Guvernul a aprobat, joi, condiţiile minime care trebuie asigurate în spaţiile de carantinare puse la dispoziţie de autorităţile locale.
Potrivit documentului, se asigură masă, tacâmuri de unică folosinţă, servicii de curăţenie, lenjerie de pat, pijamale şi papuci de unică folosinţă.
Ministerul Sănătății precizează că tot acest document aprobă lista spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administratiei publice centrale şi locale.
Instituția a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană/zi de carantinare.
”În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de lei/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.
Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative. În cazul tratamentelor necesare, acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, prin care se atestă afecţiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină”, a mai transmis MS
Tratamente pentru cei cu alte afecțiuni
Potrivit Minsterului Sănătăţii, la nivelul spaţiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecţiuni medicale preexistente, servicii de curăţenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers şi papuci de unica folosinţă 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.
Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană şi apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparţinând unor religii şi culte religioase recunoscute de statul român, cu particularităţi de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităţilor, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.
Masa se va servi în cameră şi se vor utiliza tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.