Dimineața zilei de luni a venit cu noi sancțiuni interaționale pentru Rusia, dar și cu efecte vizibile ale celor anunțate deja în ultimele zile de majoritatea liderilor lumii.
Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, în timp ce rubla s-a prăbuşit cu 30%, la un minim record, iar acţiunile asiatice au scăzut.
Banca centrală a Rusiei a majorat, luni dimineață, rata de referință de la 9,5 la 20%, în încercarea de a opri prăbușirea rublei. De asemenea, a fost sprijinit și cursul de schimb, după ce un dolar a ajuns la 90 de ruble și un euro la 101,19 ruble.
Instituţia, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari în străinătate, a făcut apel la calm și a dat asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar".
Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis, sâmbătă, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Aceleași măsuri au fost anunțate luni și de alte state, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore.
Din cauza temerilor privind sancţiunile internaţionale, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată vineri să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020.
Duminică seara și luni dimineață, cozi uriașe se formaseră la bancomatele din mai multe orașe ale Rusiei.
În urma sancţiunilor, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci şi companii. Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult luni.
"Noile sancţiuni vor provoca probabil pagube semnificative sistemului bancar şi economiei ruse, ceea ce va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare şi va duce la scăderea rezervelor", a apreciat Clay Lowery, vicepreşedinte executiv la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.
Însă, duminică, Banca Centrală a Rusiei a insistat că "sistemul bancar rus este stabil, are suficient capital şi lichidităţi pentru a funcţiona fără dificultăţi în orice situaţie".
"Toate fondurile clienţilor din conturi sunt în siguranţă şi sunt disponibile oricând", au dat asigurări reprezentanţii băncii.
Pentru plăţile pe teritoriul ţării, instituţia a anunţat că va folosi propria sa reţea, numită STFS (sistem de transfer de mesagerie financiară).
Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 5-a zi de război în Ucraina
Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:
- Zelenski spune că rușii vor să-l omoare și anunță bilanțul negru al primei zile de război: Am fost lăsați să ne apărăm singuri. Cine e gata să îi garanteze Ucrainei statutul de membru NATO? Toată lumea se teme! (Foto & Video)
- A doua zi de război în Ucraina: Kievul a rezistat, Putin a fost trecut pe lista neagră, se discută despre negocieri, un copil s-a născut la metrou (Foto & Video)
- A treia zi de război: Sute de morți și răniți în rândul civililor, printre care și copii. Ucrainenii rezistă eroic, ajutați de comunitatea internațională. Rusia e tot mai singură
- A patra zi de război: UE înarmează Ucraina și lovește Rusia unde doare mai tare. Putin reamintește lumii că are bomba atomică