Obiceiul care scade riscul de calcifiere arterială. Un nou mod de a privi alimentația sănătoasă

Obiceiul care scade riscul de calcifiere arterială. Un nou mod de a privi alimentația sănătoasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Timp de decenii, occidentalii au fost sfătuiți să reducă grăsimile pentru a-și menține sănătatea inimii, ceea ce a alimentat întreaga industrie a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Însă o nouă generație de cercetări pune sub semnul întrebării aceste convingeri, sugerând că, în cazul produselor lactate, sortimentele integrale ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare.

În cadrul unui nou studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota, realizat pe 3.100 de participanți, cercetătorii au urmărit consumul de lactate și au măsurat calcifierea arterelor coronare, acumularea de calciu în artere, un posibil semn timpuriu al bolilor de inimă.

Se crede că acesta este primul studiu prospectiv care analizează legătura dintre consumul de lactate integrale, degresate și total și riscul de calcifiere arterială coronară.

Participanții au fost monitorizați încă din mijlocul anilor 1980, când aveau între 18 și 30 de ani, și au fost urmăriți pe o perioadă de 25 de ani. Folosind modele statistice avansate, cercetătorii au evaluat modul în care diferitele tipuri de lactate au influențat apariția calcifierii arteriale la maturitate.

Rezultatele, publicate în revista The Journal of Nutrition, sunt extrem de interesante și ar putea schimba felul în care privim o dietă sănătoasă.

Concret, ce au descoperit cercetătorii e că lactatele integrale par să aibă un efect protector când vine vorba despre calcifierea arterelor coronare. Subiecții care au consumat cele mai mari cantități de produse lactate integrale au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta această problemă, în comparație cu cei aflați la polul opus, arată Medical Xpress.

„Persoanele care au consumat mai multe lactate integrale în tinerețe au avut mai puține semne timpurii de boli de inimă decenii mai târziu. Deși nutriționiștii s-au preocupat mult timp de grăsimile saturate din lactatele integrale, cercetarea noastră amintește că efectele unui aliment nu pot fi reduse la efectele unui singur nutrient”, a declarat Ethan Cannon, cercetător la Școala de Sănătate Publică din Minnesota și autor principal al studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇