Istoria ne învață: Șansele Ucrainei cu forțe de menținere a păcii

Istoria ne învață: Șansele Ucrainei cu forțe de menținere a păcii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trupele de menținere a păcii au eșuat în multe rânduri în misiunile de prevenire a războaielor sau chiar au devenit ele însele ținte. De fapt, acestea tind să aibă mai degrabă o forță simbolică decât puterea de foc.

Cea mai bună șansă pentru pacea Ucrainei sunt brigăzile mecanizate europene cu un mandat clar.

Europa analizează trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, însă istoricul acestor misiuni sugerează că un astfel de plan e departe de a fi un pariu sigur, scrie Business Insider.

Menținerea păcii este de obicei asociată cu ONU, care a trimis pentru prima dată observatori militari în Orientul Mijlociu în 1948, pentru a monitoriza armistițiul după războiul arabo-israelian, iar în prezent deține 72.000 de oameni în forțele de menținere a păcii din 11 zone de conflict.

Militarii ruși din forțele menținere a păcii au servit alături de trupele NATO în Bosnia și au acționat fără succes ca un tampon între Armenia și Azerbaidjan, în conflictul din Nagorno-Karabah.

Uniunea Africană a desfășurat, de asemenea, forțe din Africa de Sud și alte state de pe continentul negru implicate în conflicte regionale. Pentru națiunile mai sărace, cum ar fi Bangladesh și Pakistan, trimiterea soldaților lor în forțele de menținere a păcii, misiuni relativ bine plătite, a devenit o sursă de venituri.

Ce ar trebui să facă forțele de menținere a păcii în Ucraina

Ideea de a folosi trupe europene pentru a menține o pace instabilă între Ucraina și Rusia se confruntă imediat cu o problemă legată de definiție.

Care ar fi, de fapt, rostul lor acolo? Să mențină pacea sau să protejeze Ucraina?

De obicei, militarii din forțele de menținere a păcii trebuie să fie neutri și să acționeze în primul rând ca observatori. ONU enumeră câteva principii de bază ale menținerii păcii: imparțialitatea, consimțământul părților aflate în conflict și folosirea forței doar pentru ​​autoapărare.

Acuzațiile de părtinire la adresa forțelor de menținere a păcii nu sunt neobișnuite. Israelul, de exemplu, acuză de multă vreme Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) că ignoră activitățile Hezbollah de-a lungul graniței Israel-Liban, ceea ce a dus la intrarea trupelor israeliene în Liban în octombrie.

Dar o misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina ar fi problematică.

Chiar dacă forța propusă pentru Ucraina ar acționa sub auspiciile europene și nu sub cele ale NATO, trupele ar veni din NATO sau națiuni prietene cu NATO. E greu de crezut că Moscova ar vedea-o ca altceva decât o forță expediționară occidentală permanentă pentru a apăra Ucraina împotriva Rusiei.

La mijloc între doi dușmani

Există, în esență, două concepte pentru o forță de menținere a păcii. Unul este să acționeze ca un observator al conflictelor armate, care poate documenta ce parte a încălcat acordurile.

Altul este de a avea o forță suficientă și un mandat pentru a apăra o parte atacată, similar Comandamentului Națiunilor Unite condus de SUA, instituit pentru a apăra Coreea de Sud de o nouă invazie, entitate care operează de peste șapte decenii.

În ambele cazuri, există un pericol: ce se întâmplă când chiar forțele de menținere a păcii sunt atacate, fie prinse accidental într-un foc încrucișat, fie vizate în mod deliberat?

Aproximativ 4.423 de militari din forțe de menținere a păcii ONU au murit până în februarie 2025, dintre care 1.134 au fost uciși prin "acțiuni răuvoitoare". În Liban, trupele ONU au fost lovite atât de tirul israelian, cât și de Hezbollah. Iar în ianuarie anul acesta mai mulți militari ONU au fost uciși în lupta cu rebelii M23 în estul statului Congo.

De fapt, forțele de menținere a păcii tind să aibă mai multă putere simbolică decât puterea de foc. Acele omniprezente mașini blindate albe folosite de trupele ONU pot fi suficiente pentru a descuraja rebelii și jefuitorii neînarmați, sau poate insurgenții cu arme ușoare și lansatoare de rachete.

Dar în Congo forțele ONU întâmpină dificultăți în confruntările cu rebelii înarmați cu rachete antitanc și drone.

Orice forță de menținere a păcii din Ucraina ar fi prinsă între două națiuni înarmate până în dinți cu artilerie, tancuri, rachete și drone.

Brigăzile mecanizate europene complet echipate, susținute de forţa aeriană, ar putea avea puterea de foc pentru a descuraja atacurile. De altfel, oficialii ucraineni au spus că o misiune europeană de menținere a păcii are sens doar dacă trupele de menținere a păcii sunt pregătite să lupte.

Pe de altă parte, Rusia a invadat Ucraina pentru a o controla și a o îndepărta de UE și NATO.

O forță puternică de trupe britanice și franceze la granița cu Rusia ar putea fi privită ca o provocare la Kremlin.

Rusia nici măcar nu are nevoie de tancuri sau tunuri pentru a face nesustenabilă menținerea păcii.

Există numeroase modalități de hărțuire a forțelor de menținere a păcii, de la dispozitive explozive puse în secret de grupuri pro-ruse, până la baraje de artilerie care lovesc "accidental" o cazarmă. În timp ce acest lucru ar risca escaladarea relației reci cu Europa și poate cu NATO, Moscova ar putea spera chiar că provocarea de victime ar determina opinia publică europeană să ceară întoarcerea acasă a trupelor.

Cele două condiții esențiale pentru menținerea păcii

În cele din urmă, succesul menținerii păcii poate fi palpabil doar dacă pacea este păstrată sau dacă măcar violența e atenuată. Iar aici exemplele din trecut nu sunt liniare.

Israelienii încă își amintesc cum, în 1967, Forța de Urgență a Națiunilor Unite (UNEF) – staționată în Sinai ca tampon între Israel și Egipt – a plecat brusc, ca răspuns la solicitările Egiptului. Rezultatul? Israelul a lansat o lovitură preventivă împotriva Egiptului în războiul de șase zile.

De asemenea, trupele UNIFIL au fost staționate din 1978 de-a lungul graniței dintre Israel și Liban, dar acest lucru nu a împiedicat războaiele din 1982, 2006 și 2024, precum și numeroase incidente la graniță.

Cu toate acestea, ONU susține că menținerea păcii funcționează, indicând misiuni de succes în locuri precum Cambodgia și Namibia.

Staționarea de trupe în națiunile aliate a reușit, de asemenea, să mențină pacea: trupele americane din Coreea de Sud ar fi putut descuraja Coreea de Nord să invadeze, în timp ce forțele dislocate în Germania în timpul Războiului Rece au ajutat la prevenirea unei invazii sovietice a Europei de Vest.

De regulă, menținerea păcii tinde să reușească atunci când forțele de menținere a păcii au o forță copleșitoare, fie atunci când părțile în conflict decid să înceteze lupta.

Și sunt șanse mari ca o forță europeană de menținere a păcii în Ucraina să nu se bucure de niciuna dintre aceste condiții.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇