Președintele Alianței Medicilor: Aștept de la viitorul ministru măsuri coerente, împotriva pandemiei și pentru absorbția de fonduri europene

Președintele Alianței Medicilor: Aștept de la viitorul ministru măsuri coerente, împotriva pandemiei și pentru absorbția de fonduri europene
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Viitorul ministru al Sănătății ar fi bine să fie cineva din domeniu, care să cunoască bine realitățile din sistem și să înțeleagă exact ce se întâmplă, spune dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, care așteaptă de la viitorul ministru ”măsuri coerente”, atât pentru stăvilirea pandemiei, cât și pentru accesarea de fonduri europene, de care spitalele au foarte mare nevoie.

Întrebat cum percepe decapitarea Ministerului Sănătății într-un astfel de moment, dr. Bogdan Tănase ne-a răspuns: ”Trecând peste implicațiile politice (pe care, poate, eu nu le înțeleg în totalitate), ideea este că se perpetuează o practică răspândită în România, aceea de a tot schimba foarte des miniștrii la Sănătate”.

Durata medie a mandatului unui ministru al Sănătății în România este sub un an și, în mod clar, asta duce la o imposibilitate în a aplica politicile cu care fiecare ministru vine la preluarea mandatului respectiv. E clar că într-un an de zile nu ai cum să faci ceva durabil, să implementezi ceva.

ADVERTISING

Practic, ce se întâmplă în Sănătatea din România este rezultatul unei lipse de viziune și de strategie. Asta la nivel macro, nu neapărat în ultimul an. Dar cu atât mai mult trebuie să luăm în calcul faptul că acum suntem într-o situație de criză, așa că este necesară o stabilitate oarecare”, a completat Bogdan Tănase, noul manager al Institutului Oncologic din București.

Valurile de pacienți ale pandemiei

Demiterea ministrului Voiculescu, preluarea interimatului de către premierul Cîțu și delegarea atribuțiilor către secretarul de stat Baciu au prins corpul medical într-un moment foarte greu, după un an de luptă cu pandemia, o încercare cu totul deosebită față de altele.

Pandemia nu este o încercare ca oricare alta. Ceea ce este particular este faptul că tot timpul vin valuri noi de pacienți. Într-un dezastru (cutremur, incendiu etc), există un val de pacienți, care depășește sau nu posibilitățile sistemului, dar în care, când se termină, lucrurile revin la normal, încet, încet.

ADVERTISING

Acum, însă, iată, suntem deja la al treilea vârf al pandemiei. Și fiecare ne-a încercat destul de greu și a pus din ce în ce mai mult la încercare resursele psihice, fizice și resursele sistemului. Și asta timp de cel puțin un an de zile”, a mai subliniat medicul chirurg.

Ministru din sistem sau din afară?

Intrebat dacă, în opinia sa, e mai bine ca ministrul să fie din sistem sau din afara lui, Bogdan Tănase ne-a spus caar fi bine să fie, totuși, cineva din domeniul Sănătății”, mai ales că mandatul e, de fiecare dată, foarte scurt, așa cum a menționat anterior.

”Să fie din domeniu și să cunoască bine realitățile din sistem, tocmai din cauză că cineva venit din afară, chiar dacă este un bun manager, are nevoie de o perioadă destul de lungă de adaptare până să înțeleagă exact ce se întâmplă în acest domeniu destul de special”, a mai argumentat acesta.

ADVERTISING

Surse politice au declarat pentru SpotMedia.roUSR PLUS o va propune ca viitor ministru al Sănătăţii pe Ioana Mihăilă, care este medic primar endocrinolog şi secretar de stat.

Așteptări și măsuri urgente

În ceea ce privește așteptările pe care le are de la viitorul ministru, indiferent de la ce partid va fi el, dr. Bogdan Tănase a vorbit despre două categorii de măsuri extrem de importante.

”În primul rând, bineînțeles, măsuri îndreptate către ceea ce ne arde cel mai tare în acest moment: Pandemia. Trebuie să ia niște măsuri coerente, în acord cu constelația politică, pentru a stăvili cât mai bine consecințele pandemiei cu care ne confruntăm.

Dar, trecând peste asta, acum în Sănătate (ca și în alte domenii) avem la dispoziție, pentru prima oară după mulți ani, posibilitatea de a accesa foarte multe fonduri europene. Ele reprezintă o injecție de capital absolut necesară în sistemul nostru, despre care toată lumea știe că duce lipsă de finanțare.

Aș aștepta de la viitorul ministru să aibă, în primul rând, o atitudine coerentă și îndreptată spre absorbția acestor fonduri puse la dispoziție, în cantitate cât mai mare, pentru a realiza o înnoire la nivelul infrastructurii, care este absolut necesară.

Toată lumea știe că ce avem noi acum, majoritatea spitalelor, sunt construcții din anii ’70-’80 și nu mai corespund, din punct de vedere al circuitelor și nu numai.

Practic, prin resurse guvernamentale mă îndoiesc că putem aduce o schimbare majoră în anii care vor urma. Deci această accesare de fonduri europene o văd ca absolut necesară și o măsură logică”, a subliniat președintele Alianței Medicilor.

Află mai multe informații relevante despre situația din Sănătate:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇