Este incredibil ce s-a întâmplat în Washington, capitala celui mai puternic stat din lume, care acum se află în stare de urgenţă.
Fanii furioşi ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, în ziua în care încerca să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. După scene de război soldate cu patru decese, au fost evacuaţi, iar Congresul s-a putut reuni din nou pentru a respinge, stat cu stat, tentativele lui Trump de a întoarce rezultatul de la urne.
Într-un final, la ora locală 03:41 (10:41 ora României), Congresul american a certificat victoria lui Joe Biden în alegeri. Trump a reacționat imediat și a spus că nu este de acord cu rezultatul alegerilor, dar va asigura ”o tranziție ordonată” în data de 20 ianuarie, când Joe Biden și Kamala Harris vor fi învestiți în funcții.
SpotMedia.ro v-a prezentat live filmul evenimentelor care au şocat întreaga planetă.
20:38 - Liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a cerut joi vicepreşedintelui Mike Pence să-l demită pe preşedintele Donald Trump după violenţele comise de susţinătorii acestuia miercuri la Capitoliu, sediul Congresului american, relatează AFP.
''Ceea ce s-a întâmplat ieri la Capitoliu a fost o insurecţie împotriva Statelor Unite, instigată de preşedinte'', a scris Chuck Schumer.
20:22 - Preşedintele Mexicului Andrés Manuel López Obrador a criticat joi "cenzura" companiilor social media care au blocat temporar conturile preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters.
"Ceea ce nu mi-a plăcut ieri în povestea cu Capitoliul" este că "nu-mi place cenzura", a declarat Lopez Obrador. "Nu-mi place ca cineva să fie cenzurat şi să i se ia dreptul de a trimite un mesaj pe Twitter sau pe Facebook", a adăugat el.
19:23 - Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, Lindsay Hoyle, i-a transmis joi preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, un mesaj de ''solidaritate'', declarându-se ''uşurat'' că şefa legislativului american nu a fost rănită, potrivit AFP.
18:37 - Facebook a decis să nu îi mai permită accesul lui Donald Trump pe platformă până cel puţin după învestirea noului preşedinte, programată pentru 20 ianuarie, a anunţat CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg.
Într-un comunicat transmis joi, Zuckerberg a spus: „Evenimentele şocante din ultimele 24 de ore demonstrează clar că preşedintele Donald Trump intenţionează să îşi folosească timpul rămas în funcţie pentru a submina tranziţia paşnică şi legitimă a succesorului său ales, Joe Biden”.
17:30 - Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii sau înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, relatează dpa, citată de Agerpres.
"FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi", a anunţat instituţia pe site-ul său.
Anchetatorii pot de asemenea profita de dovezile de primă mână constând în fotografii şi filmări postate chiar de autorii asaltului pe social media. Multe dintre feţele lor sunt lesne de recunoscut, întrucât cei mai mulţi au ignorat obligativitatea purtării măştii în contextul pandemiei de coronavirus.
16:50 - Joe Biden îi va prezenta pe viitorul ministru al justiţiei şi mai mulţi alţi membri cheie numiţi în acest departament joi, la ora locală 13.30 (18.30 GMT) la Wilmington, în Delaware. Tot atunci, Biden este așteptat să comenteze protestele violente care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi în Washington.
15:50 - Şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi confirmarea alegerii lui Joe Biden la Casa Albă în pofida unui "atac oribil" al susţinătorilor lui Donald Trump asupra Congresului american, relatează AFP.
"Condamnăm cu tărie violenţa fără precedent împotriva Congresului american", a postat pe Twitter preşedintele Zelenski.
15:26 - Au expirat cele 12 ore în care i-a fost blocat contul de Twitter lui Donald Trump. Interdicția de a posta pe platformă a expirat la ora 14:00 (ora României).
15:21 - Fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, și-a dat demisia din funcția de trimis special în Irlanda de Nord, relatează The Guardian.
”L-am sunat pe secretarul de stat Mike Pompeo aseară pentru a-l anunța că renunț. Nu pot face asta. Nu pot sta. Cei care aleg să rămână, iar eu am discutat cu unii dintre ei, aleg să rămână pentru că sunt îngrijorați că președintele ar putea pune pe cineva mai rău în locul lor”, a declarat Mulvaney într-un interviu acordat CNBC.
15:05 - Sistemul electoral "arhaic" al SUA nu îndeplineşte criteriile democratice, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, după invadarea Capitoliului de către susţinătorii lui Donald Trump, relatează AFP.
După ce a afirmat că este vorba despre o "afacere internă" pentru Washington, Maria Zaharova a spus că evenimentele de la Washington au fost favorizate de faptul că "sistemul electoral al SUA este arhaic, nu răspunde normelor democratice moderne". Acesta "creează oportunităţi pentru numeroase încălcări, iar media americane au devenit un instrument de luptă politică", a adăugat ea, citată de agenţiile de ştiri ruse.
14:50 - Un deputat norvegian care l-a nominalizat, în septembrie 2020, pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace a afirmat joi că acesta şi-a meritat nominalizarea, dar că acum el nu ar mai face-o, relatează dpa.
"Nominalizarea la Nobel a fost pentru acordul de pace pe care (Trump) l-a obţinut în Orientul Mijlociu. Dar după înfrângerea în alegerile prezidenţiale cred că a dat unele semne de dezechilibru mintal", a afirmat Christian Tybring-Gjedde (Partidul Progresului, populist), citat de Agerpres.
14:45 - Rudy Giuliani, vocatul personal al lui Donald Trump, a scris pe Twitter că respinge violențele care au marcat protestele de miercuri din SUA.
”Vrem să obținem un vot onest și să punem capăt fraudei electorale înainte ca aceasta să devină o tactică permanentă a Partidului Democrat activ și protejat de mass-media. Violența este respinsă, condamnată și contraproductivă”, a scris el pe rețeaua socială.
14:08 - S-a aflat cine este bărbatul deghizat în bizon care a pătruns în Senatul SUA cu o căciulă de blană, cu coarne, şi aflat la bustul gol. El a prezidat pentru scurt timp Senatul SUA, cu pumnul ridicat, în plin haos.
Este vorba despre Jake Angeli, membru al QAnon, mişcare conspiraţionistă, care se prezintă sub numele de ''Yellowstone Wolf'' (Lupul din Yellowstone) pe canalul său de YouTube, unde susţine existenţa unei presupuse reţele de pornografie infantilă şi de trafic sexual cu minori condusă de democraţi.
13:22 - Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a îndemnat joi la moderaţie şi la respectarea principiilor democraţiei, după recentele evenimente de la Washington.
13:00 - Polonia are încredere în puterea democraţiei americane, a declarat joi preşedintele Andrzej Duda, potrivit thenews.pl.
''Evenimentele de la Washington sunt o chestiune internă a SUA, care este o ţară democrată guvernată de statul de drept'', a scris Andrzej Duda într-o postare pe Twitter.
12:56 - Congresul SUA vrea să ancheteze modul în care Poliția a intervenit în cazul protestatarilor.
12:42 - Democraţia occidentală este ''fragilă şi vulnerabilă'', spune preşedintele iranian Hassan Rohani, după incidentele din Washington, relatează AFP şi EFE.
"Ce am observat în SUA ieri seară şi astăzi a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism", a declarat Rouhani într-o alocuţiune transmisă de televiziunea de stat.
12:39 - Violenţele de la Capitoliu de miercuri seară au fost "un moment de care America nu avea nevoie", afirmă analistul politic Radu Magdin şi subliniază că SUA au avut, de-a lungul timpului, o capacitate de regenerare "sub un leadership potrivit, înţelept".
12:26 - Violenţele de miercuri, de la Capitoliu, "arată o Americă şubrezită în raport cu sarcinile pe care le va avea" şi slăbesc "autoritatea morală" a SUA pe plan internaţional, apreciază analistul de politică externă Dan Dungaciu.
"Ce se întâmplă în America, pe ecranul mare al lumii, arată o Americă şubrezită în raport cu sarcinile pe care le va avea. E foarte greu să mai dai lecţii de democraţie, cel puţin pe termen scurt, inclusiv statelor din fosta URSS", a declarat pentru Agerpres Dan Dungaciu.
12:15 - Enrique Tarrio, liderul grupului de extremă dreapta american Proud Boys, a salutat asaltul de miercuri asupra Capitoliului din Washington şi a avertizat că există posibilitatea ca acţiuni similare să aibă loc asupra altor clădiri publice din SUA, transmite EFE.
12:11 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi asaltul asupra Capitoliului de către manifestanţi pro-Trump drept un ''act scandalos care trebuie să fie condamnat cu vehemenţă'', relatează Reuters.
Anterior, ministrul de externe israelian Gabi Ashkenazi denunţase ferm asaltul asupra Capitoliului din Washington, declarând că a fost "şocat" de atacul asupra clădirii, pe care o descrie drept "bastion al democraţiei lumii".
12:04 - Numeroşi politicieni din Partidul Democrat cer iniţierea unei noi proceduri pentru demiterea lui Donald Trump, deşi, în contextul în care mandatul său se încheie pe 20 ianuarie, acţiunea politică este improbabilă, informează site-ul Politico.com.
Printre aceștia se numără senatorul Ed Markey şi guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker, dar și Phil Scott, guvernatorul statului Vermont.
11:55 - Ședința comună a Congresului s-a încheiat.
Barry Black, capelan al Senatului Statelor Unite, a rostit o rugăciune puternică la câteva momente după ce Congresul a afirmat victoria lui Joe Biden. El a condamnat ”profanarea” clădirii Capitolului și a reamintit parlamentarilor greutatea cuvintelor și acțiunilor lor.
”Deplângem profanarea clădirii Capitolului Statelor Unite, vărsarea de sânge nevinovat, pierderea de vieți omenești și mlaștina disfuncționalității care ne amenință democrația”, a spus el.
11:54 - Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat joi ''tristeţea'' şi ''furia'' după luarea cu asalt a sediului Congresului, relatează Reuters şi AFP. Potrivit cancelarului, acest asalt a avut la origine faptul că preşedintele în exerciţiu al SUA nu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său democrat Joe Biden la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.
11:49 - Congresmanul american Jake LaTurner, din Kansas, a anunțat că are Covid, la patru ore după ce a votat în Camera Reprezentanților pentru validarea alegerilor din SUA.
11:35 - Retorica lui Donald Trump de a pune sub semnul întrebării înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din SUA a condus în mod direct la violenţa ''teribilă'' de la Capitoliu şi preşedintele în exerciţiu ar trebui să condamne imaginile de la Washington, a susţinut joi ministrul de interne britanic Priti Patel, transmite Reuters.
Patel a spus că evenimentele sunt ''teribile, dincolo de cuvinte'' şi că Trump nu doar că nu a detensionat situaţia, ci el chiar a alimentat violenţele.
11:28 - Fostul preşedinte Barack Obama îi reproşează succesorului său la Casa Albă Donald Trump faptul că şi-a incitat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul, relatează Reuters.
”Istoria îşi va aminti pe bună dreptate violenţele de la Capitoliu, incitate de către un preşedinte în exerciţiu care nu a încetat să mintă fără fundament cu privire la rezultatul unor alegeri legale, ca pe un moment de mare dezonoare şi de ruşine pentru naţiunea noastră”, subliniază într-un comunicat Barack Obama.
11:10 - Trump a transmis un mesaj prin intermediul asistentul său pentru social media, Dan Scavino. El a postat pe Twitter o ”declarație a președintelui Donald J. Trump privind certificarea electorală”:
Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor (…), totuși va exista o tranziție ordonată pe 20 ianuarie. Am spus întotdeauna că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acesta reprezintă sfârșitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face America din nou măreață!
The Guardian
10:41 - Congresul american a certificat, în sfârșit, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
10:36 - Vicepreşedintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului şi celor 232 în favoarea lui Donald Trump.
10:27 - Congresul SUA a respins tentativa preşedintelui în exerciţiu de a răsturna voința alegătorilor din Pennsylvania.
Camera Reprezentanţilor a respins propunerea cu 282 la 138 de voturi. Anterior, senatorii au votat cu 92 la 7 împotriva tentativei.
10:17 - Doi asistenți de top ai primei doamne Melania Trump și-au dat demisia, miercuri, în urma violențelor de pe Capitol Hill. Este vorba și despre Stephanie Grisham, care a demisionat din funcția de șef de cabinet al primei doamne.
De asemenea, secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, și-a dat demisia, la fel și un secretar de presă adjunct, Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse.
09:51 - Mass-media de stat chineză a profitat de haosul din capitala SUA și a început să vorbească despre ipocrizia americană, definind incidentele drept „karma” și „o răsplată” pentru susținerea pe care Washingtonul a oferit-o mișcărilor de protest globale, relatează Bloomberg.
09:41 - Numeroase vedete de la Hollywood au condamnat incidentele violente care au avut loc miercuri la Washington pe care le-au numit „lovitură de stat” şi au făcut apel la aplicarea Amandamentului 25 prin care un preşedinte este înlăturat din funcţie.
Printre cei care au reacționat se numără Michael Keaton, Chris Evans, Jennifer Lopez, Shonda Rhimes, Cynthia Nixon și Mark Ruffalo.
09:31 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat miercuri seară trist din cauza asaltului asupra Capitoliului din Washington şi a subliniat că, în astfel de cazuri, este fundamental ca liderii să fie foarte clari în a le transmite susţinătorilor lor să evite violenţele.
09:18 - Mai multe mass-media ultraconservatoare au minimizat miercuri gravitatea intruziunii susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump în Capitoliul de la Washington, evocând o furie legitimă şi acuzând, fără dovezi, extrema stângă că s-a infiltrat în această mişcare, informează joi AFP.
09:11 - Femeia care a murit miercuri în timpul incidentelor din sediul Congresului SUA a fost împuşcată de poliţia Capitoliului, a anunţat şeful poliţiei din Washington, transmite AFP.
"Agenţi în uniformă ai poliţiei Capitoliului i-au înfruntat (pe manifestanţii care au pătruns în clădire) şi la un moment dat unul dintre ei a făcut uz de arma de serviciu" şi a rănit-o pe femeie, a declarat într-o conferinţă de presă Robert Contee.
09:02 - Adjunctul consilierului în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Matt Pottinger, a demisionat în urma răspunsului lui Donald Trump la protestele de miercuri, a anunţat CNN. Informaţia a fost confirmată de o persoană apropiată lui Pottinger.
8:57 - FBI face apel la informații legate de gloata care a asaltat Capitolul. Poliţia federală a publicat o declarație pe site-ul său: „FBI caută informații care să ajute la identificarea persoanelor care instigă activ la violență în Washington, DC. Dacă ați asistat la acțiuni violente ilegale, vă îndemnăm să trimiteți orice informații, fotografii sau videoclipuri care ar putea fi relevante la fbi.gov/USCapitol”.
8:55 - Donald Trump i-a interzis șefului de cabinet al vicepreședintelui Mike Pence, Marc Short, să intre în Casa Albă, după ce Pence a refuzat să anuleze rezultatele alegerilor, relatează NBC News, citând o sursă apropiată de vicepreședinte.
8:53 - Iată cum va arăta prima pagină a Los Angeles Times de joi dimineaţa (în SUA este încă noapte)
8:32 - Dolarul a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, joi, după ce democrații au câștigat controlul Senatului SUA, relatează Reuters.
Piețele valutare au fost în mare parte neperturbate de scenele de haos din Washington.
Analiștii presupun că Senatul controlat de democrați va influența în mod pozitiv creșterea economică la nivel global, dar și evoluția activelor de risc, dar va influența negativ obligațiunile și dolarul, deoarece bugetul SUA și deficitele comerciale vor crește în continuare.
8:23 - A trecut de ora 1 noaptea la Washington, dar Congresul continuă să dezbată contestaţiile lui Trump la rezultatul alegerilor prezindeţiale.
Senatul a respins rapid obiecțiile republicanilor față de votul electoral din Pennsylvania pentru președintele ales Joe Biden. Senatorii au votat cu 92 la 7 împotriva tentativei de a răsturna sprijinul acestui stat pentru Biden. Este al doilea stat pentru care un grup de republicani a încercat și nu a reușit să inverseze voința alegătorilor, transmite AP.
8:17 - Liderii USR PLUS au reacţionat referitor la violenţele incredibile din capitala SUA. Dacian Cioloş şi Dan Barna îşi exprimă stupoarea faţă de vulnerabilitatea democraţiei, chiar şi într-o ţară ca SUA, cu o veche tradiţie în acest sens. Mai mult, Dacian Cioloş susţine că imaginile de la Washington amintesc de mineriadele din România.
8:03 - Ministerul român de Externe a reacţionat pe Twitter, arătând că ”violenţa de la Capitol Hill este îngrijorătoare şi inacceptabilă”.
7:52 - Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump.
Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a Cabinetului să îl declare pe preşedinte "inapt" să îşi exercite funcţiile, potrivit canalelor CNN, CBS şi ABC.
Până în prezent, însă, vicepreşedintelui Mike Pence nu i-a fost prezentată nicio propunere oficială.
7:45 - Șeful Poliției din DC a anunțat că au fost făcute 52 de arestări, dintre care 47 pentru încălcări ale restricțiilor și pătrundere ilegală, iar restul pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.
Cel puțin 14 polițişti au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi şi atacat brutal de aceştia.
7:33 - Starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington.
”Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosit substabţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.
Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden.
Washingtonul se afla deja sub stare de asediu de miercuri de la ora 18:00 până la 6:00 dimineaţa, iar zeci de oameni au fost arestaţi pentru încălcarea restricţiilor.
7:19 - Congresul SUA a respins tentativa preşedintelui în exerciţiu de a răsturna voința alegătorilor din Arizona.
Camera Reprezentanţilor a respins propunerea cu 303 la 121 de voturi. Senatul, însă, a avut un scor mult mai categoric de 93 la 6, după ce cel puțin patru parlamentari republicani au declarat că s-au răzgândit și că vor vota pentru susținerea rezultatelor Colegiului Electoral.
7:13 - Femeia care a fost împușcată mortal în timp ce o gloată violentă încerca să străpungă o ușă baricadată din Capitoliu, unde poliția era înarmată de cealaltă parte, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei. A fost militar timp de 14 ani, potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei.
7:02 - Poliția din DC a precizat că atât forțele de ordine, cât și susținătorii lui Trump au folosit substanțe iritante chimice în timpul ocupării pentru câteva ore a clădirii Capitolului.
Oficialii Poliției din DC spun, de asemenea, că au fost recuperate două dispozitive explozive artizanale, de tipul bombă cu țeavă: unul era în afara Comitetului Național Democrat și unul în afara Comitetului Național Republican. Poliția a mai găsit și un cocktail Molotov pe terenul Capitolului.
6:51 - Violenţele de la Capitoliu care au şocat întreaga lume s-au soldat cu patru decese.
Șeful Poliției din Washington, Robert Contee, a declarat miercuri noapte că este vorba despre o femeie care a fost împușcată de poliția Capitolului, precum și alte trei persoane care au murit în „situații de urgență medicală”.