Premierul britanic Keir Starmer îi va prezenta președintelui american Donald Trump un plan de desfășurare a până la 30.000 de soldați europeni în Ucraina, susținuți de puterea de foc a Statelor Unite, potrivit unor oficiali occidentali. Kremlinul a reacționat după ce planul Londrei s-a scurs în presă.
Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron urmează să călătorească săptămâna viitoare în Statele Unite pentru a discuta la Casa Albă perspectivele negocierilor de pace cu Trump.
- E totul despre bani. Trump își dezvăluie adevărata durere – acordul pe minerale. Zelenski: Ucraina nu e de vânzare!
- Trump, delir împotriva lui Zelenski: Îl numește dictator, dar și comediant cu succes modest
- Trump spune că s-ar putea întâlni cu Putin în această lună. Comentariu acid la adresa Ucrainei
- Trump, contrazis de republicani importanți, inclusiv fostul său vice: Drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului
Premierul britanic plănuiește să-i prezinte lui Donald Trump detalii despre modul în care trupele europene ar putea impune încetarea focului intermediată de președintele american, scrie The Telegraph.
Potrivit planului, trupele europene vor fi dislocate în orașe, porturi și alte elemente vitale ale infrastructurii ucrainene, precum centralele nucleare, "departe de liniile actuale ale frontului", au declarat oficiali occidentali care au dorit să-și păstreze anonimatul.
O sursă a spus că misiunea se va baza pe "monitorizare tehnică", inclusiv prin folosirea avioanelor de supraveghere și recunoaștere, precum și pe drone și sateliți.
De asemenea, o putere de foc "suficientă" ar urma să sprijine misiunea de monitorizare și distrugere a unor posibile atacuri pentru a redeschide spațiul aerian al Ucrainei și a permite reluarea zborurilor comerciale.
Scopul acestui sprijin este ca Occidentul să se asigure că "orice forțe vor fi desfășurate acestea nu vor fi contestate de Rusia", a declarat o sursă.
Financial Times scrie că forța de menținere a păcii ar urma să includă și trupe franceze. Misiunea din Ucraina ar putea fi condusă de Joint Expeditionary Force, grupul de luptă al NATO format din Marea Britanie, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, sub comanda cartierului general britanic de la Northwood, Londra sau a cartierului general francez de la Fort Mont-Valérien, lângă Paris. Alte țări europene ar putea să contribuie cu efective.
Statele Unite au exclus trimiterea propriilor trupe în Ucraina, încurajându-și în schimb aliații europeni să preia conducerea în asigurarea stabilității postbelice a Ucrainei.
Starmer îi va cere, totodată, lui Trump să mențină avioanele de luptă și rachetele americane din Polonia și România pentru a răspunde oricărei agresiuni viitoare a Rusiei.
O altă solicitare vizează crearea unei forțe militare mai mari în România și Polonia, pregătită pentru desfășurare rapidă în cazul unei amenințări.
În afară de Regatul Unit și Franța, celelalte țări aliate rămân precaute cu privire la trimiterea trupelor lor în Ucraina, invocând îngrijorări cu privire la escaladare și resursele militare limitate, potrivit Washington Post.
Liderii europeni s-au reunit, luni, la Paris pentru un summit de urgență, pe fondul îngrijorării că Washingtonul avansează negocierile de pace cu Moscova fără implicarea Europei. O întâlnire mai amplă a avut loc miercuri, Macron reafirmând poziția "unită" a Franței și a aliaților săi față de Ucraina.
Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a făcut progrese semnificative în asigurarea unei prezențe militare străine pe teritoriul său. Pe 22 ianuarie, el a spus că numărul militarilor din trupele europene de menținere a păcii necesari pentru menținerea păcii în Ucraina va depinde de dimensiunea propriei armate a Ucrainei.
UPDATE: Kremlinul consideră inacceptabil planul Marii Britanii
Kremlinul a reacționat în această dimineață și a anunțat că orice plan britanic de a trimite trupe în Ucraina ca parte a unei potențiale misiuni de menținere a păcii ar fi inacceptabil pentru Rusia, potrivit Sky News.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că planul lui Starmer nu va funcționa pentru Moscova, deoarece ar implica forțe ale unui membru NATO și, prin urmare, ar avea ramificații pentru propria securitate a Rusiei.
"Ideea de a desfășura trupe din țările NATO în Ucraina este inacceptabilă pentru Rusia", a specificat Peskov.