Bode dă noi detalii despre ancheta de la ISU Constanța: Un ofițer din conducere a cerut să iasă la pensie. Au fost bâlbe de la un capăt la altul

Bode dă noi detalii despre ancheta de la ISU Constanța: Un ofițer din conducere a cerut să iasă la pensie. Au fost bâlbe de la un capăt la altul

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat, luni dimineață, detalii despre ancheta de la ISU Constanța, deschisă în urma tragediei de săptămâna trecută în care o femeie și-a pierdut viața în timpul unui incendiu.

Ministrul a anunțat că astăzi va începe cercetarea disciplinară a celor trei ofițeri care au intervenit în acest caz.

Jurnaliștii l-au întrebat, luni dimineață, despre ancheta declanșată de ISU Constanța. Mai exact, despre faptul că din Comisia ISU care anchetează intervenția salvatorilor fac parte și doi ofițeri care au intervenit. ”Practic, se anchetează ei pe ei”, au subliniat jurnaliștii.

ADVERTISING

Ați văzut raportul, comunicarea publică de săptămâna trecută. Mai exact, de joi. IGSU a publicat aceste concluzii, dacă vreți. Din comunicatul de presă rezultă foarte clar măsurile care au fost dispuse. Nu vreau să le reiau, le cunoașteți. Vreau să subliniez doar primul aspect, cel legat de ancheta care se desfășoară în acest moment la Constanța. Ea va începe astăzi cercetarea disciplinară a celor trei ofițeri. Dincolo de sancțiunile care au fost deja date.

Lucian Bode

Primele decizii ale ISU după tragedia de la Constanţa: Trei ofiţeri sunt cercetaţi, iar în toată ţara pompierii încep instructaj de intervenţie

ADVERTISING

Un ofițer din conducerea ISU Constanța va ieși la pensie

Bode a mai anunțat că un ofițer cu funcție de conducere în ISU Constanța a cerut să iasă la pensie, iar solicitarea a și fost aprobată deja. Este vorba despre o persoană care avea responsabilități în logistică, deci și privind scara care a ajuns prea târziu la locul incendiului.

”Un ofițer cu funcție de conducere din cadrul ISU Constanța și-a depus raportul de pensionare. Raportul a fost aprobat de către dl. general Iamandi (Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU - n.red.) și respectivul ofițer cu funcție de conducere va merge în pensie.

ADVERTISING

Vorbesc despre o persoană cu responsabilități în ce privește componenta logistică. Mă refer clar la scara respectivă care era defectă de foarte mult timp”, a anunțat Bode, luni dimineață.

Şeful ISU Constanţa recunoaşte: S-au strecurat erori la intervenţie. Autoscara a fost trimisă la 5 minute după ce femeia căzuse deja

E normală pensionarea?

Întrebat dacă, totuși, este normală pensionarea în acest caz, Bode a replicat:

Faptul că și-a depus raportul de pensionare este un act de voință, nu cred că putea să-i spună oricine să-și depună sau nu raportul. E voința domniei sale, dar eu cred cu tărie că astfel de derapaje, pentru că vorbim de un derapaj de la normele cu care ne-au obișnuit în marea majoritate a situațiilor colegii de la ISU, nu sunt permise. Acolo au fost bâlbe de la un capăt la altul, din momentul în care a fost anunțat la 112 până la momentul intervenției. Ați văzut ce s-a intâmplat și la locul incendiului. Toate bâlbele vor fi cercetate, iar concluziile specialiștilor vă vor fi prezentate, evident cu măsurile care se impun.

Lucian Bode

De asemenea, șeful MAI a mai precizat că astăzi va începe să funcționeze grupul care se va ocupa de achiziționarea pernelor pneumatice, pe care Bode le vrea în fiecare județ.

După tragedia de la Constanța, Bode vrea explicații de la Arafat: E inadmisibil ca la ISU să nu fie perne pneumatice. Sunt doar 4 la nivel naţional

Tot azi începe să funcționeze acel grup de lucru, care, spun eu, în maximum 2-3 săptămâni va prezenta concluziile asupra a ceea ce eu am transmis public și anume: faptul că este anormal ca inspectoratele județene pentru situații de urgență să nu aibă în dotare acele perne pneumatice de salvare. Vom vedea care sunt concluziile acestui grup de lucru, pe ce variante vom merge, care sunt costurile aproximative. Deci începând de astăzi funcționează acest grup de lucru.

Lucian Bode

Ministrul a adăugat că, după ce va fi gata acest raport, el va prezenta și public concluziile.

Referitor la faptul că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), spune că aceste perne pneumatice nu sunt chiar cele mai eficiente unelte cu care salvatorii să intervină în caz de incendiu, ministrul a punctat:

Haideți să vedem ce spun specialiștii, de aceea, am și constituit acest grup de lucru. Vom fi în contact cu alte state europene care utilizează astfel de perne pneumatice de salvare. Am văzut că se întâmplă în Finlanda, în anumite landuri din Germania, în Austria. Haideți să vedem cum le utilizează ei, eficient. Sunt și state care au renunțat la ele.

Lucian Bode

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇