Un an de Covid în România. Ce schimbări în bine și în rău a adus pandemia și ce am învățat în acest an - sondaj IRES

Un an de Covid în România. Ce schimbări în bine și în rău a adus pandemia și ce am învățat în acest an - sondaj IRES
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Azi se împlinește un an de când România a înregistrat primul caz confirmat de COVID-19 – în comuna Prigoria (județul Gorj).

La 1 an de la debutul bolii în România, IRES a evaluat impactul pandemiei asupra stării psiho-emoționale și sociale a românilor, asupra bunăstării lor și a identificat nivelul până la care coabitarea cu virusul a modificat viața cotidiană.

Astfel, pentru 16% dintre români pandemia de COVID-19 a generat schimbări pozitive, în timp ce aproape jumătate (48%) spun că pandemia a provocat schimbări negative în viața lor, arată studiul IRES.

Schimbările pozitive au fost percepute în proporții mai crescute de către bărbați, de către tineri și de către intervievații cu studii superioare, în timp ce schimbările în rău sunt mai răspândite în rândul respondenților între 18 și 50 de ani, al celor cu studii superioare și al intervievaților din Moldova.

ADVERTISING

Ce schimbări în bine a adus pandemia

Schimbările în bine sunt legate, în principal, de aspectele care țin de familie și de disponibilitatea mai mare de timp, fie că vorbim despre apropierea față de familie și de timpul petrecut împreună cu aceasta (23%), de posibilitatea de a lucra de acasă (7%) sau de timpul liber suplimentar disponibil (7%).

Pentru alții (13%), pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală și pentru cunoașterea sinelui. 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor, iar același procent în sensul găsirii unui loc de muncă mai bun.

schimbari-in-bine-pandemie
Foto: IRES

Care sunt schimbările în rău pe care le-a generat pandemia

Aproape jumătate dintre români (48%) spun că în viața lor s-au schimbat lucruri în rău din cauza pandemiei. Cele mai frecvente aspecte menționate, în acest sens, sunt: restricțiile și limitările de mișcare (26%), limitările impuse vieții sociale și interacțiunii cu ceilalți (12%).

ADVERTISING

1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 8% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile.

7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% au avut probleme de sănătate, iar 4% spun că au perceput negativ limitarea accesului la servicii medicale. Alți 5% indică educația online ca fiind schimbarea în rău pe care au experimentat-o pe parcursul ultimului an.

schimbari-in-rau-pandemie
Foto: IRES

Ce au învățat românii datorită pandemiei

Peste jumătate dintre români spun că au învățat ceva nou datorită pandemiei, ceva ce cred că nu ar fi învățat în alt context. Îi regăsim printre aceștia, în proporții mai mari, pe respondenții cu studii superioare, pe femei, dar și pe vârstnici și pe cei cu studii cel mult elementare.

ADVERTISING

Respectarea normelor de igienă și a distanțării sociale este principala lecție învățată datorită pandemiei, o treime dintre participanții la studiu indicând acest aspect.

Aproape 1 din 5 spun că au învățat să prețuiască viața sau sănătatea, iar o proporție similară susține că a învățat să aibă grijă, să îi respecte, să îi prețuiască pe ceilalți oameni sau să petreacă mai mult timp cu ei.

La polul opus, însă, 2% dintre români spun că pandemia i-a învățat să nu aibă încredere în oameni, iar 3% indică respectarea regulilor și a legilor printre aspectele învățate pe durata anului pandemic.

lectii-invatate
Foto: IRES

Ce limitări au experimentat românii din cauza pandemiei

47% dintre participanții la sondaj au spus că există cel puțin un lucru pe care nu au reușit să îl facă din cauza pandemiei.

1 din 4 români spune că ar fi dorit să facă mai multe lucruri și nu a mai reușit din cauza pandemiei, iar peste 23% au fost împiedicați să realizeze cel puțin un lucru, în ultimul an.

Se regăsesc în această categorie tinerii și persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani și cei cu studii superioare. Excursiile ori călătoriile în străinătate sunt invocate de către majoritatea respondenților.

limitari-in-pandemie
Foto: IRES

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇