Ce am aflat la recensământ: Am pierdut un milion de oameni, avem puţini tineri şi mulţi pensionari, iar sute de mii de locuinţe stau neocupate

Ce am aflat la recensământ: Am pierdut un milion de oameni, avem puţini tineri şi mulţi pensionari, iar sute de mii de locuinţe stau neocupate

Directorul Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a oferit câteva informaţii referitoare la concluziile recensământului de abia încheiat.

„95 la suta din populație a răspuns da. Practic, mai puțin de 5% nu a oferit din motive obiective sau subiective aceste informaţii”, a anunțat şeful INS, joi seara, la Realitatea TV.

47% din populație a completat chestionarele online.

Iată principalele informaţii relevante despre recensământ:

  • Populația României recenzată la 31 iulie este de 18,15 milioane persoane (95%).
  • Populația României estimată în decembrie 2021 de INS e de 19,02 milioane persoane.
  • În 2011, populaţia stabilă era de 20,12 milioane (avem o scădere de peste 1 milion de persoane).
  • La 143 de pensionari, există 100 de copii sub 15 ani. Dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii.
  • 46% din populație trăiește în mediul rural.
  • Există o tendință: orașele municipii de reședință să-și reducă populaţia şi a crescut populaţia localităților din apropierea urbanului.
  • Aproape 600 de mii de locuinţe secundare sunt neocupate, ceea ce înseamnă foarte mult, o dinamică a societăţii.
  • În Gorj, există o situație fără precedent: mai multe comune au înregistrat o creștere neașteptată a numărului de locuitori, deși aceștia nu au domiciliul acolo. Unul dintre primari a recunoscut că a umblat la cifre, pentru ca localitatea să nu fie retrogradată și să piardă din numărul angajaților din primărie.  În următoarele trei săptămâni se merge în teritoriu şi se verifică datele culese.
  • Încă nu s-a încheiat recensământul, s-a încheiat o parte importantă de culegere a datelor din teritoriu. Urmează a doua etapă, realizată exclusiv de statisticieni.
ADVERTISING

INS va calcula populaţia rezidentă în fiecare localitate, în fiecare an. Până acum, se calcula o singură dată, la 10 ani. "Începand din 2024-2025 va trebui sa facem în fiecare an, ne interesează cei care locuiesc efectiv într-o localitate. Foarte mulți au domiciliul undeva şi casa, locuinţa în altă parte", a mai spus şeful INS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇