La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați.
Săptămâna trecută au murit deja unii, care nu sufereau de nicio altă boală. Mai mult de 400 de copii sunt internați în spitale și alte sute stau acasă bolnavi de coronavirus în diferite stadii, după ce premierul și președintele au refuzat să închidă școlile, ignorându-i pe specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică.
Ar putea fi, oare, judecați pentru ucidere din culpă prim-ministrul, ministrul Învățământului și ceilalți decidenți, pentru că au negat pericolul și au evitat să ia măsurile cerute de specialiști? Se plătește reaua credință, atunci când atâția oameni mor?
Dacă un șofer omoară din neatenție un pieton, poate ajunge la închisoare. Dar dacă premierul, Guvernul, președintele nu vor să ia decizii care să evite două mii de morți pe săptămână, ar trebui pedepsiți? Sau vor plăti doar electoral pentru că nu au vrut să accepte că pandemia a lovit România?
Nu cumva s-au comportat și ei ca niște negaționiști, când au hotărât să nu facă nimic, deși numărul morților creștea alarmant?
Atunci când PNL a organizat un congres cu 5.000 de persoane, valul al patrulea lovea România din plin, dar nu le păsa nici liderilor liberali, nici președintelui Iohannis.
Atunci când premierul Cîțu l-a dat afară din Guvern pe ministrul USR al Justiției, doar fiindcă Stelian Ion voia să facă schimbările promise și de liberali, secțiile de terapie intensivă erau aproape pline. Când Klaus Iohannis și Florin Cîțu au declanșat criza politică, oamenii mureau deja pe capete. Dar lor nu le pasă.
Sicriele de mici dimensiuni nu-I mișcă pe președinte. Klaus Iohannis nu s-a dus la niciuna dintre înmormântările acestea, care deprimă o țară întreagă. Nici nu a trimis vreun mesaj de părere de rău. Nici el, nici prim-ministrul. Nu-i atinge tragedia, fiindcă ei continuă să se concentreze asupra propriilor interese și jocuri politice.
Spitalele românești nu făceau față prea bine nici în condiții normale. Acum, chiar cele mai dotate din țară arată ca niște improvizații făcute în vreme de război.
Recorder a filmat la Spitalul Universitar din București, unde putem vedea nu doar suferința în cea mai pură stare, ci și disperarea obosită a celor care încearcă să-i salveze pe bolnavi, prin orice mijloace, luptându-se cu această boală periculoasă, cu spitalul, care pare să cedeze, și cu propriile lor limite.
Când președintele Comisiei Europene a anunțat la sfârșitul lunii august că 70% din populația adultă a UE e vaccinată, liderii români nici n-au tresărit la gândul că în România numai 30% au acceptat vaccinul.
N-au făcut o analiză să vadă în ce fel au reușit celelalte țări. Nici acum, prim-ministrul, președintele și restul decidenților nu știu cum de Portugalia și-a închis majoritatea centrelor de vaccinare, fiindcă aproape toată populația e imunizată. Poate că modelul românesc nu trebuie să urmeze traiectoria viceamiralului portughez, devenit celebru în lume pentru felul în care a coordonat campania de vaccinare, având în spate 30 de strategi militari.
Cheia reușitei lui: i-a ținut pe politicieni departe de campania de vaccinare. Guvernanții i-au lăsat pe specialiști și pe strategi să se ocupe.
În România, la început, când lucrurile mergeau bine, premierul își asuma toate meritele. Acum, când dezastrul atinge culmi de negândit, de vină sunt doar oamenii, care n-au fost convinși să se vaccineze.
Televiziunile invadate de doctori antivacciniști continuă să facă rating și nu toți medicii care au pledat împotriva vaccinului au fost amendați de propria breaslă.
În ultima săptămână au murit peste 2.000 de oameni, din cauză că au ajuns prea târziu la spital, fiindcă erau vulnerabili și pentru că au refuzat vaccinul.
Din această statistică lipsesc cei care au murit acasă, pentru că n-au mai apucat să ajungă la un spital, pentru că la spitalul din apropiere nu erau locuri sau pentru că, pur și simplu, nu au crezut că se poate muri din cauza coronavirusului.
În continuare, 6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19 (Reveal Marketing Research, studiu făcut între 6 și 10 octombrie 2021). Mai mult de jumătate dintre cei care se împotrivesc vaccinului se tem de reacții adverse și rămân în trendul propagandei.
Totuși, persoanele de peste 55 de ani s-au vaccinat în proporție de 70%, în vreme ce aproape 70% dintre tinerii între 16 și 28 de ani refuză vaccinarea, poate și pentru că certificatul verde nu funcționează cu adevărat în România. Terasele, cafenelele, restaurantele, locurile aglomerate în care n-ar trebui să se afle persoane netestate sau nevaccinate sunt prea puțin verificate.
România arată ca o țară sinistrată, mulți pacienți sunt trimiși în Ungaria să fie salvați. Statele vestice trimit medicamente și alte ajutoare medicale, dar nu pot lua măsuri în locul Guvernului de la București, nu pot pune capăt crizei politice, nu pot lua cu adevărat greutatea de pe umerii medicilor autohtoni, nu pot construi alte spitale și nici nu pot găsi soluțiile cele mai bune pentru a opri cavalcada morții.
Sabina Fati