Europa a alocat Ucrainei, începând din 2022, un total de 138 de miliarde de euro (157 de miliarde de dolari) sub formă de ajutor, cu 23 de miliarde de euro (26 de miliarde de dolari) mai mult decât Statele Unite, potrivit unui raport publicat de Ukraine Aid Tracker al Institutului Kiel pentru Economia Mondială.
Statele Unite continuă să conducă în ceea ce privește ajutorul militar, cu un total de 65 de miliarde de euro (74 de miliarde de dolari), cu un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) mai mult decât Europa.
Cu toate acestea, diferența se reduce, întrucât Washingtonul nu a mai aprobat niciun pachet de sprijin din 9 ianuarie, sub administrația Biden, scrie Kiev Independent.
Trump a aruncat cifre eronate pe piaţă
Președintele american Donald Trump nu a oferit până în prezent niciun nou ajutor pentru Ucraina, concentrându-se pe obținerea unei încetări a focului și pe restabilirea relațiilor cu Moscova. Fără prea mare folos.
Trump a justificat parțial lipsa de inițiativă afirmând că Europa a contribuit mult mai puțin decât SUA, susținând că ajutorul american s-ar ridica la 350 de miliarde de dolari — o cifră infirmată de raportul Institutului Kiel.
În luna martie, noua administrație de la Washington a suspendat temporar toate formele de asistență militară și de informații aprobate anterior de Biden, pentru a presa Kievul să accepte un acord privind resursele minerale.
Ca urmare, sprijinul american pentru Ucraina a stagnat de la preluarea mandatului de către Trump, în timp ce Europa a continuat să-și mențină angajamentele. Ucraina mai trecuse printr-o pauză similară în primăvara lui 2024, când o aripă pro-Trump din Congres a blocat pachetul de sprijin.
Nici aliaţii din Europa nu contribuie proporţional
Cercetătorii de la Institutul Kiel au subliniat mai multe inițiative recente din Europa, inclusiv cel mai mare pachet de ajutor al Suediei de până acum, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, precum și noi contribuții din partea Germaniei, Regatului Unit, Norvegiei și Danemarcei.
La summit-ul în format Ramstein din 11 aprilie, ministrul britanic al Apărării, John Healey, a anunțat că aliații — cu excepția SUA — au aprobat peste 21 de miliarde de euro (23,8 miliarde de dolari) în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina.
În contextul în care Rusia își intensifică atacurile asupra orașelor ucrainene și refuză o încetare temporară a focului, susținută de Kiev și Washington în martie, autoritățile ucrainene au intensificat apelurile pentru noi forme de sprijin, în special sisteme de apărare aeriană.
„Pauza recentă în ajutorul american pune o presiune suplimentară pe guvernele europene să ofere mai mult, atât financiar cât și militar,” a declarat Taro Nishikawa, coordonator al proiectului Ukraine Support Tracker din cadrul Institutului Kiel.
Raportul mai scoate în evidență și discrepanțele între țările europene, evidențiind că unele economii occidentale mari — precum Franța, Italia sau Spania — au oferit proporțional cu PIB-ul lor semnificativ mai puțin decât țările nordice și baltice.