Rata de infectare în Capitală continuă să crească și a ajuns joi la 6.64 cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcției de Sănătate Publică București.
Miercuri a fost prima zi când s-a depășit pragul de 6, înregistrându-se o incidență de 6,33.
Sectorul 3 este singurul care nu a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori.
De cealaltă parte, cel mai prost stă Sectorul 1:
- Sectorul 1 (8,53)
- Sectorul 2 (7,76)
- Sectorul 3 (5,14)
- Sectorul 4 (6,33)
- Sectorul 5 (6,52)
- Sectorul 6 (6,8)
Deși Capitala a trecut încă de ieri de pragul de 6, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență nu s-a întrunit încă pentru a stabili noile restricții.
La o incidență între 6 și 7,5 cazuri la mia de locuitori, restricțiile prevăzute sunt următoarele:
- Masca e obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, dar și în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun și în mijloacele de transport în comun, magazine și la locul de muncă.
- E instituită carantina de noapte de vineri până duminică în intervalul 20:00 - 05:00 doar pentru cei nevaccinați. Cei care circulă în acest interval au nevoie de declarație pe proprie răspundere sau de prezentarea adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu.
- De vineri până duminică magazinele funcționează doar în intervalul 05:00 - 18:00.
- Sunt închise în interior restarurantele, cafenelele, barurile și cluburile.
- Cinematografele, sălile de spectacol sunt închise, evenimentele de tip drive through, concertele și festivalurile în aer liber sunt interzise.
- Sunt interzise nunțile, botezurile și petrecerile private.
- Sunt interzise activitățile recreative și sportive în aer liber și sunt închise sălile de fitness și sport, piscinele și locurile de joacă în interior.
- E interzisă organizarea de proteste, cursuri, workshopuri și conferințe.
- Sunt închise sălile de jocuri de noroc.
Școlile rămân deschise
În ceea ce privește școlile, acestea nu se mai închid automat când o localitate trece de pragul de 6 la mie – rată de infectare, a decis miercuri Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.
Fiecare clasă în parte se va închide în funcţie de numărul propriu de cazuri depistate.
Anunţul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care precizează că, în schimb, se va intensifica testarea în şcoli, cu teste non-invazive pe bază de salivă, care însă deocamdată nici nu sunt aprobate de Agenția Nationala a Medicamentului.
Citește și: