Sărbători de iarnă în pandemie. Ce restricţii impun statele din Europa

Sărbători de iarnă în pandemie. Ce restricţii impun statele din Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă din 2020, statele europene încep să înăsprească măsurile de prevenire a COVID-19, mai ales că se înmulţesc şi cazurile de infectare cu noua tulpină descoperită în Marea Britanie.

SpotMedia.ro vă ţine la curent cu cele mai noi măsuri impuse de autorităţi.

În Portugalia, va fi interzisă circulaţia de la ora 23:00 la ora 02:00 pe 24 şi 25 decembrie, precum şi pe 31 decembrie. Însă nu există o limită în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot reuni într-o locuinţă pe perioada Crăciunului. De Revelion nu este voie să se organizeze petreceri afară și sunt interzise grupurile mai mari de şase persoane.

În Danemarca, de pe 17 decembrie s-au închis centrele comerciale,cu excepţia supermarketurilor şi magazinelor alimentare, iar restaurantele, muzeele, cinematografele şi alte instituţii culturale vor fi închise în 69 dintre cele 98 de municipalităţi, printre care Copenhaga, până pe 3 ianuarie. Începând cu 21 decembrie, se închid centrele afterschool, şcolile populare şi unităţile de învăţământ pentru clasele 0 – IV. 

Autoritățile din Ungaria au anulat festivităţile de Revelion, iar restricţiile, care includ o interdicţie de circulaţie după ora 19:00, vor rămâne în vigoare până pe 11 ianuarie.

ADVERTISING

Cei din Norvegia vor putea invita până la 10 persoane în locuinţe cu două prilejuri diferite între Crăciun şi Anul Nou, dar în restul zilelor se va aplica limita în vigoare în prezent, de cinci invitaţi.

Începând cu 22 decembrie, în Elveția, restaurantele şi centrele de sport şi recreere (muzeele, bibliotecile, grădinile zoologice şi botanice), alte facilităţi de distracţie şi turistice vor fi închise pentru o lună, iar magazinele vor rămâne deschise cu o capacitate suplimentară limitată. Sunt permise întâlnirile private de maxim 10 persoane, există reguli speciale pentru zonele de schi.

La intrarea în Slovenia, cei care vin din țările de pe lista roșie vor sta 10 zile în carantină. Este posibilă testarea pentru infecţia cu SARS-CoV-2 în timpul perioadei de carantină, iar dacă rezultatul este negativ, autoritatea competentă va anula decizia de carantinare, dar numai după efectuarea a cel puţin 5 zile de carantină. Guvernul sloven a prelungit starea de epidemie cu 30 de zile, începând cu 18 decembrie.

Guvernul din Irlanda de Nord (UK) a decis să introducă după Crăciun, pentru şase săptămâni, noi restrictii. Din 26 decembrie, magazinele neesenţiale vor trebui să închidă, ca şi barurile şi restaurantele, care vor putea însă face vânzare pentru consumul la domiciliul. Toate evenimentele sportive vor fi interzise, iar magazinele se închid la 20:00.

ADVERTISING

Din 16 decembrie au apărut schimbări și în Londra, Marea Britanie. Școlile rămân deschise, dar se închid restaurantele, puburile, cafenelele, hotelurile, pensiunile, campingurile, locurile de joacă din spaţiile închise, sălile de distracţie, inclusiv cazinouri, săli de bingo, cinematografe, teatre, săli de concerte. Nu sunt permise întâlnirile în spaţiile închise cu persoane din afara familiei şi nici adunări formate din mai mult de 6 persoane în spaţii exterioare.

În două treimi din Anglia puburile şi restaurantele sunt închise începând cu weekendul din 19 decembrie, urmând modelul Londrei, pentru a ţine sub control un focar sever.

Mai mult, din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, toate căile de ieşire din Regatul Unit către Europa continentală (de la Dover spre Calais) sunt blocate, atât pentru deplasarea cu feribotul, cât şi pentru deplasarea prin Eurotunnel.

În Austria, de pe 18 decembrie, turiștii trebuie să intre 10 zile în carantină pe care și-o vor plăti singuri. Cei care intră în țară și au domiciliul acolo pot sta acasă. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată doar dacă se prezintă un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria. De asemenea, cheltuielile vor fi suportate de către fiecare persoană în cauză.

ADVERTISING

Schiatul va fi permis începând cu 24 decembrie (ca activitate recreativă/sportivă sau în contextul unei activităţi "de o zi"), dar nu sub formă de vacanţă de schi. Telecabinele vor funcţiona cu respectarea unor măsuri stricte de igienă şi distanţare.

Germania a intrat pe 16 decembrie în cea mai strictă formă de carantină. Magazinele neesenţiale şi şcolile sunt închise, iar adunările de sărbători sunt limitate la doar cinci oameni din două gospodării diferite. Astfel, rămân deschise doar supermarketurile, farmaciile și băncile. Restricțiile vor rămâne în vigoare până pe 10 ianuarie.

Record negru în Germania: Aproape 1.000 de decese de Covid într-o zi

Și Lituania a intrat in lockdown de pe 15 decembrie până la 31 ianuarie. Rămân deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar școala se desfăşoară doar online.

În Olanda, carantina este în vigoare până pe 19 ianuarie și, la fel, școlile, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi arenele sportive sunt închise.

După o scurtă perioadă de relaxare, autoritățile din Cehia au revenit la măsuri mai dure. Astfel, restaurantele și barurile se închid noaptea, vacanţa începe mai devreme în şcoli, iar grupurile mai mari de 6 persoane sunt interzise și în interior, și în exterior. De asemenea, nu mai este permis consumul alcoolului în aer liber.

Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Marea Britanie are mutaţii majore, spun cercetătorii

În Turcia va fi lockdown cinci zile de Revelion, așa că oamenii vor petrece trecerea dintre ani în case. Aici există deja interdicţii de circulaţie în weekend, iar de luni până vineri nu se poate circula între orele 21:00 şi 05:00.

În Italia, care a devenit cea mai afectată țară din Europa, sunt interzise deplasările între regiuni în perioada 21 decembrie - 6 ianuarie.

Pe 24, 25, 26, 27, 31 decembrie, 1, 2, 3, 5, 6 ianuarie:

  • sunt permise deplasările doar pentru motive de muncă, sănătate sau situaţii de necesitate;
  • sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, chioşcurile de ziare, tutungeriile, saloanele de frizerie şi coafură;
  • este permisă activitatea motorie individuală în apropriere de locuinţă;
  • barurile şi restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 şi de livrare la domiciliu, fără limite de orar.

De asemenea, este permisă vizita la rude sau prieteni între orele 05.00 - 22.00, o dată pe zi - maxim două persoane (cu excepţia minorilor cu vârsta sub 14 ani, a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor din aceeaşi locuinţă care nu sunt autosuficiente) - în cadrul aceleiaşi regiuni. 

De al treilea val se tem și cei din Polonia, unde restricțiile au fost prelungite până pe 17 ianuarie. Aici, restaurantele, cafenelele, cinematografele şi teatrele sunt închise, iar școala se face online. Întâlnirile sunt limitate la 5 persoane, iar minorii cu vârste sub 16 ani nu au voie afară fără adulţi. De asemenea, vârstinicii de peste 70 de ani sunt sfătuiți să nu iasă deloc din case. De Revelion va fi instituită interdicţia de circulaţie între ora 19:00 (pe 31 decembrie) şi ora 06:00 (1 ianuarie), pentru a preveni răspândirea virusului.

Se impune și o carantină de 10 zile pentru cei care se întorc în ţară cu mijloacele de transport public.

Din 16 decembrie, în Franţa nu mai ai voie să ieşi din casă după ora 20:00, conform presei franceze, mai puțin în seara de Crăciun, când e voie cel mult 6 oameni să se întâlnească. Dar restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele vor fi în continuare închise.

În Spania măsurile s-au relaxat puțin. Oamenii vor avea voie afară până la 01:30, iar la masa de Crăciun sunt permise până la zece persoane, față de șase, în prezent.

În Grecia, se deschid bisericile în ziua de Crăciun și de Bobotează. De asemenea, se redeschid saloanele de înfrumusețare și librăriile, iar deplasările pe timp de noapte sunt interzise după 22:00. Starea de carantină va fi în vigoare până pe 7 ianuarie. Persoanele care vor intra în Republica Elenă în perioada 18 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de trei zile (deşi intră doar cu test PCR negativ şi mai fac unul rapid la graniţă).

În ceea ce privește Belgia, după miezul nopții și până la 5 dimineața nu este voie afară din casă. De sărbători, poate fi primit cel mult un musafir, iar într-o gospodărie pot fi cel mult 4 oameni. 

Și Bulgaria a prelungit până la sfârșitul lunii ianuarie restricțiile. Şcolile gimnaziale, mall-urile, restaurantele, cafenelele, cluburile şi sălile de sport vor rămâne închise. După vacanţa de sfârşit de an se redeschid gradinițele şi şcolile primare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇