Ucraina luptă de mai bine de o lună, rezistând sub atacurile rușilor. Un oficial american susține că forţele ruseşti sunt în mare parte blocate în mai multe părţi ale Ucrainei.
Potrivit acestuia, nu a existat „nicio schimbare” în ceea ce priveşte situaţia din Mariupol, Cernihiv, Nikolaiev sau Harkov.
Preşedintele Zelenski a făcut un nou apel la pace și a anunțat, în mai multe interviuri acordate presei ruse, că e gata să negocieze un statut de neutralitate, dar sub anumite condiții. L-a criticat însă foarte dur pe Emmanuel Macron, pentru că nu a oferit ajutorul militar necesar Ucrainei, dându-l în schimb exemplu pe Boris Johnson.
Marți urmează să aibă loc negocieri ruso-ucrainene la Istanbul. Însă Departamentul de Stat al SUA consideră că acestea vor eșua, pentru că Putin nu este interesat să pună capăt războiului și nu va face compromisuri.
Între timp, ucrainenii anunță că peste 500 de soldați ruși mor în fiecare zi pe front. Crește însă și bilanțul negru în rândul civililor. Până acum au fost uciși de bombe 143 de copii și peste 200 răniți.
Iar oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatori ucraineni care au participat la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au prezentat simptome de otrăvire.
SpotMedia.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din a 33-a zi de război:
23:58 - Marea Britanie afirmă că se așteaptă ca Rusia să trimită peste 1.000 de mercenari în estul Ucrainei pe fondul pierderilor grele suferite.
23:43 - Forţele ruse au efectuat peste 1.370 de lansări de rachete în Ucraina de la începutul invaziei, susține un oficial ucrainean.
23:24 - Forţele ruseşti sunt în mare parte blocate în mai multe părţi ale Ucrainei, a declarat, luni, un înalt oficial american din domeniul Apărării, citat de CNN.
Potrivit oficialului american, nu a existat "nicio schimbare" în ceea ce priveşte situaţia din Mariupol, Cernihiv, Nikolaiev sau Harkov.
23:10 - Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, luni seară, că în România sunt peste 3.900 de soldaţi străini, urmând ca numărul acestora să fie suplimentat cu circa 1.000.
22:56 - Rusia a clasificat radioteleviziunea internaţională germană de ştiri Deutsche Welle (DW) drept "agent al străinătăţii" după ce a interzis-o în februarie.
22:39 - Președintele american Joe Biden a declarat că nu își va cere scuze după ce a cerut înlăturarea lui Putin săptămâna trecută.
22:17 - Forțele Armate ale Ucrainei, împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat orașul Rudnitskoye, situat la 60 km est de Kiev.
22:03 - Guvernatorul regiunii Rivne din Ucraina a declarat că un depozit de petrol a fost lovit de o rachetă.
21:55 - Premierul Boris Johnson spune că Marea Britanie va continua să ajute Ucraina să se apere.
21:37 - Un oficial american a declarat însă pentru Reuters că, potrivit informațiilor serviciilor secrete americane, Abramovici și celelalte două persoane nu au fost otrăvite, ci s-au îmbolnăvit din cauza unui factor de mediu. “Informațiile sugerează că a fost un factor de mediu, nu otrăvire“, a spus acesta.
21:19 - Reprezentantul lui Roman Abramovici a confirmat că oligarhul a avut simptome de otrăvire. El a declarat că Abramovici se simte bine și va continua să participe la negocieri.
20:50 - Presa rusă nunță că liderul autoritar cecen Ramzan Kadârov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei.
20:33 - Administraţia Volodimir Zelenski nu va accepta pierderi teritoriale în negocierile cu Rusia, spune Serhii Marcenko, ministrul ucrainean de Finanţe.
20:18 - Aproximativ 3,8 milioane de refugiați din Ucraina au ajuns în UE după invazia rusă. Jumătate dintre cei care au fugit de conflictul din Ucraina sunt copii, conform comisarului european Ylva Johansson.
20:05 - ONU urmează să încerce să implementeze un ”armistiţiu umanitar” între Rusia şi Ucraina, anunţă secretarul general Antonio Guterres.
19:57 - Departamentul de Stat al SUA consideră că următoarea rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia va eșua, pentru că Putin nu este interesat să pună capăt războiului și nu va face compromisuri.
19:40 - Guvernul ucrainean a estimat la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko.
19:17 - Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatori ucraineni ai păcii au prezentat simptome ale unei presupuse otrăviri. Surse citate de cotidianului The Wall Street Journal (WSJ) spun că simptomele au apărut în urma unei întâlniri la Kiev la începutul acestei luni.
Analiştii de la publicația Bellingcat au confirmat că Abramovici și alte două persoane care au participat la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia din 3 martie au prezentat „simptome de otrăvire cu arme chimice”.
18:44 - Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din oraşul Harkov din estul Ucrainei au fost distruse în săptămânile de atacuri ruse aeriene şi terestre, a declarat luni primarul Ihor Terehov.
18:26 - Macedonia de Nord expulzează cinci diplomaţi ruşi, pe care-i acuză de spionaj.
18:12 - Primarul orașului Mariupol spune că 5.000 de locuitori, inclusiv 210 copii, au murit în 27 de zile de asediu.
140.000 de persoane au reușit să părăsească orașul înaintea blocadei, alte 150.000 au reușit să fie evacuate după declanșarea ei.
17:50 - Forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului Irpin, la câțiva kilometri de Kiev, a spus primarul Oleksandr Markushyn. Irpin s-a confruntat cu lupte grele și a fost supus unui intens bombardament de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.
”Avem vești bune astăzi: Irpin a fost eliberat. Înțelegem că vor fi mai multe atacuri asupra orașului nostru, dar îl vom apăra cu curaj”, a scris edilul pe Telegram.
17:33 - Producătorul danez de bere Carlsberg anunţă că a decis să părăsească Rusia şi să scoată la vânzare activităţi importante pe care le desfăşoară în această ţară, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.
17:16 - Publicaţia rusă independentă Novaia Gazeta a anunţat suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul operaţiunii militare în Ucraina.
17:00 - Președintele Zelenski a declarat într-un interviu cu jurnaliști independenți din Rusia că este dispus să discute și despre neutralitatea Ucrainei, în cadrul negocierilor de pace cu Moscova, dar și despre zona Donbas, de unde a început tot conflictul.
El spune că e conștient că Rusia nu va renunța și că există riscul unui Al Treilea Război Mondial, astfel că este gata să ajungă la o soluție de compromis, prin negociere.
16:33 - Lucrarea „CND Soldiers” a artistului stradal Bansky s-a vândut cu aproape 100.000 de euro, iar toți banii vor merge la un spital de copii din Ucraina.
Cumpărătorul, care a rămas anonim, a licitat pentru lucrarea care înfățișează doi soldați pictând simbolul campaniei pentru dezarmarea nucleară (CND) pe un perete, probabil cea mai cunoscută lucrare anti-război a lui Bansky, iar suma va fi donată Spitalului de Copii Ohmatdyt din Kiev.
16:24 - Compania națională de transport aerian din Sri Lanka a întrerupt legăturile directe cu Rusia, cu efect imediat, din cauza creșterii prețurilor asigurărilor pentru cursele Moscova-Colombo. Aceasta deși Sri Lanka depinde foarte mult de veniturile din turism, iar Rusia este una dintre cele mai importante surse de turiști a insulei.
16:07 - Kievul nu vede pe teren niciun semn că Rusia ar fi renunțat la planul de a încercui capitala Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Oleksander Motuzyanyk.
„Conform informațiilor noastre, Federația Rusă nu și-a abandonat încercările, dacă nu de a captura, atunci de a încercui Kievul. Deocamdată nu vedem forțele inamice să se îndepărteze de Kiev”, a spus el.
15:51 - Istanbulul va găzdui următoarea rundă de discuții de pace între negociatorii ruși și ucraineni, care ar putea începe marți, potrivit deputatului și negociatorului ucrainean David Arakhamia.
15:30 - Heineken, al doilea cel mai mare producător de bere din lume, a declarat că își va încheia operațiunile în Rusia, într-o mișcare care îl va costa pe producătorul olandez de bere 400 de milioane de euro.
15:03 - UE va rămâne dependentă energetic de Rusia cel puțin până în 2027, a anunțat Comisia Europeană.
15:00 - Ministerul Apărării din Ucraina a publicat o listă cu 620 de agenți FSB care operează în Europa. Lista conține date personale precum nume, data și locul nașterii, datele din pașaport, adresă sau semne distinctive.
14:43 - Macedonia de Nord a declarat 5 diplomați ruși persona non grata.
14:27 - Canalul Crimeii de Nord a fost umplut cu apă pentru prima oară în 8 ani. După anexarea Crimeii de către Rusia, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apa a acestui canal, care asigura 90% din necesarul de apă al Crimeii. După invazia din Ucraina, trupele ruse au restabilit alimentarea cu apă.
14:04 - O întâlnire Zelenski - Putin la acest moment ar fi ”contraproductivă”, spune ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
13:54 - Alimentarea cu curent în Kiev e afectată de bombardamente. Două relee au fost avariate, mai multe cartiere din vest au rămas fără curent.
13:38 - Mai bine de o treime din locuitorii Harkovului au fugit din oraș, a anunțat primarul. În ultimele 24 de ore, rușii au aruncat asupra orașului peste 200 de bombe.
13:20 - În interviul pentru The Economist, Zelenski a spus că unii dintre primarii răpiți de ruși au fost găsiți morți.
„I-au răpit pe primarii orașelor noastre. Pe unii i-au ucis, de alții nu știm nimic. Pe unii i-am găsit morți”.
Amintim că vineri vicepremierul ucrainean a anunțat că 14 primari au fost răpiți de ruși.
13:17 - Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak spune că peste 500 de soldați ruși mor în fiecare zi în Ucraina. Până acum, Moscova a anunțat doar de două ori un bilanț al morților. Prima oară, pe 2 martie, a spus că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina, iar pe 25 martie cifra a urcat la 1.351. În același timp, autoritățile ucrainene vorbesc de aproximativ 17.000 de soldați ruși morți pe front.
13:14 - A fost anunțat oficial că negocierile de la Istanbul între ruși și ucraineni vor avea loc marți, de la ora 10:00.
13:10 - Activiștii și jurnaliștii ruși care au criticat invazia în Ucraina sunt vizați de atacuri și intimidări.
12:43 - Ruslan Marţinkiv, primarul din Ivano-Frankivsk, a anunțat că rușii au tras asupra convoiului cu ajutoare umanitare care se deplasa în Cernihov. Marţinkiv se afla în acest convoi.
„Cernihovul este complet înconjurat. Este foarte important să primească ajutor acum. Nu mai au electricitate și sunt probleme și cu apa. Este al doilea oraș după Mariupol cu probleme grave, de aceea, este foarte important să ajutăm în special acele regiuni, cum e a noastră, unde situația e calmă”, a declarat primarul.
12:31 - Începând de astăzi, este diminuată perioada carantinei de noapte pentru Kiev și zona înconjurătoare. Primarul Vitali Klitsciko a anunțat că noul interval este 21:00 - 06:00. Până acum, carantina intra în vigoare la ora 20:00.
12:27 - Un tribunal din Moscova a decis că, deși Meta a fost declarată organizație extremistă, rușii pot folosi în continuare Facebook și Instagram.
12:23 - Președintele Volodimir Zelenski l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, pentru că nu a oferit sprijinul militar necesar Ucrainei, dar l-a lăudat pe Boris Johnson.
11:57 - Primarul din Mariupol Vadim Boicenko a cerut, luni, evacuarea totală a celor 160.000 de cetățeni care mai sunt captivi în orașul-port distrus complet de ruși.
El spune că 26 de autobuze așteaptă să scoată oamenii din oraș, dar că rușii nu îi lasă: ”Federația Rusă se joacă cu noi”.
11:37 - Compania producătoare de bere Heineken a declarat că „nu mai este sustenabil și nici viabil” să continue afacerile în Rusia, anunță Sky News.
Anterior, compania a declarat că va înceta să producă și să vândă berea sa în Rusia și nu va mai accepta niciun beneficiu financiar.
11:35 - Regimentul Azov a publicat imagini din Mariupolul distrus de ruși. Nu e precizată data la care au fost făcute pozele.
11:32 - Ministerul Apărării din Turcia a anunțat că a găsit o nouă mină în apele Mării Negre, la granița cu Bulgaria. Acum două zile autoritățile turce au închis temporar Bosforul, după găsirea unei alte mine.
Tot luni, o mină marină plutind în derivă a fost observată de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capu Midia, iar în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia.
11:31 - Vicepreședintele Ucrainei Irina Vereșciuc a anunțat că nu va funcționa astăzi niciun coridor umanitar, pentru că informațiile din teren sugerează ”posibile provocări” din partea rușilor.
11:30 - Tetra Pak, cel mai mare producător de ambalaje din Rusia, suspendă temporar producția de sticle de 2 litri pentru vin și alte băuturi, pentru că mai are materie primă pentru doar o lună. Compania a anunțat că având în vedere situația se concentrează pe producția de ambalaje pentru alimente de strictă necesitate, cum ar fi laptele sau mâncarea pentru bebeluși.
11:26 - Ministerul român de Interne informează luni că, în prezent, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 88,8%, iar numărul cetăţenilor ucraineni care au solicitat azil în ţara noastră a ajuns la 4.320.
11:22 - Ministerul Justiției din Ucraina a anunțat că 42 de țări susțin plângerea la Haga împotriva Rusiei, pentru crime de război.
11:11 - Companiile internaţionale care au părăsit pieţele ruse vor primi ”Premiul pentru pace” din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică, Biroul său Prezidenţial, citat de CNN.
Companiile care au plecat ”merită respectul ucrainenilor şi al oamenilor din întreaga lume. La urma urmei, indiferenţa şi tăcerea reprezintă complicitate”, a declarat Andriy Yermak, şeful Biroului Preşedintelui.
”Scopul nostru este să nu oferim niciun ban pentru bugetul ţării agresoare”, a subliniat el.
10:40 - Forțele ucrainene anunță că, după o aparentă retragere, rușii încearcă din nou să avanseze spre Kiev, din nord-vestul capitalei. Au preluat controlul mai multor sate și drumuri, dar forțele ucrainene reușesc momentan să respingă avansul.
10:38 - Rușii continuă bombardamentele în regiunea Harkov. Sunt atacate satele Topolske, Kamianka și Sukha Kamianka, de lângă Izium.
10:36 - Putin a dat ordine ca din 31 martie țările neprietenoase de pe lista neagră să înceapă să plătească gazul în ruble.
10:10 - Reprezentanții Crucii Roșii au anunțat că în continuare le e blocat accesul în Mariupol și cer ambelor părți să stabilească coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.
09:54 - Autoritățile din Ucraina anunță că de la începutul invaziei au fost uciși 143 de copii.
09:47 - Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuc spune că rușii continuă să transporte cantități mari de arme și muniție în imediata vecinătate a centralei de la Cernobîl.
09:30 - Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi. Negociatorul ucrainean David Arahamia declarat în cursul zilei trecute că întâlnirea va avea loc luni.
09:13 - Autoritățile de la Moscova au anunțat în urmă cu 4 zile că fiecare pensionar și bugetar din ”teritoriile eliberate” ale Ucrainei va primi 10.000 de ruble. Astăzi au anunțat că 1.500 de persoane au aplicat pentru acest ajutor și 900 au primit deja banii.
09:00 - Poliţia de Frontieră anunţă, luni dimineaţă, că 7.776 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară duminică, în scădere cu 13% faţă de ziua precedentă.
08:39 - Germania ia în considerare să oprească importurile de cărbune din Rusia și să le reducă pe cele de petrol, a spus cancelarul Olaf Scholz.
08:37 - Un moment de reculegere a fost ținut la Gala Oscar. În weekend au existat informații că în cadrul evenimentului ar urma să vorbească președintele Zelenski, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Actorii au purtat panglici albastre, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.
08:34 - Forțele ruse au plecat din Slavutîci, orașul cucerit sâmbătă, de lângă centrala de la Cernobîl, a anunțat primarul Iuri Fomichev.
08:25 - Școlile din Kiev se redeschid de astăzi în sistem online.
”Orașul trebuie să trăiască și să lucreze chiar și în aceste condiții dificile. Încearcă să ne intimideze, dar nu vor reuși”, a declarat primarul Kievului Vitali Klitsciko.
08:16 - Rachetele care au lovit depozitul de petrol din Luțk par să fi fost trase din Belarus, la o altitudine joasă, astfel că nu au fost detectate de radar, a spus administrația locală din Volyn.
08:14 - Rusia îşi va vedea 15 ani de creştere economică anulaţi până la finalul anului 2023 după ce invazia din Ucraina a atras o multitudine de sancţiuni şi a determinat companiile să se retragă din această ţară, potrivit Institute of International Finance, scrie Bloomberg.
Economia este de aşteptat să se contracte cu 15% în 2022 şi cu 3% în 2023, PIB-ul rusesc urmând să se situeze la nivelul din urmă cu 15 ani.
08:13 - Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari la nivelul infrastructurii, potrivit unei noi estimări a Institutului de Economie din Kiev.
08:12 - Grupul de hackeri NB65 susține că a preluat controlul asupra tuturor televiziunilor și posturilor radio controlate de Kremlin.
08:01 - Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut “demilitarizarea” zonei.
“Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave. Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zonei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat vicepremierul ucrrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.
07:58 - Soldații ruși au intrat cu forța în biroul reprezentantului președinției ucrainene în Crimeea, care se află în Herson, de când peninsula a fost anexată. Soldații au dărâmat ușile și au dat jos steagul ucrainean.
07:41 - Ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, a cerut intervenție imediată din partea comunității internaționale în Mariupol, comparând catastrofa umanitară de aici cu cea din Alep, Siria.
07:34 - Trupele ucrainene au lansat cu succes contraatacuri în jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional. Oleg Sinegubov a informat pe Telegram că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi.
"Îi conducem pe ocupanţi înapoi în direcţia graniţei (ruse)", a spus el.
06:51 -Zelenski a afirmat, duminică, pentru presa din Rusia, că mai mulţi oameni de afaceri ruşi, între care şi Roman Abramovici, au propus să doneze bani pentru Ucraina, unii dintre ei chiar pentru susţinerea armatei.
“Avem semnale de la el (Abramovici - n.red.) şi de la alţi oameni de afaceri, propunând: ‘putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva’. Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstrucţia ţării după război. Suntem gata să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau în Elveţua, vrem asta. Anumite persoane, care nu vor să îşi dea numele, spun că vor să ajute armata noastră, deşi sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a spus Zelenski.
06:44 - Banca centrală rusă a declarat că Bursa din Moscova va relua luni tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ruseşti în regim normal, dar doar pentru o jumătate de zi, transmite Reuters.
Şedinţa de tranzacţionare va dura de la 09:50 a.m. până la 01:50 p.m. ora Moscovei (06:50-10:50 GMT).
06:40 - Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”.
Retragerea a “micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus.
Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din sud-estul Belarusului.
06:33 - Președintele american Joe Biden a negat personal că ar fi cerut înlăturarea lui Putin de la putere. "Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere", a fost declarația de la finalul discursului susținut sâmbătă la Varșovia.
Întrebat duminică dacă îl vrea pe Putin înlăturat și dacă a făcut apel la o schimbare de regim, Biden a răspuns doar ”Nu”.
06:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că va continua să ia cuvântul în parlamentele altor țări, pentru a se asigura că nimeni nu va ignora interesele Ucrainei.
“Voi face în continuare apel la parlamentele altor ţări. Săptămâna va fi foarte ocupată din punct de vedere diplomatic. Drept urmare, nimeni nu va fi capabil să ascundă interesele Ucrainei undeva în birouri politice sau în birocraţie.
Nu vom lăsa pe nimeni să uite de oraşele noastre, de Mariupol şi de alte oraşe ucrainene pe care le distrug soldaţii ruşi. Din ce în ce mai mulţi oameni din lume sunt de partea Ucrainei, de partea binelui în această luptă cu răul. Şi dacă politicienii nu ştiu să îi urmeze pe oameni, îi vom învăţa. Aceasta este baza democraţiei noastre”, a spus Zelenski.
“Urmează o nouă rundă de negocieri, pentru că vrem pacea. Cu adevărat. Fără întârziere. După cum am fost informat, există oportunitatea şi necesitatea unei întâlniri faţă în faţă în Turcia. Nu este rău. Să vedem rezultatul. Priorităţile noastre la negocieri se ştiu. Suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială sunt fără îndoială. Garanţiile de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident – pace şi revenirea la o viaţă normală în ţara noastră cât de curând posibil”, a mai declarat el.