România e într-o detonare politică a cărei permanentizare pe agendă, de la finalul anului trecut încoace, o face tot mai inadecvată la istoria care se petrece oricum, și dacă noi avem alegeri la București, Marcel Ciolacu ne înfundă în emisari personali și USR, opoziția, vrea un rol în drama minoră.
Dar limita a fost trecută de Elena Lasconi, aflată pe valul renegaților în politică, fapt care ar putea să o repropulseze și să-i livreze conținut de campanie: atacul ad hominem care nu e admisibil în nicio conversație democratică, în care subiectul devine copilul minor al adversarului politic.
În interviul pe care l-a acordat spotmedia.ro, Katja Christina Plate, director al Fundației Konrad Adenauer România, face o radiografie lucidă și foarte clară, fără patos, a României politice: corodarea și erodarea eșafodajului democratic din ultimii 35 de ani au atins un punct culminant, odată cu vulnerabilitățile induse, pe de o parte, de campania pentru prezidențialele din noiembrie și, pe de altă parte, de anularea alegerilor de către CCR, cu tot ce a urmat după.
Corodare înseamnă intenție, ceea ce s-a văzut în constructul Călin Georgescu, un produs în primă instanță al acestor personaje de subterană și apoi pus la treabă de Moscova, într-o strategie care durează și astăzi, când România a devenit teren de bătălie geopolitică.
Erodare înseamnă mediocritate, indiferență sistemică și un contract de reprezentare politică viciat, astfel încât cetățenii rămân în afara lui, după ce votează. Sunt lucruri comune, le știm pe fundal, dar tocmai acest fapt înseamnă că am banalizat uzurparea democratică și comportamentul de surogat democratic al partidelor politice mamut. Până aici, așadar, nu suntem surprinși.
„Există o corodare a structurilor democratice din România. Aș spune că avem o corodare foarte adâncă în fundamentul statului. Și aceasta provine și din istorie, din tranziția incompletă către democrație după 1989 și chiar înainte, din perioada comunistă.
Așadar, în opinia mea, au fost oameni care au introdus slăbiciuni sistematice în instituții și, de asemenea, în cadrul legal din România. Știm cu toții, cred, trăind în România, că există un corp imens de legi, pe care le poți interpreta astfel, dar și altminteri”.
Unde e mirarea Katjei Plate e la ce facem cu ce știm, mai ales acum, când istoria regională se accelerează și politicienii de la putere din București mai degrabă trag să mențină acest status quo de deficit democratic decât să ne urce în trenul bun, care să ne asigure securitatea la granițe și bunăstarea socială.
„A fost ca o detonare politică, care ar trebui să ducă la un proces de discuție la nivel național și la o revizuire a modului în care funcționează democrația noastră, cum funcționează instituțiile noastre și ce putem face pentru a evita să ne aflăm din nou în aceeași situație.
Și cred că aceasta trebuie să ne preocupe mult mai mult decât să fim într-o stare de scenarii apocaliptice și să spunem că totul este groaznic, nimic nu funcționează”.
Să ne întoarcem la campania pentru prezidențiale, care se derulează în acest context marcat de:
- Deficitul de democrație creat atât de manipularea scrutinului din noiembrie, cât și de intrarea în democrația militantă care a necesitat anularea unor alegeri viciate;
- Cutremurul geopolitic, de securitate și financiar pe care l-a creat administrația Trump 2;
- Negocierile pentru înțelegeri și structuri de securitate europene și regionale, în care, de pildă, Polonia și țările baltice sunt extrem de implicate, Franța devine un aliat esențial, iar trimisul special al lui Marcel Ciolacu pe lângă MAGA îl insultă tocmai pe președintele francez Emmanuel Macron;
- Turbulențe politice la București care delegitimează noul proces electoral pentru prezidențiale, cum ar fi retragerea sprijinului de partid pentru propriul candidat, fără ca acel candidat să se retragă din cursa prezidențialelor;
- Dinamica din sondaje, privite totuși cu o doză mare de scepticism, în care doi candidați așa-ziși suveraniști, populiști sunt cotați cu șansa de a intra în finală - Victor Ponta și George Simion;
- Apatia socială, care se vede în procentul enorm, peste 40% de nehotărâți, dar mai ales în lipsa presiunii civice asupra partidelor și liderilor politici, în direcția punerii în dezbatere a temelor esențiale pentru o democrație funcțională.
„Vestea proastă pentru cetățeni este că nu poți sta pe margine și spune: ignor situația pentru că nu pot face nimic. Pentru că, în cele din urmă, entitatea care va suporta tot ceea ce se va întâmpla va fi cetățeanul.
Așa că fie investești timpul și energia acum pentru a face procesul politic mai funcțional. De exemplu, prin a fi un cetățean activ, fiind în societatea civilă, intrând într-un partid, creând un nou partid, creând un grup de presiune cetățenesc, orice, sau va trebui să investești energia și durerea mai târziu, când totul a căzut pe capul tău”, avertizează directoarea Konrad Adenauer România.
Așadar, în acest context marcat de crize multi-fațetate și de anxietate socială, întreținută în mod cinic de politicieni și partide, candidata Elena Lasconi, altădată vârf de lance contra candidatului care ar fi dus România în dezastru, găsește de cuviință să introducă în conversația electorală o temă care intră în registrul violenței politice: relația personală a unui contracandidat cu fiica sa.
Sunt vicii majore aici:
- Limita care este importantă în orice democrație și care este dată de spațiul personal. Ea nu poate fi trecută cu niciun scop în afara binelui superior al unui cetățean care e în pericol ori a interesului public.
- Transformarea în armă politică a relației părinte - copil. De fapt, instrumentalizarea din afară a relației părinte-copil, în alt scop decât binele superior al copilului.
- Întreținerea violenței politice și a fondului resentimentar, apelul la votul de furie. Sigur, electoral, scopul scuză mijloacele - faptul că oamenii acceptă însă principiul amoralității politicii nu dă undă verde imoralității politicienilor.
- Ducerea în derizoriu a argumentelor tari ale cursei prezidențiale, de la capacitatea de negociere politică la poziționarea față de Rusia și administrația Trump/MAGA.