Parlamentul francez a adoptat un articol de lege controversat ce limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor

Parlamentul francez a adoptat un articol de lege controversat ce limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Adunarea naţională franceză a votat vineri seară un articol de lege care limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor, după ce a obţinut garanţii din partea guvernului referitoare la ”dreptul la informare”.

Această dispoziţie este considerată de media şi de apărătorii drepturilor omului drept o posibilă încălcare a dreptului la liberă informare, relatează AFP.

În mai multe oraşe franceze, mii de manifestanţi au denunţat, vineri seară, ceea ce au numit o ''lege liberticidă''.

ADVERTISING

''Este reafirmat echilibrul între libertatea de informare şi protecţia forţelor de ordine'', a afirmat ministrul de Interne francez Gérald Darmanin în timpul dezbaterii din parlament.

Închisoare și amendă de 45.000 de euro

Articolul controversat pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro difuzarea ''imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare'' al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor atunci când ea aduce ''atingere'' integrităţii lor ''fizice sau psihice''.

ADVERTISING

Un amendament guvernamental, adoptat vineri de parlamentari cu 146 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, precizează că măsura nu poate aduce ''prejudicii dreptului la informare''.

Noua lege privind ''securitatea globală'' viza iniţial extinderea spaţiului de acţiune al poliţiilor municipale şi structurarea mai bună a sectorului securităţii private.

Însă în luna octombrie, majoritatea parlamentară a preşedintelui Emmanuel Macron a adăugat în textul legii noi măsuri de securitate menite să răspundă revendicărilor sindicatelor poliţiştilor, care s-au plâns că poliţia este ţinta ameninţărilor şi a agresiunilor tot mai frecvente.

ADVERTISING

Forţele de ordine franceze au fost criticate în special pentru tacticile de forţă utilizate în timpul protestelor începute în 2018 şi pentru arestările arbitrare operate mai ales în rândul magrebienilor şi al negrilor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇