În anii '80, o focă ne-a imitat limbajul. Ce-au mai descoperit biologii despre această specie fascinantă

În anii '80, o focă ne-a imitat limbajul. Ce-au mai descoperit biologii despre această specie fascinantă

În viața de zi cu zi, oamenii își schimbă tonul vocii în mod constant, pentru a-și exprima surpriza sau îngrijorarea. E un talent rar chiar și printre mamifere. Foarte puține animale pot face asta. Printre ele se află și focile.

Într-un nou studiu, realizat la un acvariu din Olanda, pe pui de focă ce urmau să fie eliberați în natură, oamenii de știință de la Institutul Max Planck au vrut să vadă dacă și reprezentanții cei mai tineri ai speciei stăpânesc deja această tehnică.

Puii de focă de numai câteva săptămâni au fost plasați într-un mediu relativ gălăgios (de până la 65 de decibeli), așa cum ar fi în mediul lor natural, pentru a se vedea dacă își modifică vocile. Deloc întâmplător aceasta este chiar frecvența folosită de puii de focă pentru a comunica.

ADVERTISING

Oamenii de știință se așteptau ca puii din specia Phoca vitulina să-și intensifice vocea, dar, în realitate, aceștia și-au coborât tonul, astfel încât vocea lor să fie auzită. În natură, asta i-ar fi ajutat să fie auziți de mamă, relatează IFL Science.

Un astfel de ”talent” trădează un control vocal avansat, pe care foarte puține specii îl au, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Philosophical Transactions of the Royal Society B. Noi îl stăpânim, dar nu multe alte mamifere se află în aceeași situație.

ADVERTISING

E cea mai nouă descoperire legată de foci. Cea mai notabilă a fost în anii '80, când o focă a arătat că are talentul uimitor de a imita limbajul oamenilor. Era însă vorba despre o focă adultă, Hoover, iar de atunci oamenii de știință se tot întreabă ce alte talente are această specie și de câte lucruri sunt capabili puii. Răspunsurile iată că încep să apară.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇