În condiţiile în care se vorbeşte despre o retragere a 10.000 de militari americani din Europa, SUA au anunţat oficial, marţi, că urmează să-și ia trupele și echipamentele de la baza Rzeszów-Jasionka, un aerodrom din sud-estul Poloniei folosit ca centru logistic pentru transportul ajutorului militar destinat Ucrainei.
Gestionarea acestui hub va fi preluată de Polonia și de alți aliați din cadrul NATO, au anunțat marți comandamentul militar american și ministrul polonez al Apărării, relatează agențiile DPA și EFE.
Totuşi, trupele americane de la Rzeszów-Jasionka nu se vor retrage din Polonia, ele urmează să fie relocate spre alte baze din această țară, iar decizia este motivată de considerente economice.
Între timp, despre trupele din România s-au pronunţat preşedintele interimar şi MApN:
- Bolojan, despre retragerea americanilor din România: Sunt știri pe surse. Nicio informație oficială (Video)
- MApN: În România sunt dislocați peste 1.700 de militari americani și nu am primit nicio informație că s-ar retrage
Mutarea din Polonia aduce "economii de zeci de milioane de dolari pe an"
Potrivit unui comunicat al comandamentului american pentru Europa și Africa, USAREUR-AF, "această relocare planificată face parte dintr-o strategie mai amplă de optimizare a operațiunilor militare americane, de îmbunătățire a sprijinului pentru aliați și parteneri, precum și de creștere a eficienței".
La rândul său, comandantul USAREUR-AF, generalul Christopher Donahue, a spus că această decizie va conduce la "economii de zeci de milioane de dolari pe an pentru contribuabilii americani".
În acest timp, ministrul polonez al Apărării, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a ținut să asigure că trupele americane retrase de la Rzeszów-Jasionka vor rămâne în Polonia, dar vor fi redesfășurate la alte baze.
"Decizia, desigur, a fost convenită cu noi și am indicat bazele unde putem accepta acești soldați americani", a indicat ministrul.
Polonia își va asuma sarcina grea din acest hub
Baza aeriană Jasionka, situată în apropierea orașului Rzeszów, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina, a devenit de la începutul războiului din această țară principalul centru logistic prin care este canalizat ajutorul militar furnizat armatei ucrainene. Aproximativ 95% din acest ajutor este transportat prin această bază.
Statele Unite au precizat că acest flux va continua prin hub-ul de pe aerodromul Rzeszów-Jasionka, dar de acum înainte Polonia și alte țări din NATO își vor asuma sarcina asigurării securității bazei, unde au fost desfășurate sisteme antiaeriene puternice, inclusiv baterii Patriot.
Generalul Cavoli: Să nu schimbăm nimic
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marți că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, relatează Reuters.
Armata americană are 80.000 de soldați desfășurați în Europa, dar secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a transmis colegilor săi europeni să aibă în vedere că această prezență nu va dura la nesfârșit.
"Sfatul meu este să mențină această postură a forței așa cum este acum", a spus generalul Cavoli, în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților a SUA.
Deși Statele Unite și-au suplimentat cu circa 20.000 de soldați efectivele în Europa după invazia rusă în Ucraina, Cavoli a insistat că el nu recomandă diminuarea acestei desfășurări.
"Am recomandat consecvent în această perioadă să menținem forțele pe care le-am suplimentat și voi continua să fac acest lucru, dacă voi fi întrebat", a asigurat generalul american.
Întrebat dacă există planuri de relocare a unor trupe americane desfășurate în prezent pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că nu recomandă nici astfel de schimbări. "Amplasamentele principale unde avem aceste forțe acum, ele acolo sunt și acolo intenționez să le păstrez", a precizat el.
În timpul audierii, congresmeni atât republicani, cât și democrați au estimat că o eventuală decizie a președintelui Donald Trump de retragere a unor trupe americane din Europa ar fi o greșeală. Dar o hotărâre în acest sens va avea ca fundament interesele enunțate de Trump, a spus la aceeași audiere Katherine Thompson, asistentă a secretarului Apărării.