Ofensiva de primăvară a Rusiei împotriva Ucrainei a început deja, a confirmat comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.
Intensificarea operațiunilor militare vine pe fondul avertismentelor anterioare ale președintelui Volodimir Zelenski privind acumularea de trupe rusești în apropierea regiunilor Harkiv și Sumî.
„Pot spune că președintele are absolută dreptate, această ofensivă a început deja în mod efectiv”, a declarat Sîrski potrivit The Kyiv Independent, care citează publicația LB.ua.
Potrivit acestuia, în ultima săptămână, numărul operațiunilor ofensive rusești aproape s-a dublat în toate sectoarele-cheie ale frontului.
În pofida eforturilor de mediere ale președintelui american Donald Trump și a unei propuneri de încetare a focului pentru 30 de zile agreată de Washington și Kiev, Rusia a refuzat armistițiul și a continuat atacurile, urmărind să cucerească mai mult teritoriu înainte de orice negocieri de pace.
Luptele se intensifică în est și nord-est
Unele dintre cele mai dure confruntări au loc la sud de orașul Pokrovsk, un nod logistic strategic din regiunea Donețk. Deși forțele ucrainene au reușit mici succese tactice, respingând parțial înaintarea rusă, în ultimele 10 zile Moscova și-a intensificat activitatea militară în zonă, aducând întăriri și vehicule suplimentare.
Scopul pare a fi avansul către orașul Novopavlivka, ceea ce ar putea permite Rusiei să pătrundă pentru prima dată în regiunea Dnipropetrovsk — un pas cu puternic impact simbolic și strategic. Autoritățile locale au început deja evacuarea populației din zonele de graniță, în timp ce datele serviciului de cartografiere ucrainean DeepState arată că trupele ruse se află la doar șase kilometri de granița regiunii.
Liniile frontului, tot mai active
Și în nord-est, în regiunea Sumî, forțele ruse au câștigat teren, în special după ce au recâștigat o mare parte din teritoriul din regiunea rusă Kursk, pierdută vara trecută în urma unui contraatac ucrainean. Situația este complicată și de incursiunile ucrainene confirmate recent în Belgorod, pe teritoriul rus, indicând o strategie de presiune reciprocă la granițe.
În Lugansk, regiunea cea mai estică a Ucrainei, trupele lui Putin continuă înaintarea, în special la nord de orașul Liman, un important nod feroviar. „Trebuie să stabilizăm linia frontului și să eliminăm sistematic inamicul, altfel cangrena se va extinde”, a scris un ofițer ucrainean pe Telegram.
Tactici și resurse: Rusia mizează pe uzură
Relatările soldaților ucraineni descriu o gamă largă de tactici rusești, arată o analiză CNN. În sudul regiunii Donețk, trupele ruse atacă în coloane mixte — vehicule blindate, tancuri, dar și mașini civile sau improvizate, precum cărucioare de golf. Potrivit unui comandant ucrainean cu indicativul Alex, lipsa de mijloace mecanizate semnalează o posibilă vulnerabilitate rusă, în ciuda superiorității numerice.
Atacurile sunt adaptate și la condițiile meteo — în perioadele cu ceață sau ploi, trupele ruse operează în grupuri mici, de 5-10 oameni, folosind vremea nefavorabilă ca protecție împotriva dronelor ucrainene.
Totuși, analizele experților sugerează că, deși teritoriul cucerit de Rusia rămâne relativ mic, obiectivul real este unul de uzură. „Scopul nu este doar cucerirea de teritorii, ci epuizarea resurselor ucrainene, distrugerea echipamentelor, demoralizarea populației și subminarea voinței de a lupta”, explică Nick Reynolds, analist al Royal United Services Institute.
Provocări pentru Ucraina
În ciuda acestor provocări, comandanții americani subliniază rezistența ucrainenilor. Generalul Christopher Cavoli a declarat recent în fața Congresului SUA că armata ucraineană „ocupa poziții defensive foarte solide” și că este „dificil de imaginat o prăbușire a Ucrainei”.
Cu toate acestea, capacitatea Ucrainei de a susține efortul de război depinde în mare parte de sprijinul occidental. Industria sa de apărare s-a dezvoltat considerabil, dar rămâne mai vulnerabilă economic decât cea rusă.
Pe fundalul acestor realități, perspectiva negocierilor de pace rămâne incertă. Zelenski s-a arătat dispus la un acord „just și sigur”, care să nu permită Rusiei reluarea ostilităților. Însă Kremlinul susține că vrea pace doar dacă „cauzele profunde” ale conflictului sunt rezolvate — adică, în esență, revenirea Ucrainei în sfera de influență a Moscovei.
Anunțul recent al lui Putin privind cel mai amplu val de recrutare din ultimii 10 ani și ambiția de a extinde armata la 1,5 milioane de oameni contrazic însă ideea de detensionare. Pacea pare, încă, un orizont îndepărtat pentru cei din linia întâi. „Când ești acolo, nu te gândești la negocieri. Vrei doar să supraviețuiești”, a mărturisit un ofițer ucrainean pentru CNN.