Premierul Florin Cîțu a avut marți o ședință cu prefecții și mai mulți miniștri, în care a cerut ca totul să fie pregătit din timp și pentru începerea anului școlar, și pentru venirea iernii.
”Am vrut să avem această discuție astăzi din două motive: în primul rând, pentru pregătirea noului an școlar și, în al doilea, pentru că tot avem aici prefecții, să discutăm și despre cum ne pregătim pentru sezonul rece, pentru că ar fi bine să începem să vedem stocuri și așa mai departe”, a spus Cîțu la începutul ședinței.
El a insistat și de această dată că școala trebuie să aibă loc față în față și a cerut să fie luate toate măsurile pentru ca acest lucru să fie posibil.
”În ceea ce privește începerea anului școlar, este clar că avem nevoie de o verificare a tuturor clădirilor în care funcționează școlile, acolo unde nu s-a făcut asta încă. Vreau să eliminăm din start acolo unde sunt pericole, să identificăm școlile cu probleme și să rezolvăm situația și să eliminăm disfuncțioalitățile pe care le vedem la începutul fiecărui an școlar.
Pentru începerea anului școlar, prioritatea zero este siguranța copiilor și în condiții de pandemie să rămâna anul școlar cu prezență fizică”, a cerut Cîțu.
Ulterior, pe parcursul discuțiilor, el a avut o altă intervenție în care a spus că ar vrea să fie găsită soluția pentru ca școala să continue cu prezență fizică și dacă este depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. În scenariile pe care se lucrează acum, după acest prag, toți elevii ar urma să învețe online.
"Vreau să fim pregătiți pentru cele mai dificile situații"
Premierul le-a vorbit prefecților și despre deszăpezire, cerând să facă verificări și să ia măsuri pentru ca atunci când iarna se va instala să nu fie probleme.
”Trebuie să ne asigurăm că avem stocurile necesare pentru deszăpezire, curățarea drumurilor, încălzirea clădirilor. Să începem de acum să ne uităm. Să identificăm persoanele vulnerabile și să pregătim măsuri din timp.
Să avem discuții cu cei care asigură deszăpezirea, pentru că, știți foarte bine, au mai existat cazuri în care existau contracte, dar firmele respective nu erau pregătite, nu aveau materialul cumpărat și așa mai departe.
Și, bineînțeles, aș vrea reacție rapidă de fiecare dată, înainte ca lucrurile să se întâmple și nu după aceea. Deci vreau să fim pregătiți pentru cele mai dificile situații, poate anul acesta nu ne mai ia pe nepregătite sezonul rece. Știm clar că vine sezonul rece, știm foarte bine că începe anul școlar, aceste evenimente nu ar trebui să ne mai ia pe nepregătite”, a cerut Cîțu.
El a spus că, pentru că, mai ales în ceea ce privește școala, la acest moment nu sunt luate decizii definitive, va convoca o nouă ședință, în același format, în care miniștrii și prefecții să îi raporteze situația de la momentul respectiv.
Anul școlar începe pe 13 septembrie. Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat care este scenariul cel mai probabil în care cursurile se vor desfășura, însă nu este nimic bătut în cuie la acest moment. Deși mai sunt mai puțin de trei săptămâni până când elevii se vor întoarce în bănci, ministrul a făcut comentarii sarcastice la adresa celor care se grăbesc să afle varianta finală.
”Vom vedea care este ipoteza pe care o să vi-o propunem, domnule prim ministru, și care să fie anunțată, după aprobarea la CNSU, printr-un ordin de ministru pentru care ne-am asumat public împreună termenul de 1 - 3 septembrie, dar constat că există o nerăbdare, să-i spun așa, pentru a avea acest ordin de ministru încă de la finalul lunii august.
Cred că putem să luăm în calcul să va propunem promovarea acestui ordin de ministru pe care să-l facem public. E de mare interes pentru ca sunt 3 milioane de copii și parinții, de asemenea, sunt foarte numeroși”, a spus Cîmpeanu.
Citește și: