Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu exclude retragerea unor trupe americane staţionate în Europa, dar a sugerat că o astfel de măsură ar putea face parte din negocierile mai ample privind comerţul.
Trump a salutat decizia Uniunii Europene de a amâna aplicarea imediată a tarifelor de retorsiune după intrarea în vigoare a noilor taxe americane.
Întrebat dacă intenţionează să reducă forţele americane din Europa, Trump a răspuns: „Aş putea face asta”, dar a adăugat: „Depinde”, relatează agenţia poloneză de presă PAP.
El a spus că Statele Unite finanţează apărarea Europei fără a primi prea mult în schimb şi a precizat că la fel de întâmplă şi cu partajarea costurilor cu Coreea de Sud.
„Ar fi un subiect de discutat care nu are legătură cu comerţul. Dar cred că are sens să facă parte din aceste discuţii comerciale. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Trump, referindu-se la negocierile tarifare în curs.
Preşedintele a mai spus că miercuri dimineaţă s-a hotărât să îngheţe timp de 90 de zile tarifele mai mari anunţate pentru zeci de ţări şi a redactat ordinul „din inimă”, fără jurişti, alături de consilierii săi economici.
Trump s-a declarat, de asemenea, mulţumit de faptul că UE nu a impus imediat contratarife.
Bruxelles-ul a anunţat miercuri un plan de răspuns la impunerea unor tarife americane de 25% pentru oţel şi aluminiu, dar joi a precizat că aplicarea acestui plan va fi suspendată timp de 90 de zile, după ce preşedintele Trump a anunţat, la rândul său, că amână cu 90 de zile, aplicarea taxelor „de reciprocitate”.
Zilele trecute, șase oficiali americani și europeni, citați de NBC News, au declarat că SUA analizează posibilitatea retragerii a până la 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia.
Numărul exact este încă în discuție, dar propunerea ar putea însemna retragerea a până la jumătate din forțele trimise de fostul președinte Joe Biden.