Exodul tinerilor: România a pierdut doar anul trecut echivalentul a 400 de clase, puțini vor să se mai întoarcă

Exodul tinerilor: România a pierdut doar anul trecut echivalentul a 400 de clase, puțini vor să se mai întoarcă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În fiecare an, România pierde mii de tineri care pleacă din țară și nu se mai întorc. Spre exemplu, doar anul trecut peste 9.500 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 10 şi 25 de ani, au plecat definitiv din țară.

Mai exact, România a pierdut într-un singur an echivalentul a 400 de clase de şcoală şi liceu, scrie Ziarul Financiar.

De altfel, 2021 a reprezentat un maxim absolut al plecărilor din România din ultimul deceniu. Peste 34.000 de persoane au cumpărat un bilet doar dus în 2021, în condițiile în care în 2020 numărul acestora era de 21.000 iar în 2012 de circa 18.000.

ADVERTISING

Mulți dintre copii au plecat cu familiile, dar există şi categoria tinerilor care pleacă la studii în străinătate. În unele cazuri, circa 20% din absolvenţii celor mai bune licee din România pleacă cu gândul de a nu se mai întoarce curând în ţară.

Sunt licee care au pierdut aproape o generaţie. De exemplu, în iunie, într-un interviu acordat Digi 24, Andreia Bodea, directoarea Colegiului I.L Caragiale din Bucureşti spunea că peste 80% dintre absolvenţii clasei a XII-a au cerut recomandări de la conducerea instituţiei pentru a pleca la studii în străinătate.

ADVERTISING

„Este anul în care eu am semnat cele mai multe recomandări pentru plecat în străinătate. Nu mi s-a întâmplat ca într-un procent de 80 la sută să plece (în străinătate - n.red. ) de la Caragiale. 80 la sută vor să plece şi vor pleca. Foarte puţini, nesemnificativ de puţini se întorc în ţară“, spunea la acel moment Andreia Bodea.

Și Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, spune acelaşi lucru: „Puţini dintre ei exprimă intenţia întoarcerii în ţară după absolvire“.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇