Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește în carnea de vită și în produsele lactate ar putea îmbunătăți răspunsul imunitar la cancer.
Acidul trans-vaccenic (ATV), un acid gras cu lanț lung care se găsește în carnea și produsele lactate provenite de la animale de pășunat, cum ar fi vacile și oile, îmbunătățește capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori și de a distruge celulele canceroase, arată studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago (UChicago).
Cercetarea publicată în revista Nature arată, de asemenea, că pacienții cu niveluri mai ridicate de ATV care circulă în sânge răspund mai bine la imunoterapie, ceea ce sugerează că substanța care se găsește în carnea de vită și produsele lactate ar putea avea potențial ca supliment nutrițional pentru a completa tratamentele clinice pentru cancer.
„Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre alimentație și sănătatea umană și este foarte dificil să înțelegem mecanismele care stau la baza acesteia, din cauza varietății mari de alimente pe care le consumă oamenii, dar dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metaboliții derivați din alimente, începem să vedem cum influențează fiziologia și patologia”, a declarat într-un comunicat al universității Jing Chen, doctor în medicină, și profesor la facultatea de medicină a UChicago, unul dintre autorii studiului.
Concentrându-se asupra nutrienților care pot activa răspunsurile celulelor T, cercetătorii au găsit unul care îmbunătățește, de fapt, imunitatea antitumorală prin activarea unei căi imune importante.
Pentru noul studiu, echipa a pornit de la o bază de date de aproximativ 700 de metaboliți cunoscuți care provin din alimente și au asamblat o bază de compuși formată din 235 de molecule bioactive derivate din „nutrienți din sânge”.
Cercetătorii americani de la UChicago au analizat compușii pentru capacitatea lor de a influența imunitatea anti-tumorală prin activarea celulelor T CD8+, un grup de celule imunitare esențiale pentru uciderea celulelor canceroase sau infectate viral.
După ce oamenii de știință au evaluat mai mulți candidați atât pe celule umane, cât și pe celule de șoarece, au văzut că ATV a avut cele mai bune rezultate.
ATV este cel mai abundent acid gras trans prezent în laptele uman, dar organismul nu îl poate produce singur.
Doar aproximativ 20% din ATV este descompus în alte subproduse, lăsând un procent de 80% să circule în sânge.
În scurt timp s-a descoperit că hrănirea șoarecilor cu o dietă îmbogățită cu ATV a redus semnificativ potențialul de creștere tumorală a celulelor de melanom și de cancer de colon în comparație cu șoarecii hrăniți cu o dietă de control.
De asemenea, dieta cu ATV a sporit capacitatea celulelor T CD8+ de a se inflitra în tumori.
În plus, cercetătorii au testat linii celulare de leucemie și au văzut că ATV a îmbunătățit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a distruge celulele leucemice.
Echipa de la UChicago crede că ar putea exista și alți nutrienți care pot face același lucru.
„Există date timpurii care arată că alți acizi grași din plante induc semnale printr-un receptor similar, așa că noi credem că există o mare posibilitate ca și nutrienții din plante să poată face același lucru”, a mai transmis echipa implicată în studiu.