Polonia a convocat o sesiune extraordinară a OSCE. Ucraina vrea să aibă loc luni

Polonia a convocat o sesiune extraordinară a OSCE. Ucraina vrea să aibă loc luni

Polonia, care deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al grupului privind Ucraina.

Ucraina a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, potrivit unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinskie, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE, potrivit The Guardian.

Principala temă a întâlnirii este abordarea problemelor de securitate.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri seara, după întâlnirea cu liderii NATO, că este convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că forțele ruse vor ataca în următoarele zile sau cel mult o săptămână.

ADVERTISING

Iar premierul britanic Boris Johnson susţine că dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa de după 1945”.

Pe de altă parte, Belarusul a anunţat că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul tău, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse.

ADVERTISING

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va ţine cont de aceste declaraţii, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali.

„Vă îndemnăm să vă puneți întrebarea: ce rost are Rusia să atace pe cineva?”, a spus Peskov, într-un interviu de televiziune difuzat de postul de stat Rossia 1, citat de The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇