Noaptea ca interlopii? Ce și cine nu s-a schimbat, domnule Iohannis

Noaptea ca interlopii? Ce și cine nu s-a schimbat, domnule Iohannis

Președintele Iohannis a ocolit răspunsul la întrebarea frontală despre faptul că șefii Poliției Române s-ar fi rugat de clanul Duduienilor, în casa lui Emi Pian, să respecte regulile și să mute înmormântarea mai devreme: ”Ce credeți despre faptul că șefii Poliției Române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?”

Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne și șeful Poliției. La nivelul MAI e o preocupare reală, dar să nu ne aștepăm să se rezolve peste noapte. Prea mulți ani în timpul guvernării PSD acești interlopi au fost tolerați. Acum nu mai sunt tolerați, dar lupta este de durată”.

Klaus Iohannis

Chiar dacă președintele nu a comentat în niciun fel atitudinea liderilor Poliției, situația este de o gravitate fară precedent și nu numai că decrediblilizează și mai mult instituția în ochii cetățenilor, dar generează și o stare de tensiune în rândul polițiștilor cinstiți, care se simt umiliți să devină gărzile de corp ale interlopilor.

ADVERTISING

Am scris de săptămână trecută despre această îngenunchere a Poliției. Pe atunci însă era vorba doar despre atitudinea umilă a șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care a și recunosut că a fost în casa Duduienilor în timpul priveghiului și care, în uniformă de agent de stradă, dădea cascadă de interviuri de pe preșul lui Pian.

Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

Ulterior, fratele defunctului a început să dea și el interviuri pe la România TV în care s-a lăudat cum și alți șefi ai Poliției au venit să se roage de el să respecte regulile la înmormântare și la parastasul de 9 zile.

Sunt și alte relatări despre o întâlnire în noaptea dinaintea înmormântării, când dl Berechet l-ar fi dus pe Elvis Pian la o biserică din Sectorul 5, unde îl aștepta însuși șeful Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu, tot cu rugăminți.

Când te dai la mâna interlopilor nu te poți aștepta la discreție. Mircea Băsescu știe cel mai bine ce se poate întâmpla.

Urmează răzbunarea lui Emi Pian? Politicienii își cumpără voturi cu bani de la clanurile de interlopi. Cu complicitatea poliției - Interviu cu președintele sindicatului polițiștilor Europol

Dar poate că Elvis Pian minte. Poate că în noaptea de 8/9 august dl Vasilescu dormea dus în patul lui și nici în vis nu se ruga de un interlop prin biserici. Dar dacă e așa, de ce nu iese dl Vasilescu sau măcar purtătorul de cuvânt al IGPR, de ce nu iese dl Berchet să nege categoric informația?

Pentru că nu pot nega? Este singura explicație rațională pe care eu o pot găsi.

În schimb, sunt trimise la înaintare cozile de topor, cum este liderul de sindicat Vâlnei, același care imediat după moartea polițistului Bogdan Gigină era preocupat să demonstreze cât de nevinovat era generalul Oprea. Acum dl Vâlnei încearcă să explice la TV cât de profesionist au procedat șefii Poliției aplanând conflictul. E și aceasta o formă de confirmare a spuselor lui Pian.

Nimeni nu explică, însă, nici măcar dl Vâlnei, cum se face că la o zi după această aplanare milogită, aceeași poliție cu aceiași șefi era foarte intransigentă cu protestatarii de la MAI. Aceeași poliție cu aceiași șefi care păzeau Duduienii ca o firma de bodyguarzi se lupta eroic cu elefantul roz ”10 august”.

Dl președinte Iohannis a ținut să puncteze că ”în timpul guvernării PSD acești interlopi au fost tolerați”. Așa este, în vremea PSD, Liviu Dragnea era păzit de interlopi când mergea la termenele de judecată de la ICCJ. Întotdeauna interlopii au fost un bazin electoral extrem de valoros, inclusiv prin puterea lor de convingere cu mijloace specifice.

Ceea ce nu văd este schimbarea de atitudine în vremea guvernării PNL. Umilința cu care s-au purtat capii Poliției cu Duduienii numai intransigență nu este. Dimpotrivă.

Ironia sorții face ca singurii intransigenți, cei care și fac ancheta din care s-a ieșit miercuri în cătușe, sunt de la Serviciul Omoruri, cei pe care bodyguardul Duduienilor, comisarul șef Bogdan Berechet, i-a lăsat fără sporul de toxicitate.

Și cum să fie altfel când șefii Poliției sunt fix cei de pe vremea PSD.

Șeful Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu, a fost numit de premierul Dăncila în august 2019 și a fost luat în brațe de dl Vela. Dacă n-a fost schimbat înseamnă că a făcut treaba bună, inclusiv cu interlopii? Sau dacă nu a făcut, de ce nu a fost schimbat?

Secretarul de stat Despescu a fost pus șef al Poliției de dl ministru Tobă din Guvernul Cioloș, dar a supraviețuit în guvernarea Dragnea până când s-a certat clanul Carmen Dan cu canul Tudose - Ciolacu.

Atât de mare e schimbarea față de epoca PSD încât secretarul de stat Despescu a fost numit direct de Marcel Ciolacu, al cărui tată e partener de ”citirică” cu Despescu senior, la Buzău.

Cei care privesc: Vela, Despescu, Berechet

Surse din PNL și din MAI spun că ministrul Vela a pierdut complet controlul Poliției, care este moșia lui Bogdan Despescu. Clanurile sunt la locul lor, Poliția privește sau, cum spune dl Berechet, monitorizează.

Așa cum a privit Servicul special pentru grupurile violente, SGIV, locul din Giulești unde interlopii jucau barbut până au ajuns să se taie intre ei.

Eu cred că președintele are reale motive de îngrijorare. Reale și mari. Poliția este scufundată de șefii ei în ridicol, în tensiune și decredibilizare. Adică exact mediul ideal pentru interlopi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇