Într-o discuție cu consultantul politic Cristian Andrei, Agenția de Rating Politic, acesta a făcut o trecere în revistă a principalilor patru candidați care au șanse să ajungă în finala prezidențială și a descris contextul și principalele teme din campania electorală.
„Suntem acum într-o situație de repetare a turului 1 din toamna anului trecut și avem un fel de candidați second-hand, care nu sunt neapărat cei mai convingători”, a explicat Cristian Andrei.
„Nu sunt genul de candidați care s-au pregătit un an, doi să-și creeze un profil, să atragă opțiunile unei părți din electorat. Sunt candidați de ocazie și de aceea sunt puțin cunoscuți, iar oamenii nu au o legătură foarte mare cu ei. În afară de George Simion, toți ceilalți, cumva, își încearcă norocul și nu prea au știut cât de sus vor ajunge”.
„Numărul nehotărâților rămâne foarte mare. Gândiți-vă că, în toamnă, în noiembrie, atât în sondajul nostru, al Agenției de Rating Politic, dar și în alte sondaje de opinie, cu două zile înainte de vot, cu un număr de candidați cunoscuți, se înregistra un procent de 30% dintre alegători care nu declarau cu cine votează sau erau nehotărâți. Cu atât mai mult cred că acest procent va rămâne ridicat până la final”.
„Cred că e loc de surprize în sensul în care cel puțin vom ști abia în ultimul moment cine a intrat în turul al doilea. De altfel, toate sondajele sunt făcute pe alegătorii din România. Vom avea, probabil, între 600.000 și 1.000.000 de oameni din diaspora care vor stabili rezultatul final, la fel ca în noiembrie. Atunci a fost o diferență foarte mică între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pe care fix diaspora a făcut-o”.
„Pe rețelele sociale, în grupurile de Facebook și pe TikTok există multă energie ca să spunem așa. Întrebarea este dacă alegerile vor putea fi protejate de influențele externe și de genul campaniilor asimetrice care au existat în toamnă, pentru că acelea au aruncat gaz pe foc”.

„Aceste comunități de pe rețelele sociale există deja, sunt formate, iar multe sunt autentice. Și acolo, când vin alegerile, apare o mobilizare și o agitație destul de puternică. Majoritatea celor din diaspora, probabil, ar fi votat într-o proporție de 60% cu Călin Georgescu și, acum, sunt destul de determinați să voteze un candidat asemănător acestuia”.
George Simion
„Ar trebui ca George Simion, în următoarele săptămâni, să dezamăgească sau să facă greșeli majore de campanie pentru a rata turul al doilea. Și ar mai însemna, în cazul respectiv, că Victor Ponta ar reuși să devină un competitor real pentru acest public, ceea ce din nou pare foarte complicat în acest moment”.
„Dacă George Simion va face greșeli și se va eroda, s-ar putea să avem o finală, e un scenariu mai puțin probabil, dar am putea avea chiar o finală complet impredictibilă și în privința celui de-al doilea competitor. Ne aflăm într-un moment de indecizie pentru că avem candidați <de ocazie>”.
Crin Antonescu
„A plecat pe o platformă în care era susținut de, practic, o majoritate a parlamentului, formată din PSD, PNL, UDMR, dar observând că o astfel de susținere nu e suficientă a început să aibă o campanie, cumva, atipică, una care merge împotriva ideii de a transmite un mesaj al forțelor politice care controlează legislativul, încercând să lanseze teme care aparțin opoziției din România sau aparțin unei zone mai degrabă care e în conflict cu sistemul politic actual”.
„Crin Antonescu vorbește de sorosiști, vorbește despre faptul că nu există schimbări climatice, încearcă să preia anumite teme din zona de extremă dreapta. Face asta tocmai pentru că acea susținere politică a partidelor tradiționale nu funcționează sau, într-o bună măsură, îl limitează să ajungă la anumiți votanți”.
„În România votanții anti-sistem nu sunt doar cei care-l susțin pe Călin Georgescu. Există oameni nemulțumiți de clasa politică actuală care au valori profund pro-europene și care vor o schimbare. Un candidat de tipul lui Crin Antonescu trebuie să ajungă și la aceștia. Câtă vreme rămâne cantonat în zona discursului partidelor de la putere, nu va reuși să-și îmbunătățească performanța electorală”.
„De aceea, Crin Antonescu, în mesajele pe care le dă, nu se poziționează ca un candidat anti-european, ci ca unul care încearcă să fie o versiune nouă de pro-european, un fel de poziționare anti-sistem, dar totodată fiind la putere. El spune că se petrec schimbări în America și în Europa și propune să acceptăm aceste schimbări, căutând să depășească sau să estompeze scepticismul cu care sunt privite partidele PSD și PNL”.

Nicușor Dan
„Primarul Bucureștiului aplică aceeași strategie de la alegerile locale. A avut o susținere largă în Capitală. S-a bazat pe faptul că multă lume nu putea să voteze cu Piedone sau cu candidații PSD și PNL. A fost destul de pasiv. A zâmbit la cameră. A prezentat câteva realizări și elemente din viața personală, comportându-se cât mai normal posibil”.
„Astfel a reușit să se plaseze pe primul loc în topul preferințelor unor oameni care voiau altceva, iar acum pentru prezidențiale încearcă aceeași strategie. Dar nu e suficient și va fi obligat să vină în fața opiniei publice cu câteva mesaje și propuneri pentru viitor”.
„Aici trebuie făcută și o observație care ține de date. Dacă oamenii fac un calcul și se uită în sondaje, bune sau proaste, așa cum sunt, și adună votanții lui Nicușor Dan cu cei ai Elenei Lasconi, o să constate că aceștia, împreună, depășesc 30%. Ceea ce înseamnă că în discuție nu sunt doar alegătorii USR. La parlamentare, formațiunea respectivă a obținut 13% din voturi.
E vorba și de un public nemulțumit de liderii politici, dar care are un atașament față de Europa, față de traseul României de până acum și nu s-ar duce spre un candidat de tip Georgescu sau Simion. E un aspect important pentru că e vorba de un bazin electoral pe care ceilalți candidați nu prea îl pot atinge”.
Victor Ponta
„El joacă în această campanie rolul candidatului PSD, al unui PSD populist. Încearcă să speculeze o zonă electorală destul de extinsă, formată din votanți social-democrați sau foști votanți ai PSD”.
„Victor Ponta a făcut un pariu electoral prin încercarea de a recupera o mare parte din electoratul pierdut de Marcel Ciolacu”.
„Vizează o parte dintre votanții PSD care sunt mai apropiați de populism și votanții de tip AUR. Încearcă să facă o mare coaliție”.
„Turul 2 al alegerilor prezidențiale se va da între un candidat care va fi o versiune nouă de lider PSD și o versiune nouă a unui lider de dreapta. De fapt, va fi tot o confruntare între vechile bazine electorale, afectate de transformările sociale și economice din ultimul deceniu”.
„De asemenea, în campanie va fi o confruntare între Victor Ponta și Crin Antonescu, cu scopul de a se obține susținerea unui număr cât mai mare din acest bazin electoral mai tradiționalist și conservator, dar care nu a fost cucerit de ideile extremiste ale AUR”.
Mai multe sondaje de opinie indică posibilitatea, cu câteva zile înainte de a începe oficial campania electorală, ca în finala prezidențială să ajungă George Simion și Victor Ponta. Situația se poate schimba în funcție de evoluția candidaților și interacțiunea acestora cu alegătorii.