Kievul transmite SUA care este linia roșie în negocierile de pace: Nimeni nu va dicta Ucrainei

Kievul transmite SUA care este linia roșie în negocierile de pace: Nimeni nu va dicta Ucrainei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kievul a transmis Statelor Unite că acceptarea unor limite privind dimensiunea forțelor sale armate sau pregătirea generală a armatei sale va constitui o linie roșie, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește reducerea dimensiunii armatei ucrainene, Kievul să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO, iar Moscova să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le revendică – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Plus Crimeea.

"Aceasta este o poziție de principiu a Ucrainei - nimeni, și cu siguranță nu țara agresoare Rusia, nu va dicta Ucrainei ce fel de forțe armate ar trebui să aibă", a declarat oficialul de rang înalt, Pavlo Palisa, într-un interviu pentru Reuters.

Palisa este adjunctul șefului administrației președintelui Volodimir Zelenski și a făcut parte din delegația ucraineană care s-a întâlnit cu oficiali americani la discuțiile din Arabia Saudită luna trecută.

Rusia își pregătește terenul

O armată ucraineană bine pregătită ar fi cea mai bună garanție de securitate a Kievului împotriva unor noi atacuri rusești dacă și când se va ajunge la o încetare a focului sau la un acord de pace, a spus el.

"Pot să presupun după ce se ghidează Federația Rusă - poate că vrea să se pregătească pentru a-i fi mai ușor în viitor, dar nu. Sarcina noastră este să învățăm bine lecțiile trecutului", a adăugat Palisa.

În timpul unei prime întâlniri cu oficiali americani în Arabia Saudită, Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului necondiționată de 30 de zile propusă de SUA, după care Washingtonul și-a reluat ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul după o scurtă pauză.

Dar Rusia a declarat că trebuie îndeplinite condiții cruciale înainte să se ajungă la o încetare a focului. Părțile au convenit apoi separat să înceteze fiecare atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte, dar de atunci s-au acuzat reciproc de nerespectarea acordurilor.

Kievul spune că ar putea organiza o nouă rundă de discuții cu oficialii americani săptămâna viitoare.

Oficialii ucraineni afirmă că au oferit SUA dovezi ale atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Kievul respectă acordul, a declarat Palisa.

Administrația Trump a făcut presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului lansat pe scară largă de Rusia în februarie 2022, însă un acord de pace durabil pare departe de a fi iminent.

Luptele continuă, iar comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sârski, a declarat că o nouă ofensivă rusă este deja în desfășurare în nord-estul Ucrainei. Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.

Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea teritoriilor sale

În afară de problema dimensiunii forțelor sale armate, Ucraina a declarat că nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra regiunilor ucrainene anexate, deși a recunoscut public că nu va fi posibil să recupereze o parte din teritoriul ocupat prin forță.

În plus față de menținerea unei armate ucrainene puternice, Palisa a subliniat importanța garanțiilor de securitate din partea partenerilor americani și europeni ai Kievului, care ar putea contribui la descurajarea viitoarelor atacuri rusești.

Statele Unite nu s-au angajat să ofere garanții de securitate, deși unele puteri europene au discutat despre o "coaliție a voluntarilor" care ar putea desfășura un contingent de trupe pentru a consolida descurajarea.

Palisa a declarat că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice atacurile la sfârșitul acestei luni și în luna mai.

Același oficial ucrainean a afirmat că, în opinia sa, Rusia își va concentra ofensiva asupra orașului Pokrovsk (in est), dar ar putea, de asemenea, să atace pe fronturile de lângă Kupiansk și Lyman (est), precum și în Zaporojie și Novopavlivka (sud-est).

Totuși, "prioritatea absolută a rușilor, în opinia mea, va fi acum direcția Pokrovsk", a spus el.

Forțele ruse au încercat să încercuiască orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, pentru a-și atinge obiectivul de a prelua controlul deplin asupra regiunii Donețk.

Din America vin numai incertitudini

Între timp, Kievul se confruntă cu incertitudinea legată de viitorul ajutorului militar american. Lipsa unui nou sprijin ar putea afecta în timp furnizarea de rachete pentru sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot, precum și pentru sistemele sale ofensive HIMARS și ATACMS.

Palisa a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a discutat încă cu SUA despre un ajutor suplimentar, dar că problema ar putea fi ridicată pe măsură ce negocierile pentru încetarea focului continuă.

Ucraina investește resurse în dezvoltarea propriei apărări antiaeriene, a declarat el, adăugând că mai multe țări au fost de acord să-i transfere licențe și documentație tehnică pentru producția "anumitor echipamente" în țară.

"Procesul este în derulare și e destul de dinamic", a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇