Decizia bruscă a președintelui Donald Trump de a schimba cursul planului său tarifar amplu, anunțând o pauză de trei luni, a dezvăluit pragul său de suferință politică: o săptămână.
„Deveneau agitați, puțin speriați”, a spus Trump, explicând criticile tot mai mari care au căzut asupra Casei Albe în ultima săptămână.
Chiar și pentru un președinte faimos pentru răsucirile sale politice, anunțul de miercuri a reprezentat o inversare uimitoare a unui plan pe care părea să-l susțină complet cu doar o zi înainte, comentează CNN.
Zilele de presiune din partea colegilor republicani, a mediului de afaceri și chiar a prietenilor săi apropiați nu păruseră să-l miște pe Trump, care a insistat săptămâna trecută: „Politicile mele nu se vor schimba niciodată!”
Până miercuri, însă, devenise evident că toată campania de a-l convinge pe Trump să schimbe cursul planului său nu va înceta. De asemenea, a devenit evident, după o scădere bruscă a piețelor obligațiunilor guvernamentale americane - de obicei un loc sigur pentru investitori - că ramificațiile economice ale strategiei președintelui erau potențial catastrofale și mai grave decât preziseseră anterior consilierii săi.
Așadar, alarma din cadrul Departamentului Trezoreriei cu privire la evoluțiile de pe piața obligațiunilor a reprezentat un factor central în decizia lui Trump de a suspenda regimul său tarifar „reciproc”, potrivit a trei persoane familiarizate cu situația.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, i-a transmis aceste îngrijorări lui Trump miercuri, într-o întâlnire care a precedat anunțul suspendării tarifelor, subliniind îngrijorările împărtășite de oficialii economici ai Casei Albe care îl informaseră pe Trump despre vânzarea accelerată de pe piața obligațiunilor Trezoreriei SUA mai devreme în cursul zilei.
Apelurile adresate consilierilor de top ai Casei Albe de către aliați cheie ai comunității de afaceri s-au concentrat, de asemenea, din ce în ce mai mult asupra evoluțiilor îngrijorătoare de pe piața obligațiunilor.
Piața obligațiunilor, urmărită îndeaproape de Trump
Trump nu luase încă decizia de a suspenda noile tarife când a postat pe rețelele de socializare despre piața bursieră, miercuri dimineață, au declarat două dintre surse.
Dar a recunoscut mai târziu, după-amiază, că a urmărit îndeaproape turbulențele de pe piața obligațiunilor. „Piața obligațiunilor este foarte dificilă, am urmărit-o”, a declarat Trump reporterilor.
„Nu am avut acces la avocați, am scris-o din inimă. A fost scrisă din inimă. Și cred că a fost şi bine scrisă”, a spus Trump ulterior despre declarația privind suspendarea tarifelor, descriind un proces condus mai mult de impuls decât de o strategie bine trasată.
Chiar dacă Trump a calmat piețele – cel puțin deocamdată – a ridicat și noi întrebări, sugerând că ar lua în considerare scutirea unor companii americane de la tarife.
O miercuri furtunoasă
A fost o altă miercuri furtunoasă la Casa Albă, consilierii străduindu-se să țină pasul cu deciziile președintelui. Acesta a încercat să își asume meritul pentru câștigurile pieței bursiere de miercuri - fără a menționa pierderile record de trilioane de dolari din ultima săptămână.
„Este cea mai mare creștere din istoria pieței bursiere. Este destul de bine. Dacă continuați, veți reveni la nivelul de acum patru săptămâni”, a declarat Trump reporterilor din Biroul Oval.
Dacă Trump plănuia încă de miercuri dimineață să suspende noile tarife după zile de turbulențe pe piață, el nu și-a dezvăluit intențiile. Mulți oficiali ai Casei Albe au auzit decizia sa odată cu toată lumea.
Secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, și alți oficiali au insistat că decizia de a suspenda noile tarife pentru toate statele, cu excepția Chinei, face parte din planul general al lui Trump de a aduce ţările la masa negocierilor.
Alarma privind vânzarea masivă de obligațiuni
Echipa economică a administrației Trump a fost concentrată miercuri dimineață asupra vânzării masive de obligațiuni americane, care se intensificase cu o zi înainte și accelerase agresiv peste noapte, împingând randamentele în sus și, în fapt, demonstrând exact opusul a ceea ce s-ar întâmpla în mod normal într-un moment atât de instabil și volatil al economiei globale.
Din punct de vedere istoric, obligațiunile de trezorerie cresc în momentele de vânzări masive de pe piața bursieră, pe măsură ce investitorii se grăbesc să transfere activele către un refugiu sigur.
Observarea evoluției inverse, apoi a accelerării după o cerere neașteptat de slabă la prima licitație a Departamentului Trezoreriei care a avut loc de când Trump și-a anunțat regimul tarifar, a provocat o alarmă crescândă.
Vânzarea bruscă de obligațiuni de trezorerie - coroborată cu cererea scăzută pentru vânzarea de noi bonduri americane - a stârnit îngrijorări suplimentare că țările se abțineau de la cumpărarea de noi obligațiuni de trezorerie americane. Deoarece veniturile din bondurile vândute acoperă costul programelor guvernamentale pe care veniturile fiscale nu le acoperă, au existat îngrijorări că agenda mai largă a lui Trump era în pericol.
Într-un interviu televizat acordat miercuri, Bessent a catalogat mișcările drept „incomode, dar normale”.
Însă pentru Bessent, a cărui carieră în domeniul financiar a fost profund împletită cu piața obligațiunilor, alarma transmisă de înalții oficiali ai Trezoreriei a fost înțeleasă și reflectată în conversația ulterioară cu Trump.
Mediul de afaceri a înroșit telefoanele Casei Albe
În interiorul Casei Albe, apelurile telefonice soseau rapid de la mediul de afaceri, republicani și alți aliați ai președintelui care îl îndemnau să își reconsidere tarifele, dar au primit puține indicii că se pregătește o pauză.
Numeroși directori de companii au aprins liniile telefonice ale șefului de cabinet Susie Wiles, ale vicepreședintelui JD Vance și ale secretarului Trezoreriei, pe măsură ce piața continua să se scufunde.
Wiles, au spus aceste surse, a fost deosebit de eficientă în a-l convinge pe Trump că prăbușirea pieței îl costa un capital politic considerabil.
Așadar, la doar o săptămână după ce a făcut anunțul privind tarifele vamale care a răsturnat sistemul comercial global, Trump a reflectat asupra deciziei. Și a încercat să își asume meritul pentru rezolvarea unei probleme create în mare parte de el însuși.