FED a majorat rata dobânzii cu 0,5%, cea mai mare creştere din ultimele două decenii

FED a majorat rata dobânzii cu 0,5%, cea mai mare creştere din ultimele două decenii

Rezerva Federală a majorat, miercuri, rata dobânzii de referinţă, cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii, pentru a combate inflaţia ridicată.

Dobânda cheie va fi, în urma măsurii luate în unanimitate de reprezentanţii Fed, de 0,75% -1%, transmite CNBC.

Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, banca centrală a indicat că va începe să reducă deţinerile de active din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari.

Fed a cumpărat obligaţiuni pentru a menţine ratele dobânzilor scăzute şi circulaţia banilor în economie, dar creşterea preţurilor a dus la necesitatea unei regândiri dramatice a politicii monetare.

ADVERTISING

Planul prezentat miercuri va duce la reducerea bilanţului în etape, deoarece Fed va permite ca un nivel plafonat al veniturilor din obligaţiunile care ajung la scadenţă să se reducă în fiecare lună, în timp ce va reinvesti restul.

Bilanţul Fed va scădea cu 47,5 miliarde de dolari pe lună în iunie, iulie şi august, iar reducerea ar urma să crească până la 95 de miliarde de dolari pe lună în septembrie.

Aceste cifre au fost în concordanţă cu discuţiile de la ultima întâlnire a Fed, aşa cum este descris în procesele verbale de la sesiune.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pieţele au fost pregătite pentru ambele măsuri, dar au fost totuşi volatile pe tot parcursul anului.

Pieţele se aşteaptă acum ca banca centrală să continue creşterea agresivă a dobânzilor în lunile următoare, cu o posibilă majorare de 0,75 puncte procntuale pentru luna iunie.

Potrivit datelor CME Group, dobânda cheie va creşte la 3-3,25% până la sfârşitul anului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇