Ciucă se aşteaptă să intrăm în Schengen până la finalul anului

Ciucă se aşteaptă să intrăm în Schengen până la finalul anului

Războiul de la graniţă ar putea însemna că intrăm în spaţiul Schengen chiar în acest an.

Este părerea lui Nicolae Ciucă exprimată pentru Bloomberg.

Premierul a spus că se aşteaptă ca România - după mai bine de un deceniu de aşteptare - să intre în spaţiul Schengen înainte de sfârşitul anului, un pas care ar elimina aşteptările îndelungate la graniţele noastre cu alte state UE şi i-ar spori atractivitatea în ochii investitorilor străini.

Ciucă mai speră că Bruxelles-ul va renunţa la MCV, un sistem prin care monitorizează progresul României în reformarea sistemului judiciar şi eliminarea corupţiei.

ADVERTISING

”Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm, într-adevăr, ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a spus premierul pentru sursa citată.

Cât mai durează războiul

Pe de altă parte, Ciucă a prevenit NATO să se pregătească pentru o desfăşurare îndelungată pe Flancul Estic.

Sunt ”dorinţe deşarte” să ne aşteptăm ca relaţiile dintre Rusia şi Occident să revină la statutul antebelic imediat după încetarea luptei în Ucraina, deoarece Kremlinul pare hotărât să creeze o zonă tampon între el şi NATO.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Frontiera României cu Ucraina are 624 km şi e cea mai lungă a UE, iar ţara s-a luptat pentru a reconstrui liniile de cale ferată şi a întări porturile pentru a ajuta exporturile cerealelor ucrainene să iasă din Marea Neagră. De asemenea, România a ajutat peste 1 milion de refugiaţi care au fugit peste graniţă, aminteşte Bloomberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇