Financial Times: Populiștii în stil MAGA câștigă teren în cursa prezidențială din România

Financial Times: Populiștii în stil MAGA câștigă teren în cursa prezidențială din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile prezidențiale din România, reprogramate după anularea controversată din 2024, se transformă într-un test major pentru democrația țării și pentru orientarea sa geopolitică.

În timp ce candidații pro-europeni încearcă să convingă un electorat tot mai deziluzionat, populiști ultranaționaliști precum George Simion și Victor Ponta câștigă teren adoptând o retorică în stil „Make America Great Again” și afișând legături strânse cu președintele american Donald Trump, scrie Financial Times.

Val de populism pro-Trump înainte de alegeri

La câteva zile după ce România a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, invocând presupuse ingerințe rusești și stârnind indignarea unor apropiați ai președintelui american Donald Trump, un politician român s-a urcat într-un avion din București și a ajuns la Mar-a-Lago, spune sursa citată.

Victor Ponta, fost prim-ministru de stânga, părea un vizitator improbabil la complexul de lux al lui Trump din Florida, având în vedere diferențele ideologice anterioare și haosul politic de acasă.

„A fost o întâlnire privată. Mi-a plăcut atmosfera. Domnul Trump nu era încă președinte, iar eu nu eram candidat încă. Sunt mulțumit că am fost acolo”, a declarat Ponta.

Vizita lui Ponta și lansarea sa ulterioară în cursa prezidențială cu sloganul „România pe primul loc” reflectă influența tot mai puternică a președintelui american și a cercului său apropiat asupra mișcărilor populiste de tip MAGA din Europa. Apropiaţii lui Trump și-au manifestat susținerea și față de Alternativa pentru Germania (AfD), care a obținut un rezultat istoric, clasându-se pe locul al doilea în alegerile parlamentare din februarie.

Vicepreședintele american JD Vance, care s-a întâlnit cu liderul AfD Alice Weidel înainte de alegeri, sugerând că partidele tradiționale ar trebui să includă extrema dreaptă în discuțiile de guvernare, a criticat dur autoritățile române pentru anularea alegerilor din decembrie. El a vorbit despre „suspiciuni şubrede ale unei agenții de informații și o presiune enormă din partea europenilor”.

Oficiali europeni și NATO, însă, au sprijinit evaluarea Bucureștiului potrivit căreia doar Rusia ar fi putut orchestra o astfel de campanie sofisticată, care a propulsat în fruntea primului tur un candidat necunoscut anterior.

Moscova a negat acuzațiile, dar l-a susținut deschis pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus care a câștigat scrutinul de anul trecut, afirmând că orice alegere fără el este „ilegitimă”.

Ponta, care l-a sprijinit și el pe Georgescu și a sugerat că l-ar putea numi premier, a declarat că „anularea alegerilor a fost o greșeală și o mare problemă pentru democrația românească”.

El a adăugat că speră ca scrutinul reluat - programat pentru 4 și 18 mai - să nu fie anulat din nou, dacă un candidat din afara mainstream-ului câștigă. „Asta ar pune în pericol democrația noastră.”

Ponta, scandal după scandal

După aproape un deceniu de izolare politică, Ponta a revenit surprinzător în prim-plan, situându-se pe locul al doilea în sondaje, cu aproximativ 18% din intențiile de vot - în urma lui George Simion, liderul de extremă dreapta care a preluat ștafeta de la Georgescu.

Fost lider al PSD, Ponta a fost forțat să demisioneze în 2015 în urma protestelor masive provocate de incendiul din clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni.

A urmat o perioadă de decădere politică, inclusiv ancheta pentru plagiat și implicarea în mai multe dosare de corupție - de care a fost achitat în cele din urmă.

Săptămâna trecută, Ponta a provocat un nou scandal după ce a recunoscut că a primit cetățenia sârbă în perioada în care era premier, când a ordonat deschiderea unui baraj pe Dunăre pentru a proteja Belgradul de inundații, chiar dacă acest lucru a dus la inundarea deliberată a unor sate românești.

Decizia nu fusese făcută publică până acum, iar politicienii aflați la putere cer anchetă și retragerea candidaturii lui Ponta. Acesta a susținut că românii au fost evacuați la timp și despăgubiți, iar mii de sârbi au fost, posibil, salvați.

Cum schimbă stilul MAGA alegerile în 2025

Ascensiunea lui Simion și Ponta, alimentată de discursul populist în stil MAGA, i-a alarmat pe candidații pro-UE, care se luptă să convingă un electorat obosit de corupție și incompetență.

Nicușor Dan, primarul liberal al Bucureștiului, care se află la egalitate cu Ponta în multe sondaje, a avertizat asupra implicațiilor unei victorii ultranaționaliste.

„O victorie a lui Simion sau Ponta ar însemna mari, mari probleme pentru relațiile României cu partenerii din UE. Președintele conduce CSAT, poate bloca ajutorul României pentru Ucraina sau anumite părți din programul european de reînarmare. Trebuie să păstrăm legătura cu partenerii noștri europeni”, a declarat Dan.

El a subliniat și importanța parteneriatului strategic cu SUA, în special pentru securitate - adăugând că „este posibil să rămânem ancorați în UE și să menținem relația specială cu SUA”.

Dan, matematician format în România și Franța, l-ar putea depăși în sondaje pe Ponta dacă o altă candidată pro-UE, Elena Lasconi, s-ar retrage, mai scrie Financial Times.

Partidul lui Lasconi, Uniunea Salvați România - pe care Dan l-a cofondat înainte de a deveni independent - l-a susținut pe Dan la președinție. Totuși, Lasconi insistă să rămână în cursă, deși are sub 10% în sondaje, invocând faptul că a ajuns în turul doi contra lui Georgescu anul trecut.

Un alt candidat pro-european este Crin Antonescu, care se află pe locul al patrulea, cu aproximativ 15% din intențiile de vot. Sprijinit de coaliția guvernamentală formată din trei partide, Antonescu avertizează și el asupra pericolului reprezentat de o victorie a lui Simion sau Ponta.

„Există o provocare clară din partea populismului și izolaționismului în țara noastră, alimentată de probleme economice. Pe deasupra, se adaugă un atac hibrid evident al Rusiei asupra Europei și instituțiilor occidentale” a declarat Antonescu.

El a numit candidații în stil MAGA „oportuniști fără convingeri reale”. „Efortul meu este să-i demasc: demagogi fără substanță, incapabili să reziste în orice interacțiune internațională serioasă.”

În ultimele săptămâni, Simion a încercat să-și tempereze discursul anti-Ucraina și să accentueze contactele recente cu administrația Trump, după participarea sa la ceremonia de inaugurare a președintelui american.

Ponta, la rândul său, susține că are o relație specială cu Trump, după ce a fost achitat în dosarele de corupție și a revenit în politică.

„Sunt jucător de golf. Mereu joc toate cele 18 găuri,” a spus Ponta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇