SUA au cea mai mare creștere economică din 1984

SUA au cea mai mare creștere economică din 1984

Economia americană continuă să-și revină, după efectele negative ale pandemiei și o face în stil mare, cu o creștere a PIB pe anul trecut de 5,7%, cea mai mare înregistrată din 1984, când la Casa Albă era Ronald Reagan.

Ultimele trei luni din 2021 au fost decisive, pentru că au adus rezultate mai bune decât au prevăzut economiștii, conform datelor publicate joi de Biroul de Analiză Economică al SUA, citate de CNN Business. Mai exact, creșterea PIB în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 6,9%.

ADVERTISING

Diferența este foarte mare, dacă ne gândim că în trimestrul al treilea din 2021, în plin val Delta de COVID-19, Produsul Intern Brut a crescut cu numai 2,3%.

Creșterea mare a adus cu sine și o inflație mare, mai ales în contextul crizelor din transporturi, energie și piața muncii de anul trecut, care au făcut prețurile să crească.

Indicele anual al prețurilor de consum, un indicator-cheie al inflației, a crescut cu 3,9%, cea mai mare creștere din 1990. În al patrulea trimestru, inflația IPC a fost de 6,5%, cea mai mare creștere din trimestrul al treilea din 1981.

ADVERTISING

Din păcate, pe fondul valului Omicron, începutul acestui an nu pare la fel de bun ca finalul celui trecut pentru economia SUA, iar impactul negativ se va vedea în rezultatele de pe primul trimestru, estimează economiștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇