Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, se află în Ucraina, pentru discuții în vederea colaborării cu Parchetul General din țara invadată de ruși în urmă cu trei săptămâni.
”Procurorul-șef al UE, Laura Kovesi, a venit să ne susțină în Ucraina. Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război.
Am discutat despre colaborarea dintre Parchetul European și Parchetul General din Ucraina, pentru identificarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război”, a scris vineri pe Facebook procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.
Aceasta afirmă că obiectivul comun urmărit este ”aflarea tuturor informațiilor despre cei care au lansat proiectile asupra locuințelor și au susținut uciderea în masă a civililor”.
”Proprietățile lor vor fi folosite pentru reconstrucția țării și pentru compensațiile care vor fi oferite tuturor ucrainenilor care au suferit pierderi.
Avem sprijin necondiționat din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutorul și s-a alăturat eforturilor depuse pentru oprirea agresiunii Rusiei.
Procurorul-șef european crede sincer că Ucraina este acum ’fortăreața’ Europei”, a mai scris în postarea sa Irina Venediktova.
Totodată, procurorul general al Ucrainei a anunțat că a semnat astăzi, împreună cu Laura Codruța Kovesi, un acord de cooperare între parchetul general pe care îl conduce și EPPO.
”Ucraina este prima țară căreia șefa EPPO îi propune un astfel de document.
Procurorul șef al UE ne-a mai adus și o scrisoare de susținere a Ucrainei din partea colegilor procurori din EPPO.
Frontul nostru legal crește, iar asta înseamnă că victoria Justiției este inevitabilă”, a conchis Irina Venediktova.
Într-un comunicat citat de News.ro, Laura Codruța Kovesi a declarat următoarele:
”Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Privim cu respect exemplul dumneavoastră și hotărârea parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina. Investigațiile dvs. privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse.”
Zilele acestea au mai mers la Kiev premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei, dar în calitate de reprezentanți ai statelor lor, membre ale Uniunii Europene.
Este a 23-a zi de război în Ucraina și, în ciuda protestelor internaționale, Rusia continuă să bombardeze localități în care se află un număr mare de civili, ucigând oameni nevinovați, printre care și copii.
Război în Ucraina. Ziua 23 - Vezi desfășurarea evenimentelor
Reamintim că Laura Codruța Kovesi a fost ieri în Bulgaria, iar la scurt timp au fost reținuți sub acuzații de corupție fostul premier Boiko Borisov și alți trei foști înalți oficiali bulgari.
Lideri politici și instituții internaționale au catalogat atrocitățile comise de regimul Putin în Ucraina drept crime de război, printre aceștia aflându-se și președintele SUA, Joe Biden, dar și premierul român Nicolae Ciucă.
De asemenea, o echipă de la Curtea Penală Internațională a fost prezentă zilele acestea în Ucraina pentru a ancheta crimele de război ale Rusiei.
Echipa a discutat și cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova:
C.B.