Iohannis nu face consultări până nu vede o majoritate clară: Nu mai pot accepta încercări de a forma guverne minoritare (Video)

Iohannis nu face consultări până nu vede o majoritate clară: Nu mai pot accepta încercări de a forma guverne minoritare (Video)

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi seară declarații de la Palatul Cotroceni. Este prima oară când șeful statului a ieșit public după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, după ce a eșuat în a strânge în jurul guvernului propus de el o majoritate parlamentară.

În primele zile ale lunii noiembrie, Iohannis s-a aflat în Scoția, la Glasgow, unde a participat Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26).

Ciucă și-a depus mandatul marți, pe 2 noiembrie, iar de atunci PNL a decis să înceapă negocierile și cu USR și cu PSD în vederea formării unei coaliții de guvernare. Miercuri echipa condusă de Florin Cîțu s-a întâlnit cu liderii USR, iar astăzi, de la ora 16:00, au început discuțiile cu PSD. De altfel, la scurt timp după ce Iohannis a încheiat declarația, a ieșit la declarații și Cîțu, care a spus că discuțiile cu PSD au fost bune și el vede o ”variantă interesantă”.

ADVERTISING

Iohannis a anunțat că nu convoacă partidele la consultări a treia oară, până nu vede că s-a cristalizat o majoritate. Abia apoi așteaptă liderii politici la Cotroceni, să avanseze nume de premieri.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni
  • Bună seara. Am două teme pe care doresc să le ating.
  • Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern.
  • Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României.
  • Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun.
  • Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.
  • În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.
ADVERTISING

Despre școli

  • A doua temă se referă la școli și vaccinare. Se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare și nu va fi prelungită.
  • Începând de luni, acolo unde situația o permite, elevii se vor întoarce la școală.
  • Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar.
  • Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică: gradul de vaccinare a personalului didactic.
  • Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni.
  • Subliniez încă din această seară, vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie.
  • Putem să ne uităm în jur, vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare.
  • Vă doresc multă sănătate!
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇