Ziua 1141 de război a debutat cu un atac masiv al Ucrainei cu 158 de drone asupra Rusiei. Unele au vizat baza aeriană de la Mozdok, din Oseţia de Nord.
Nu au fost semnalate persoane rănite, dar un bloc din orașul Aksay din Rostov a fost evacuat din cauza amenințării unei posibile detonări a unei drone căzute.
Rosaviatsia, organismul de supraveghere a aviației civile din Rusia, a declarat că mai multe aeroporturi din sudul Rusiei au fost închise miercuri dimineață, pentru a asigura siguranța aeriană.
De asemenea, forțele ucrainene au anunțat că au doborât drona „Merlin-VR” – cel mai scump vehicul aerian fără pilot (UAV) experimental de recunoaștere din Rusia. Drona, capabilă să zboare la altitudini de până la 5 mii de metri și să rămână în aer timp de 10 ore, costă peste 300.000 de dolari.
O dronă ucraineană le-a mai făcut o pagubă de 100 de milioane de dolari rușilor, după ce le-a doborât un bombardier Tu-22 imediat după aterizare, în Rusia.
Nici rușii nu s-au lăsat mai prejos și au lansat noaptea trecută numeroase atacuri cu drone împotriva mai multor orașe din Ucraina. Peste 20 de persoane au fost rănite, printre care și un copil.
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a confirmat faptul că ofensiva de primăvară a Rusiei ar fi început, punctând faptul că numărul operațiunilor ofensive rusești aproape s-a dublat în toate sectoarele-cheie ale frontului în ultima săptămână.
Chiar și în aceste condiții, un fost comandant ucrainean i-a cerut lui Sîrski să se retragă, acuzându-l de lipsă de imaginație strategică și că pune în pericol viețile soldaților ucraineni cu ordine de „criminal”.
Zelenski nu se lasă și se arată dispus să cumpere de la americani un pachet de ajutor militar în valoare de 50 de miliarde de dolari. Spune că are banii.
Situația pe front
- Atacuri soldate cu peste 20 de răniți - Cel puțin 20 de oameni au fost răniți noaptea trecută în atacuri ruse cu drone împotriva mai multor orașe din Ucraina. La Dnipro (sud-est), un număr nedeterminat de drone au lovit clădiri rezidențiale. 14 persoane au fost rănite, dintre care una grav, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Serghii Lisak. La Kramatorsk (sud-est). Cel puțin trei oameni, dintre care un copil de 11 ani, au fost răniți în timpul unui atac masiv cu drone ruse, a anunțat pe Telegram şi șeful administrației regionale Donețk, Vadim Filașkin. De asemenea, trei persoane au fost rănite într-un atac rus cu circa 20 de drone care a vizat imobile rezidențiale și instalații industriale în Harkov (est), potrivit biroului procurorului regional.
- Ucraina a doborât cea mai scumpă dronă a Rusiei - Forțele ucrainene au doborât drona „Merlin-VR” – cel mai scump vehicul aerian fără pilot (UAV) experimental de recunoaștere din Rusia. Grupul operativ „Hortiţia” a publicat un videoclip pe Telegram care ilustrează momentul în care drona este lovită și explodează, precizând că lovitura a avut loc în sectorul Lîman. Drona Merlin-VR, capabilă să zboare la altitudini de până la 5 km și să rămână în aer timp de 10 ore, costă peste 300.000 de dolari. Drona a fost interceptată de artileriștii ucraineni care au reușit să o doboare de la altitudine.
- Post de comandă rusesc distrus - Forțele Aeriene Ucrainene au lovit și distrus centrul de comandă al Regimentului 81 de Artilerie Autopropulsată al forțelor Rusiei situat pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice (StratCom) al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), informează Kyiv Post. Se estimează că au fost uciși 20-30 de militari ruși. „Această lovitură a slăbit semnificativ capacitatea inamicului de a conduce operațiuni de luptă în regiune”, se arată în comunicat. În plus, Forțele Aeriene Ucrainene au efectuat o lovitură de precizie asupra unui depozit militar rusesc din satul Ozerky, situat în regiunea Kursk a Rusiei. Potrivit rapoartelor preliminare, peste 30 de militari ruși au fost uciși.
- Se cere demisia comandantului-şef al armatei ucrainene - Un fost comandant ucrainean i-a cerut șefului armatei, Oleksandr Sîrski, să se retragă, acuzându-l de lipsă de imaginație strategică și că pune în pericol viețile soldaților ucraineni, cu ordine de „criminal”. Bogdan Krotevîci, care a demisionat din funcția de șef de stat major al brigăzii Azov în februarie, a spus că Sîrski „trebuie să plece”. „Am început să primesc de la înaltul comandament al armatei ordine criminale, pe care eu nu am putut să le îndeplinesc și să le urmez”, a spus Krotevîci, citat de The Guardian. Unul dintre cei mai cunoscuți soldați ai Ucrainei, Krotevîci, în vârstă de 32 de ani, era în armată din 2014 și a supraviețuit atacului de la oțelăria Azovstal din primăvara lui 2022. Capturat de forțele ruse, a fost apoi eliberat. Krotevîci a ales să se întoarcă pe front și a criticat alți comandanți despre care crede că au fost neglijenți cu viața soldaților.
- Un bombardier Tu-22, distrus de o dronă ucraineană - Forțele Aeriene Ucrainene au doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pe care Rusia l-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. Bombardierul, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost lovit de o dronă ucraineană. „Cu câteva zile în urmă, ca urmare a unei acțiuni reușite a Forțelor de Apărare ale Ucrainei, am distrus un bombardier strategic Tu-22M3. Avionul rusesc tocmai aterizase, iar drona noastră l-a lovit. Valoarea estimată a aeronavei este de circa 100 de milioane de dolari”, a declarat Sîrski, șeful Armatei Ucrainei.
- Ofensiva de primăvară a Rusiei a început - Intensificarea operațiunilor militare vine pe fondul avertismentelor anterioare ale președintelui Volodimir Zelenski privind acumularea de trupe rusești în apropierea regiunilor Harkiv și Sumî. „Pot spune că președintele are absolută dreptate, această ofensivă a început deja în mod efectiv”, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Potrivit acestuia, în ultima săptămână, numărul operațiunilor ofensive rusești aproape s-a dublat în toate sectoarele-cheie ale frontului.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac masiv cu drone - Ministerul rus al Apărării anunţă că, marţi noapte, a avut loc un atac masiv cu drone din partea Ucrainei. Potrivit autorităților ruse, sistemele de apărare aeriană au doborât 158 de drone asupra regiunilor ruse și a Crimeii ocupate. Ministerul rus a raportat că 67 de drone doborâte în Krasnodar (Caucazul de Nord), 29 în regiunea Rostov, 15 în Oseţia de Nord, 11 în regiunea Voronej, 10 în regiunea Kursk, 5 în Belgorod, trei în Crimeea ocupată, două în regiunea Penza și câte una în Saratov și Oryol, precum și în Krai Stavropol. De asemenea, alte șapte drone au fost doborâte deasupra Mării Azov și șase deasupra Mării Negre, anunţă Ukrainska Pravda. Rosaviatsia, organismul de supraveghere a aviației civile din Rusia, a declarat că mai multe aeroporturi din sudul Rusiei au fost închise miercuri dimineață, pentru a asigura siguranța aeriană. Nu au fost semnalate persoane rănite, dar un bloc din orașul Aksay din Rostov a fost evacuat din cauza amenințării unei posibile detonări a unei drone căzute, scrie Reuters. Canalul de Telegram Astra a raportat că dronele au vizat o bază militară aeriană din Mozdok, din Oseţia de Nord. Avioanele MiG-31K și Tu, utilizate în multe atacuri asupra Ucrainei, de obicei decolează de la baza aeriană Mozdok. Ucraina nu a comentat atacurile.
Alte informații relevante
- Chinezi prinși că luptă pentru Rusia. Reacția Beijingului - Ministerul chinez de Externe a respins orice implicare oficială în război, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au capturat doi cetăţeni chinezi care luptau pentru Rusia în estul Ucrainei. Ministerul nu a negat însă posibilitatea să fi fost vorba despre cetăţeni aflaţi acolo pe cont propriu şi a spus că face verificări. Beijingul este un aliat diplomatic important al Moscovei. China nu a condamnat invazia la scară largă a Kremlinului, deşi a spus că susţine suveranitatea Ucrainei.
- Chinezi prinși că luptă pentru Rusia. Reacția SUA - Statele Unite s-au declarat tulburate de capturarea a doi cetățeni chinezi care, potrivit Kievului, luptau în cadrul armatei ruse în estul Ucrainei, acuzând din nou Beijingul că susține războiul din Ucraina. ”Capturarea unor soldați chinezi este tulburătoare”, a declarat presei Tammy Bruce, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. Când a anunțat marți că i-a luat prizonieri pe cei doi chinezi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe occidentali ”să reacționeze” și a cerut explicații de la China. Este pentru prima dată când Ucraina anunță că a descoperit cetățeni chinezi care participă la ostilitățile de pe teritoriul său de la începutul invaziei ruse din urmă cu peste trei ani, notează AFP.
- UE livrează încă un miliard Ucrainei - Uniunea Europeană a acordat miercuri Ucrainei un nou împrumut de un miliard de euro în cadrul acordului G7, prin care partenerii internaționali s-au angajat să acorde Kievului aproximativ 45 de miliarde de euro în împrumuturi finanțate cu veniturile extraordinare generate de activele rusești înghețate de sancțiuni. ”Acest lucru oferă o finanțare crucială pentru Ucraina și face Rusia să plătească pentru agresiune”, a transmis pe rețelele de socializare comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis.
- Chinezii prinși că luptă cu Rusia ar fi plătit 3.500 de dolari - Unul dintre cei doi cetățeni chinezi capturați de forțele ucrainene a declarat că a plătit 300.000 de ruble (aproximativ 3.500 de dolari) unui intermediar din China pentru a se alătura armatei ruse, în schimbul promisiunii obținerii cetățeniei. Cetățeanul chinez susține că a urmat antrenamente în zona ocupată a regiunii Luhansk, alături de alți chinezi. Acesta a învățat abilități de bază fără ajutorul unui traducător, folosindu-se de gesturi și un traducător pe telefonul mobil. Detalii, AICI.
- Kievul oferă miliarde pentru securitate - Ucraina este pregătită să plătească până la 50 de miliarde de dolari pentru un viitor pachet de ajutor militar din partea SUA, a declarat, miercuri, președintele Volodimir Zelenski. Potrivit lui Zelenski, fondurile alocate pentru ajutorul Ucrainei în timpul administrației Biden nu au fost încă epuizate, însă Kievul dorește un pachet suplimentar din partea administrației Trump. Ucraina consideră achiziția acestui pachet – care ar include sisteme de apărare aeriană și alte arme esențiale – ca o posibilă garanție de securitate din partea Washingtonului.