Un studiu recent realizat în SUA a asociat cafeaua cu un risc mai mic de deces. Cercetarea a arătat că a bea una-două cești de cafea cu cofeină pe zi înseamnă pentru organism un risc mai mic de mortalitate din orice cauză, dar și de deces din cauze cardiovasculare.
Cafeaua neagră și cafeaua cu cantități reduse de zahăr și grăsimi saturate au fost asociate cu un risc de mortalitate generală cu 14% mai mic decât în cazul celor care nu consumau cafea. Această asociere nu a fost observată însă la cei care adăugau cantități mari de zahăr și grăsimi saturate, arată studiul publicat de The Journal of Nutrition și citat de Eurek Alert.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, iar aproape jumătate dintre adulții americani declară că beau cel puțin o ceașcă pe zi. Este important să înțelegem ce înseamnă asta pentru sănătate.
Beneficiile pentru sănătate ale cafelei le pot fi datorate compușilor bioactivi din ea, însă rezultatele noastre sugerează că adăugarea de zahăr și grăsimi saturate poate reduce aceste efecte benefice”, a declarat Fang Fang Zhang, autor principal al studiului și profesor la Friedman School.
În cadrul studiului derulat în perioada 1999 – 2018 pe aproape 50.000 de adulți cu vârsta de peste 20 de ani, zahărul adăugat în cantitate redusă a fost definit drept sub 5% din valoarea zilnică recomandată, adică maximum 2,5 grame la o ceașcă de 240 ml, echivalentul a aproximativ o jumătate de linguriță.
Grăsimile saturate în cantitate redusă au fost definite drept 1 gram pe ceașcă, adică 5 linguri de lapte cu 2% grăsime, o lingură de smântână ușoară sau una de frișcă lichidă.
Cercetarea a arătat că o ceașcă de cafea pe zi reduce riscul de mortalitate generală cu 16%, iar 2-3 cești pe zi reduc riscul cu 17%. Consumul de peste trei cești nu a fost asociat cu beneficii suplimentare, iar efectul protector asupra bolilor cardiovasculare s-a diminuat la un consum mai mare de trei cești pe zi. Nu s-au identificat legături semnificative între consumul de cafea și reducerea mortalității prin cancer.
„Foarte puține studii au analizat modul în care adaosurile din cafea influențează legătura dintre consumul acesteia și riscul de mortalitate. Studiul nostru este printre primele care cuantifică exact cât zahăr și câte grăsimi saturate sunt adăugate. Rezultatele noastre sunt în linie cu recomandările nutriționale oficiale din SUA, care îndeamnă la reducerea consumului de zahăr și grăsimi saturate”, a explicat Bingjie Zhou, co-autor al studiului.