România pierde, în fiecare an, aproximativ 100.000 de oameni. Populația țării noastre, de la 22,3 milioane cât era în 1989, a scăzut în mod constant cu un milion la fiecare 10 ani, spune Dan Jurcan, directorul de cercetare al IRES.
Totuși, sociologul crede că marea problemă este alta: îmbătrânirea populației. Vom ajunge, astfel, ca în 30 de ani să avem un angajat care întreține doi pensionari.
”În momentul de față, populația cu cei care sunt peste 65 de ani, deci cei care practic nu mai contribuie la bugetul de stat, la bugetul de pensii, ei sunt beneficiari, în momentul de față reprezintă 40%.
În 20 de ani, populația peste 65 de ani va ajunge, undeva cred că în 2035-2040, va ajunge la 50%, iar în anul 2050-2060 va reprezenta 60%. Ce înseamnă asta în plan politic? În momentul de față, doi angajați întrețin un pensionar. În 15 ani, vom avea un angajat care întreține un pensionar, iar în 30 de ani vom avea un angajat care întreține doi pensionari", a declarat Dan Jurcan pentru Europa Liberă România.
Mai mult, directorul IRES spune că, odată cu îmbătrânirea populației, vor exista alte nevoi și va fi un efect teribil pe ceea ce înseamnă bugetul de pensii care oricum e în colaps.
„Vom avea o populație foarte îmbătrânită. Vorbim de anul 2050-2060, care în mod clar va crea la nivel societal cu totul alte nevoi, vorbim aici de nevoi de asistență socială, de asistență medicală, va fi un efect teribil pe ceea ce înseamnă bugetul de pensii care oricum e în colaps.
Vedeți asta și acum, dar gândiți-vă ce se va întâmpla în momentul în care generația decrețeilor va ieși la pensie și lucrul acesta se va întâmpla în curând. Adică vorbim de maximum 7, 8, 10 ani, când vom avea practic primii dintre cei care s-au născut după 1965 care vor ieși la pensie din rândul celor care contribuie la bugetul de asigurări sociale, vor ieși din rândul contributorilor și vor intra în rândul beneficiarilor”, spune el.
"O să avem o Românie total fracturată"
Dan Jurcan vorbește și de o Românie total fracturată în curând, între cei care stabilesc regulile și au pensii speciale și o masă de 6 milioane de pensionari.
”Ceea ce se întâmplă acum este aberant, adică îi avem practic pe cei care sunt la butoane, care își creează pensii speciale, vedem că găsim pensii speciale pentru polițiști, pentru militari, pentru parlamentari, pentru judecători, pentru primari, pentru funcționari publici.
În curând o să avem o Românie total fracturată între cei care stabilesc regulile și au pensii speciale și o masă de pensionari, deocamdată avem 4,9 milioane de pensionari, dar cât de curând, în 10-15 ani, numărul lor probabil va fi de 6 milioane.
Și, atunci, sigur nu putem să avem toți pensii speciale. În mod normal, trebuie să existe și un soi de echitate socială, dar cred că lucrurile se vor regla și la nivel european, dacă vom mai fi parte a Europei în următorii 20-25 de ani. Nu e o problemă doar a României, este o problemă la nivel european".