Pentru binele sănătății noastre, ar fi indicat să includem în dietă o gamă mai largă de flavonoide, a concluzionat un studiu recent realizat în Marea Britanie. Acești compuși naturali din plante, care se găsesc în ceaiuri, fructe de pădure, dar și ciocolată neagră, au fost asociați cu o viață mai lungă și un risc mai scăzut de boli cronice.
Ceea ce a făcut diferența în această cercetare nu a fost doar cantitatea de flavonoide, ci și diversitatea, atrage atenția Science Alert.
Flavonoidele sunt deja cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii, precum și pentru reducerea riscului de îngrășare, boli cardiovasculare și pierderea vederii. Acum, o echipă internațională de cercetători a analizat datele a 124.805 adulți din Marea Britanie, cu vârste de 40 de ani sau mai mult, căutând legături între dieta acestora și starea lor de sănătate de-a lungul anilor.
”Știm de ceva timp că un consum mai ridicat de flavonoide – bioactive puternice prezente natural în multe alimente și băuturi – poate reduce riscul apariției bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și afecțiunilor neurologice, precum Parkinson”, a declarat dr. Aedín Cassidy, specialist în nutriție la Queen’s University Belfast.
”Acest studiu este important, pentru că arată că o cantitate mai mare (de flavonoide – n. red.) combinată cu o diversitate mai largă poate aduce beneficii mai mari decât consumul dintr-o singură sursă”, a mai spus omul de știință.
Ceaiul negru, dar și cel verde, reprezintă sursele cele mai frecvente de flavonoide, fiind consumate de două treimi dintre participanți. Alte surse importante au inclus: mere, vin roșu, struguri, fructe de pădure, ciocolată neagră, portocale, mandarine, suc de portocale.
Autorii studiului au observat că participanții cu cea mai mare diversitate de flavonoide în dietă au avut un risc mai scăzut de mortalitate din orice cauză și de apariție a diverselor probleme de sănătate.
”Consumul zilnic de aproximativ 500 mg de flavonoide a fost asociat cu un risc cu 16% mai mic de mortalitate generală și cu un risc cu aproximativ 10% mai mic de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli respiratorii”, a declarat și dr. Benjamin Parmenter, de la Edith Cowan University, Australia.
„Aceasta e cantitatea de flavonoide conținută în două cești de ceai”, a mai specificat omul de știință.
Chiar și când totalul de flavonoide era același, cei care consumau o varietate mai mare aveau un risc și mai mic de boli.
Cei mai sănătoși participanți consumau flavonoide din 19 surse zilnic, se arată în studiul publicat de jurnalul Nature Food.
Cei mai bine clasați 20% dintre participanți în ceea ce privește diversitatea flavonoidelor au avut riscuri mai mici cu 6 - 20% când a venit vorba despre diabet de tip 2, cancer, boli neurodegenerative (precum Parkinson sau Alzheimer).