Consumul zilnic de îndulcitori artificiali, chiar şi în cantităţi mici, este asociat cu un declin accelerat al funcţiilor cognitive şi cu o îmbătrânire prematură a creierului, arată un nou studiu.
Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din São Paulo au monitorizat timp de opt ani aproape 13.000 de adulţi, cu vârste între 35 şi 75 de ani, trecând în revistă cantitatea de îndulcitori folosită și, în final, efectele asupra sănătății.
Una dintre concluziile cercetărilor a fost că persoanele care au consumat cele mai mari cantităţi de îndulcitori artificiali, în medie 191 miligrame pe zi, echivalentul unei linguriţe, au prezentat un declin cognitiv general cu 62% mai rapid comparativ cu cei care au consumat cele mai mici cantităţi, ceea ce corespunde unei accelerări a îmbătrânirii creierului cu aproximativ 1,6 ani.
Pentru comparaţie, o doză de băutură dietetică îndulcită cu aspartam conţine între 200 şi 300 miligrame.
Persoanele din grupul intermediar, care au consumat în medie 66 miligrame pe zi, au avut un declin cognitiv accelerat cu 35%, echivalentul a 1,3 ani de îmbătrânire suplimentară a creierului, se arată într-un raport pblicat de jurnalul Neurology, al Academiei Americane de Neurologie și citat de Euronews.
Rezultatele au fost mai pronunţate la persoanele cu diabet, care sunt deja expuse unui risc crescut de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer şi demenţa vasculară. Expunerea cumulată la îndulcitori poate fi mai mare în acest grup, ceea ce face creierul mai vulnerabil la efecte dăunătoare, a explicat autorul principal al studiului, specialist în geriatrie, asistent universitar la Universitatea de Medicină din São Paulo.
În plus, analizele pe grupe de vârstă au arătat că persoanele sub 60 de ani au manifestat declin mai rapid al funcţiilor cognitive, în timp ce acest efect nu a fost observat la cei peste 60 de ani, ceea ce sugerează că expunerea din perioada adultă de mijloc poate avea consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii cerebrale.
Îndulcitorii analizaţi au inclus aspartam, zaharină, acesulfam-K, eritritol, xilitol, sorbitol şi tagatoză. Dintre aceştia, doar tagatoza, un tip de zahăr rar, nu a fost asociată cu declinul cognitiv. Ceilalţi au fost corelaţi cu afectarea memoriei de lucru şi a fluenţei verbale, abilităţi esenţiale pentru raţionament, rezolvarea problemelor şi exprimare.
Îndulcitorii artificiali sunt frecvent utilizaţi în produse ultraprocesate cu conţinut redus de zahăr, inclusiv alimente destinate persoanelor cu diabet sau care urmează diete speciale.
Pe lângă efectele asupra funcţiilor cognitive, alte cercetări au sugerat că eritritolul şi xilitolul pot favoriza formarea cheagurilor de sânge, crescând riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.