Discursurile care pot schimba America. Joe Biden, soții Obama și Kamala Harris și-au unit forțele să-l învingă pe Trump

Discursurile care pot schimba America. Joe Biden, soții Obama și Kamala Harris și-au unit forțele să-l învingă pe Trump

Joe Biden a fost nominalizat candidatul oficial al Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie în urma unei convenții ce a durat patru zile, 17-20 august.

Luni, 24 august, va începe convenția Partidului Republican care-l va nominaliza oficial pe Donald Trump, președintele în funcție, drept candidat pentru alegerile prezidențiale.

Cele două convenții sunt evenimentele cele mai importante ale celor două mari partide din SUA. Au loc o dată la patru ani și reunesc delegații formațiunilor politice de pe întreg teritoriul SUA. Aceste evenimente nu sunt deloc formale. Pe parcursul celor patru zile se produc ciocniri între facțiunile partidului, luări de poziție, negocieri și stabilirea programului politic pentru viitorii patru ani.

De această dată a fost și va fi diferit. Pentru prima dată, convențiile nu se vor desfășura într-o sală, cu mulțimi de oameni.

Convenția Democrată a avut loc la Wisconsin Center, în Milwaukee, dar s-a desfășurat virtual în mai multe locuri din întreaga țară.

Din cauza epidemiei de coronavirus, evenimentul a fost, mai degrabă, digital. Într-o modalitate asemănătoare se va desfășura și Convenția Republicană.

Cu discursuri înregistrate și transmise de canalele de televiziune și rețelele sociale, democrații au încercat să-i contureze lui Joe Biden profilul unui lider al întregii Americi, candidatul tuturor și, conform mai multor analiști, au reușit.

“Dar în timp ce l-am urmărit pe Biden, în vârstă de 77 de ani, joi seară, am continuat să mă gândesc că există și o altă modalitate de a privi kilometrii parcurși de acesta pe drumul neobișnuit de lung pe care l-a parcurs până la nominalizarea partidului său… Joe Biden este un munte de rezistență și optimism încăpățânat într-o țară care are cu disperare nevoie de calitățile sale. Într-o perioadă de mari încercări, el ne-a predat o lecție crucială despre perseverență”, a scris Frank Bruni, editorialist New York Times.

ADVERTISING

Cu 80 de zile înainte de alegerile din SUA, Joe Biden e favorit. Dar Trump nu și-a spus ultimul cuvânt. Ce e diferit față de 2016?

Întreaga convenție a Partidului Democrat a fost definită de patru discursuri majore, toate având rolul de a crea mesajul întregii campanii cu rolul de a-l propulsa pe Joe Biden în confruntarea electorală. 

Cele patru personalități ale partidului care au ținut principalele discursuri au fost: Michelle Obama, soția fostului președinte, Barack Obama, fost președinte al SUA, Kamala Harris, nominalizată pentru poziția de vicepreședinte, și Joe Biden, candidat la președinție.

În toate sondajele de până la această oră, Joe Biden este cotat ca favorit pentru a câștiga alegerile, dar după cele două convenții pot apărea multe surprize în ce privește susținerea publică pentru cei doi candidați. În acest moment, Joe Biden are 73% șanse de victorie, Donald Trump, 27%, conform predicției făcute de FiveThirtyEight.com.

Michelle Obama: Trump este ceea ce este!

Fosta primă doamnă a ținut un discurs de 18 minute în prima seară a convenției. Ea a descris perioada dificilă prin care trec cetățenii SUA, dar și întreaga lume. A susținut că deși nu pare un moment bun pentru a te implica politic, în aceste clipe se construiește viitorul unei națiuni. A făcut apel la solidaritate și la acceptarea diferențelor dintre americani, cerându-le să se implice pentru a schimba situația dezastruoasă în care se află, acum, America, cea mai afectată țară din întreaga lume de epidemia de coronavirus.

Michelle Obama Complete Remarks at 2020 Democratic National Convention
VIDEO: Michelle Obama, discurs integral - Sursa: C-Span/YouTube

“Bună seara tuturor! Este greu și toată lumea simte această greutate în diferite moduri. Știu că mulți oameni sunt reticenți să urmărească un eveniment al unui partid sau să fie atras de politică, în general. Credeți-mă, înțeleg asta. Dar sunt aici, în această seară, pentru că îmi iubesc țara din toată inima și mă doare să văd suferința atâtor oameni…”, a spus Michelle Obama în deschiderea discursului.

Michelle Obama a continuat, arătând importanța funcției de președinte al SUA. Cum o declarație a șefului statului poate schimba indicii bursieri, poate aduce pacea sau poate declanșa un conflict. Câtă responsabilitate se află pe umerii unui președinte și cât de important e ca acesta să unească națiunea, nu s-o dezbine.

“Când soțul meu a părăsit Casa Albă alături de Joe Biden, au lăsat  în urmă o creștere record a numărului de locuri de muncă. Au asigurat accesul la îngrijiri medicale pentru 20.000.000 de persoane. Erau respectați în întreaga lume pentru că au creat o alianță internaționale care trebuie să facă față schimbărilor climatice. Au lucrat mână în mână cu oamenii de știință pentru a ajuta la neutralizarea unui focar de Ebola pentru a nu se transforma într-o epidemie globală”, a spus Michelle Obama.

Trump avertizează că alegerile s-ar putea repeta pe motiv de fraudă. Deși e pandemie, spune că votul prin poștă e folosit excesiv

Ea a enumerat toate aceste realizări pentru a le compara cu eșecurile administrației Trump din ultimii patru ani. Discursul lui Michelle Obama a fost unul extrem de critic la adresa lui Donald Trump. Și-a folosit foarte bine prestigiul și influența pe care o are în rândul americanilor. Donald Trump se teme de forța pe care fosta primă doamnă o are, forță dată de susținerea, aproape unanimă, din partea femeilor din SUA.

Michelle Obama este singura, conform unei analize a numărului de postări pe Twitter, care generează mai mult trafic pe această rețea socială atunci când ține un discurs decât Donald Trump.

“Așa că permiteți-mi să fiu cât mai sinceră și clară. Donald Trump e un președinte greșit pentru țara noastră. A avut timp, mai mult decât suficient, să demonstreze că poate face treabă, dar se vede clar că e depășit de tot ceea ce se întâmplă. Nu poate face față provocărilor. Pur și simplu nu poate fi persoana de care avem nevoie. El este ceea ce este”, a spus Michelle Obama. Ea a satirizat prin ultima propoziție un răspuns dat de Trump care, întrebat dacă numărul celor decedați nu i se pare foarte mare. La momentul întrebării, mai mult de 150.000 de americani muriseră de coronavirus. Trump a răspuns nonșalant: “Este ceea ce este”.

Barack Obama: Am sperat că Donald Trump își va lua slujba în serios. N-a făcut-o niciodată

Discursul fostului președinte a durat 19 minute și a fost realizat în Philadelphia. Există o tradiție în SUA ca un fost șef de stat să nu-l critice niciodată pe cel aflat în funcție. Această tradiție a fost întreruptă de Barack Obama care și-a justificat gestul, explicând că a încercat să nu-l critice pe actualul președinte, dar nu a mai putut să tacă “pentru că tăcerea se transformă în complicitate” atunci când țara se prăbușește sub conducerea lui Donald Trump.

Watch Barack Obama’s Full Speech At The 2020 DNC | NBC News
VIDEO: Barack Obama, discurs integral - Sursa: NBC News/YouTube

“Nu m-am așteptat niciodată ca succesorul meu să îmbrățișeze viziunea mea sau să-mi continue politicile. Am sperat, de dragul țării noastre, ca Donald Trump să arate un anumit interes în a-și lua slujba în serios; că poate va simți importanța funcției sale și va face o reverență în fața democrației de care trebuie să aibă grijă. Dar nu a făcut-o niciodată. De aproape patru ani, nu s-a arătat niciun moment interesat să se implice și să lucreze; nu a avut niciun interes de a găsi un teren comun de discuție; niciun interes să folosească minunata putere a funcției sale pentru a ajuta pe cineva în afară de el însuși și de prietenii săi; niciun interes de a trata președinția altfel decât un reality show televizat din care să obțină atenția pe care și-o dorește. Donald Trump nu a evoluat pentru că nu poate. Iar consecințele acestui eșec sunt severe. 170.000 de americani au murit. Milioane de locuri de muncă au dispărut în timp ce cei din vârf acumulează tot mai mult”, a spus Barack Obama în discursul său.

Kamala Harris: Nu există vaccin pentru rasism

Într-un discurs de 17 minute, nominalizata la funcția de vicepreședinte a povestit despre mama ei, născută în India și despre tatăl ei, născut în Jamaica, și despre copilăria petrecută în California. A vorbit de călătoria mamei sale, despre divorțul părinților când avea numai cinci ani, și cum ea și sora ei au fost crescute de un singur părinte. 

Kamala Harris a adus un elogiu familiei în care te naști și familiei în care ajungi mai târziu, un elogiu familiei de la locul de muncă și a familiei mai extinse formate din prietenii pe care ți-i faci de-a lungul vieții.

Watch Kamala Harris's full speech at the 2020 Democratic National convention
VIDEO: Kamala Harris, discurs integral - Sursa: Washington Post/YouTube

De asemenea, Kamala Harris a vorbit despre lunga sa carieră de procuror în care a luptat cu corupția, corporațiile și băncile pentru a le oferi americanilor șansa de a avea oportunități egale.

Democrații au validat candidatura primei femei de culoare la vicepreședinția SUA: Merităm mult mai mult!

Discursul ei nu a avut forța pe care au avut-o discursurile lui Biden, Barack Obama sau Michelle Obama. Asta și pentru că personalitatea ei nu e încă bine conturată în rândul marelui public, dar discursul a fost unul sincer, emoționant, transmițând hotărârea ei de a fi alături de oameni, de a înțelege cu ce se confruntă fiecare.

“Cred că SUA poate fi… o țară în care să nu cădem de acord la fiecare detaliu, dar suntem uniți de credința fundamentală că fiecare ființă umană are o valoare infinită, merită compasiune, demnitate și respect. O țară în care ne uităm unii la alții, unde ne ridicăm și cădem împreună, în care ne confruntăm cu provocările noastre și sărbătorim triumfurile - tot împreună”, a spus Kamala Harris. 

Joe Biden: Vom alege speranța în locul fricii

În discursul de acceptare a nominalizării, Joe Biden a vorbit cu pasiune timp 25 de minute. A fost cel mai important mesaj public din cariera sa politică de peste 40 de ani. Joe Biden a mai intrat în cursa pentru Casa Albă în urmă cu 32 de ani, dar a fost obligat să se retragă din alegerile primare (cele din interiorul partidului) din cauza acuzației că a plagiat într-un discurs.

Watch Joe Biden's Full Speech At The 2020 DNC | NBC News
VIDEO: Joe Biden, discurs integral - Sursa: NBC News/YouTube

De data asta a fost diferit. Deși s-a aflat sub bombardamentul intens al lui Donald Trump, desfășurat pe Twitter, care nu l-a scos din “Slow Joe” (Joe cel Încet), făcând referire la faptul că e un candidat bătrân, deși e doar cu trei ani mai în vârstă ca Trump (77 de ani, la 74), dar și la faptul că vorbește prea rar și încet, Joe Biden a surprins audiența cu un discurs entuziasmant în care a făcut apel la unitate și solidaritate pentru a scoate America din criză. Pe tot parcursul mesajului, nu a rostit niciodată numele lui Donald Trump.

“Aici și acum, vă dau cuvântul meu, dacă îmi încredințați președinția, îi voi aduce alături de mine pe cei mai buni dintre voi, nu pe cei mai răi. Voi fi un aliat al luminii și nu al întunericului. E timpul pentru noi, poporul, e timpul să ne unim. Pentru a nu mai face nicio greșeală. Uniți vom putea să învingem acest anotimp al întunericului din America. Vom alege speranța în locul fricii, faptele în locul ficțiunii, corectitudinea în locul privilegiilor. Sunt un democrat mândru și voi fi mândru să port steagul partidului nostru la alegerile generale. Deci, cu mare onoare și mare smerenie, accept această nominalizare pentru a candida la președinția Statelor Unite ale Americii”, a spus Joe Biden. 

Calitatea discursurilor de la convenția Partidului Democrat au ridicat nivelul dezbaterii, iar republicanii trebuie să dea un răspuns pe măsură. Destinul formațiunii se află în mâinile unui președinte care a dezamăgit. Mai sunt 73 de zile până la alegerile care vor schimba lumea în rău sau în bine.

Citește și: Cum joacă Rusia și China în alegerile americane. Cine nu-l mai vrea pe Trump


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇