Ţările de Jos au decis să devanseze cu două zile începutul campaniei lor de vaccinare împotriva COVID-19, care va începe miercuri.
Anunțul a fost făcut luni de guvernul ţării, ultimul din UE care va trece la vaccinarea populaţiei, relatează AFP.
Personalul spitalicesc în contact cu pacienţii de COVID-19 va fi primul care va beneficia de vaccin, alături de lucrătorii din azilele de bătrâni din sudul ţării, au anunţat autorităţile sanitare.
"Începutul vaccinării împotriva COVID-19 este devansat cu două zile" în raport cu data precedentă anunţată, de vineri, 8 ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii după o întâlnire cu autorităţile sanitare.
De la începutul vaccinării în Europa pe 27 decembrie, lentoarea anumitor ţări în administrarea vaccinului este dur criticată, în special în Franţa.
Campania de vaccinare a început în reluare! Cu ce se confruntă autoritățile medicale din România, dar și cele din UE
Însă în Olanda întârzierea este şi mai importantă: primele vaccinuri sunt prevăzute la aproape două săptămâni după lansarea vaccinărilor în UE şi la aproape o lună de la începutul campaniei în Regatul Unit.
Autorităţile au invocat până acum dificultăţile logistice şi necesitatea unei aprobări a vaccinului de către autorităţile naţionale.
Cum a rămas Olanda codașa Europei la vaccinare
Cele mai dure restricții
De la jumătatea lui decembrie, Olanda a introdus măsurile cele mai stricte de la începutul pandemiei, toate şcolile şi magazinele neesenţiale fiind închise.
Anterior, premierul Mark Rutte a preferat o "izolare inteligentă", mult mai permisivă decât cele din ţările europene vecine.
Luni, Olanda a înregistrat 6.671 noi cazuri de COVID-19. Cu 757 mai multe decât în ziua precedentă, notează AFP.