Ucraina post-conflict ar putea semăna cu ”Berlinul după al Doilea Război Mondial”, cu o prezență de forțe europene și ruse separate de fluviul Nipru, a declarat sâmbătă emisarul SUA Keith Kellogg.
După peste trei ani de la începutul războiului declanșat de invazia rusă de la 24 februarie 2022 și avansuri extrem de limitate către un armistițiu, mai multe țări precum Franța și Regatul Unit s-au declarat favorabile ideii unei prezențe militare europene de menținere a păcii în Ucraina, din care propun chiar să facă parte după încheierea conflictului.
”Ați putea aproape să vă imaginați asta ca modul în care a fost divizat Berlinul după Al Doilea Război Mondial, când aveați o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică, o zonă americană”, afirmă generalul Kellogg într-un interviu publicat sâmbătă de Times.
Și pentru a înlocui zidul de separație construit în 1961 în capitala germană - apoi distrus în 1989 în plin declin al URSS - emisarul american se gândește la fluviul Nipru, ”un obstacol major” natural care străbate Ucraina și chiar Kievul de la nord la sud.
Potrivit lui Kellogg, o prezență anglo-franceză sub forma unei ”forțe de garantare” a păcii, la vest de Nipru, nu ar fi ”deloc provocatoare” pentru Moscova. Rusia s-ar afla la est, în timp ce trupele ucrainene s-ar afla la mijloc.
SUA nu vor trimite nicio forță armată, a dat asigurări responsabilul american.
Zonă demilitarizată
Totuși, conștient că președintele rus Vladimir Putin ar putea să nu accepte această propunere, Keith Kellogg sugerează de asemenea stabilirea unei ”zone demilitarizate“ între liniile ucraineană și rusă. Asta în scopul de a asigura că între părți nu va avea loc niciun schimb de focuri.
”Vă uitați la o hartă și creați, în lipsa unui termen mai bun, o zonă demilitarizată. Cele două părți dau fiecare înapoi 15 kilometri”, a explicat el. O zonă tampon post-război, dar cu o lărgime de numai de 4 km, există de exemplu între Coreea de Nord și Coreea de Sud din 1953.
”Puteți supraveghea asta mai degrabă ușor”, afirmă Kellogg, adăugând totuși: ”Vor exista încălcări? Probabil, pentru că există mereu.”
Într-un articol postat înainte de difuzarea interviului cu emisarul, Times a evocat o ”împărțire” a Ucrainei, ca un capitol în cadrul unui eventual acord de pace. Keith Kellogg a estimat însă că afirmațiile sale au fost ”prost interpretate”.
”Eu vorbeam despre o forță de reziliență post-armistițiu, în susținerea suveranității Ucrainei. Făceam referire la zone de responsabilitate pentru o forță aliată (fără trupe americane). Nu făceam referire la o împărțire a Ucrainei”, a scris el pe X, excluzând ideea unei revizuiri teritoriale.