Care e secretul unei vieți mai lungi? Nu e vreo formulă magică, ci un obicei simplu, la îndemâna oricui și poate fi adoptat în orice etapă a vieții.
Un nou studiu publicat în British Journal of Sports Medicine arată că adulții care sunt constant activi fizic au un risc cu 30-40% mai mic de deces din orice cauză. Iar cei care încep să facă mișcare mai târziu, chiar și după ani de sedentarism, își pot reduce riscul cu până la 25%.
Cu alte cuvinte, nu e niciodată prea târziu să-ți salvezi viața - la propriu - doar prin câteva minute de mișcare în fiecare zi.
Niciodată nu e prea târziu să devii activ
Cercetătorii concluzionează că trecerea la un stil de viață mai activ în orice etapă a vieții adulte poate contribui la prelungirea duratei vieții.
În prezent, se recomandă adulților să facă între 150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75-150 de minute de activitate intensă - ori o combinație a celor două. Însă aceste recomandări se bazează, în general, pe evaluări realizate la un singur moment în timp, fără a reflecta schimbările din comportamentul fizic pe parcursul vieții.
Studiu pe 85 de cercetări, milioane de participanți
Autorii au căutat studii care au măsurat activitatea fizică în cel puțin două momente diferite. Au identificat 85 de lucrări relevante, publicate până în aprilie 2024, cu eșantioane între 357 și peste 6,5 milioane de persoane. Dintre acestea, 59 au analizat tiparele de activitate pe termen lung, 16 s-au concentrat pe efectele nivelurilor medii de activitate, iar 11 au evaluat impactul acumulării de mișcare asupra riscului de deces.
Persoanele care au fost active în mod constant au avut un risc cu 30-40% mai mic de deces din orice cauză. Cei care și-au crescut nivelul de activitate fizică - chiar și de la un nivel scăzut - au înregistrat o reducere de 20–25%.
Mai exact, trecerea de la inactivitate la un stil de viață activ a fost asociată cu o scădere de 22% a riscului de deces, iar creșterea activității în timpul liber a dus la o reducere de 27%.
Inactivitatea recurentă anulează beneficiile
Pe de altă parte, renunțarea la un stil de viață activ și revenirea la sedentarism nu a mai fost asociată cu niciun beneficiu în privința mortalității. Riscurile cele mai mari s-au menținut în rândul celor care au rămas inactivi de-a lungul timpului.
Beneficiile activității fizice s-au dovedit mai clare în prevenirea deceselor din cauze cardiovasculare, comparativ cu cele oncologice. Persoanele constant active au avut un risc cu 40% mai mic de deces cardiovascular și cu 25% mai mic de deces prin cancer, comparativ cu cele constant inactive.
Totuși, legătura dintre activitate și reducerea riscului de cancer rămâne neconcludentă.
Analiza sugerează că atingerea nivelului recomandat săptămânal de activitate fizică - sau chiar sub acest prag - aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Deși depășirea nivelului maxim recomandat nu oferă o reducere suplimentară semnificativă a riscurilor, cercetătorii subliniază că „un pic de mișcare e întotdeauna mai bun decât deloc”.
Autorii admit că majoritatea studiilor analizate s-au bazat pe autoevaluări, deci pot exista erori subiective. De asemenea, puține cercetări au abordat direct impactul activității fizice asupra mortalității prin cancer. Cu toate acestea, concluziile sunt clare:
„Rezultatele noastre subliniază importanța activității fizice pe tot parcursul vieții adulte și faptul că inițierea acesteia în orice moment poate aduce beneficii pentru supraviețuire.”
„Menținerea unei activități constante este mai benefică decât un trecut activ urmat de sedentarism, ceea ce evidențiază necesitatea unui efort susținut în timp.”