Ucraina este pregătită să plătească până la 50 de miliarde de dolari pentru un viitor pachet de ajutor militar din partea SUA, a declarat, miercuri, președintele Volodimir Zelenski.
Declarația lui Zelenski vine în contextul incertitudinii privind viitorul ajutor american pentru Kiev, pe fondul schimbării majore de politică externă adoptate de președintele Donald Trump în privința războiului Rusia–Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Trump a permis continuarea livrărilor de ajutor aprobate în timpul fostului președinte american Joe Biden – cu excepția unei scurte suspendări a întregului ajutor militar în luna martie – însă nu a aprobat, până în prezent, niciun nou pachet.
Potrivit lui Zelenski, fondurile alocate pentru ajutorul Ucrainei în timpul administrației Biden nu au fost încă epuizate, însă Kievul dorește un pachet suplimentar din partea administrației Trump.
„Am transmis părții americane un pachet amplu pe care dorim să îl cumpărăm. Să îl cumpărăm într-o formă sau alta. Există multe formate și instrumente diferite pentru care suntem pregătiți. Eram pregătiți să găsim atât 30 de miliarde, cât și 50 de miliarde de dolari pentru un pachet potrivit.”, a spus președintele.
Ce ar conține pachetul vizat de Kiev
Ucraina consideră achiziția acestui pachet – care ar include sisteme de apărare aeriană și alte arme esențiale – ca o posibilă garanție de securitate din partea Washingtonului.
„Există un acord, noi oferim bani. În consecință, dacă doriți, (putem plăti) fie în acest Fond de Reconstrucție și Investiții, fie direct către voi (SUA). Pentru noi este nicio diferență”, a spus Zelenski.
Asistența militară americană acordată Kievului a scăzut, iar în prezent țările europene oferă cea mai mare parte a ajutorului, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene Oleksandr Sîrski.
Washingtonul a fost principalul donator militar pentru Kiev pe durata întregului război. Potrivit Institutului de Economie Mondială de la Kiel, SUA au oferit Ucrainei 119,8 miliarde de dolari începând cu invazia rusă la scară largă din 2022, din care 67,1 miliarde în ajutor militar, 49 miliarde în ajutor financiar și 3,6 miliarde în sprijin umanitar.
După întâlnirea tensionată dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump în Biroul Oval, pe 28 februarie, Washingtonul a suspendat temporar toate schimburile de informații și livrările de ajutor militar în valoare de miliarde de dolari.