În curând, populaţia României de peste 65 ani o va depăşi pe cea sub 24 ani. Nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate

În curând, populaţia României de peste 65 ani o va depăşi pe cea sub 24 ani. Nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate

În 2040, populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, atrage atenția Asociaţia CFA România, care a lansat marţi studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen.

„Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment”, se menţionează în comunicatul Asociaţiei.

Conform studiului "Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare şi Statul Social", nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate, dacă noi toţi nu contribuim la schimbare.

ADVERTISING

Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit, precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii.

"Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populaţia ţării. Acesta este motivul principal al emigraţiei din România", susţin specialiştii CFA România.

Contractul social, greu de acceptat în România

Cercetarea arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat.

ADVERTISING

Este vorba de componente nominale cum sunt calitatea învăţământului şi accesul la servicii sociale, dar şi de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale.

În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.

Studiul relevă faptul că este de aşteptat ca aceia care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.

ADVERTISING

Asociaţia CFA România consideră că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi nu poate suferi amânări.

"Acest studiu reprezintă modul în care dorim să contribuim la discuţia publică privind oportunităţile şi limitările care derivă din structura demografică a populaţiei României ţinând cont de faptul că România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a ponderii populaţiei în vârstă în totalul populaţiei", spune asociaţia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇