După ce Zelenski i-a propus lui Trump o parte din mineralele prețioase ale Ucrainei în schimbul ajutorului american, președintele american s-a repezit să-i trimită Kievului o propunere care pare extrem de defavorabilă. Ar putea fi o mare lovitură în stilul tranzacțional al lui Trump sau un plan bine urzit de ucraineni pentru a-i atrage pe americani în calea rușilor.
Nu e clar deloc dacă toată această poveste cu pământuri rare/minerale critice este cumva o lovitură genială a ucrainenilor, care urmăresc să le vândă americanilor ceva ce poate să nu fie atât de valoros cum pare la prima vedere sau dacă avem de-a face cu un nou episod din istoria însușirii de bogății, în stil colonialist, de către Statele Unite, se arată într-o analiză publicată de Sky News.
Cert este că în estul Ucrainei, adânc sub pământ, se află un veritabil flux de minerale: rezerve bogate de cărbune, concentrații dense de minereu de fier și, mai la vest, în Nikopol, unele dintre cele mai mari rezerve de mangan din lume – precum și alte minerale mai exotice.
Totul a pornit de la Zelenski, iar Trump nu s-a putut abține
Bogățiile geologice ale Donbasului și regiunilor învecinate au fost mult timp privite cu invidie de prietenii, dușmanii și vecinii țării. În secolul al XIX-lea, țarul Alexandru al II-lea a identificat bazinul râului Donețk drept locul ideal pentru fabricile de fier și oțel – în mare parte graţie depozitelor dense de cărbune și fier.
În cel de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a râvnit la resursele naturale ale Ucrainei și, în cele din urmă, a ajuns să invadeze această regiune pentru ele - deși ucrainenii au petrecut cea mai mare parte a ocupației refuzând să le extragă.
Acum, Donald Trump este cel mai recent lider mondial care a pus ochii pe mineralele ucrainene, pe care le privește ca o formă de despăgubire pentru miliardele de dolari pe care America le-a cheltuit pentru a sprijini Kievul în urma invaziei ruse.
Într-un proiect de acord propus de americani, ajuns în posesia cotidianului britanic The Telegraph, America pretinde 50% din veniturile obținute de Ucraina din exploatarea în viitor a resurselor minerale.
Ideea a apărut după o întâlnire la Trump Tower, în septembrie anul trecut, între Donald Trump și Volodimir Zelenski, în care președintele ucrainean a propus să acorde Statelor Unite o cotă-parte din pământurile rare și mineralele prețioase ale țării în schimbul livrărilor continue de arme.
Problema e că Zelenski s-a trezit cu o propunere împovărătoare din partea americanilor, mai dură din punct de vedere economic chiar decât Tratatul de la Versailles, care a impus despăgubiri paralizante Germaniei după Primul Război Mondial și decât compensațiile impuse Germaniei și Japoniei după al doilea conflict mondial.
Trump a pomenit suma de 500 de miliarde de dolari pe care Ucraina ar fi dispusă să o transfere Statelor Unite prin cedarea exploatării resurselor sale. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra geologiei țării și a naturii industriei miniere ridică unele dubii serioase că ar putea fi așa, notează Sky News.
Iar asta nu e singura caracteristică bizară a acestei povești.
O poveste cu multe ciudățenii
Pe de o parte, toată lumea știe că Trump e un negociator - dornic să extragă cât mai mult posibil din fiecare negociere - și, prin urmare, e destul de plauzibil că ar fi atras de o înțelegere care promite o recompensă monetară pentru America.
Dar, în același timp, principala direcție a politicii economice americane de când a venit el la Casa Albă a fost impunerea unor bariere economice altor țări. A deveni și mai dependent de o putere străină pentru resursele minerale pare să contrazică această concepție.
Celălalt factor semnificativ este că multe dintre aceste zăcăminte - atât de minerale convenționale, precum cărbunele, cât și de minerale mai exotice, precum titanul, litiul și metalele rare - se află în sau în jurul zonelor aflate actualmente sub ocupație rusă.
Acest lucru ridică o altă întrebare: nu cumva e un truc al Ucrainei pentru a atrage companiile și capitalul american într-o zonă care s-ar afla sub amenințarea distrugerii rusești, o schemă prin care Ucraina s-ar simți mai protejată?
Dar partea cea mai ciudată - poate și cea mai importantă dintre toate - este că, în afara zăcămintelor de cărbune și fier cunoscute de multă vreme, nu e deloc clar dacă vreunul dintre zăcămintele minerale critice din Ucraina are o valoare care ar schimba lumea.
Cu siguranță, Ucraina deține mari resurse dovedite de litiu - în jur de 500.000 de tone, mai mult decât orice altă țară din Europa. Dar este o "felie" mică în comparație cu 1,8 milioane de tone de rezerve de litiu din SUA. Într-adevăr, dacă ne uităm la celelalte resurse potențiale de litiu care se află sub America, estimate la 19 milioane de tone, e mai mult decât va avea nevoie vreodată țara pentru flota de vehicule electrice.
Cât privește grafitul, Ucraina are o cantitate decentă, dar există mult mai mult în Norvegia, Coreea și Brazilia.
Ucraina are destul de multe minereuri de titan, dar, din nou, mai puține decât se găsesc în regiuni mult mai stabile ale lumii, cum ar fi Australia și Canada. Și oricum, în cazul titanului, principala provocare nu e atât găsirea de depozite în pământ, cât expertiza în modul de rafinare a acestuia într-un metal, se arată în analiza citată.
Aceeași discuție este valabilă și pentru elementele pământurilor rare - un colț foarte specific al tabelului periodic unde găsim neodim, lantan și alte substanțe necunoscute.
Aceste elemente sunt cruciale pentru producția de magneți de mare putere și aliaje speciale de oțel utilizate de armată. Însă nu este deloc clar dacă Ucraina e deosebit de bogată în aceste elemente. Din cele 109 zăcăminte de minerale critice identificate de Școala de Economie din Kiev în întreaga țară, doar trei sunt, de fapt, specializate în elemente de pământuri rare.
Oricum, principalul motiv pentru care China domină producția globală de pământuri rare are mai puțin de-a face cu preponderența minereurilor în pământ acolo, ci mai degrabă cu faptul că este mai dispusă să întreprindă procesul de rafinare murdar și consumator de energie decât cele mai multe țări.
"Bogățiile" Afganistanului și resursele Ucrainei
Nimic din cele de mai sus nu contestă faptul că există o mulțime de minerale în Ucraina. Există cu siguranță zăcăminte mari de cărbune și fier, mult mangan, mult titan și, de asemenea, o mulțime de gaze stocate în formațiunile de șist. Majoritatea zăcămintelor mai abundente au fost exploatate de ceva timp și ar putea reprezenta o parte importantă a economiei Ucrainei în viitor.
Dar există trei aspecte importante de care trebuie ținut cont:
- în majoritatea cazurilor acestea nu sunt în cantități imense.
- în cele mai multe cazuri, SUA au, de fapt, zăcăminte echivalente sau superioare disponibile pe teritoriile sale sau la vecinii din apropiere
- adevărata provocare a mineralelor nu este identificarea lor în pământ, ci scoaterea lor din pământ ieftin și în siguranță. Când vine vorba de minerale critice, Ucraina este încă departe de acest punct.
Pe scurt: nu este deloc clar dacă toată această poveste cu pământuri rare/minerale critice este cumva o lovitură genială a ucrainenilor, care urmăresc să le vândă americanilor ceva, care poate să nu fie atât de valoros precum pare la prima vedere sau dacă avem de-a face cu un nou episod din istoria însușirii în stil colonialist de către Statele Unite. Ceea ce este cu siguranță bizar.
Din nou, există o lungă serie de povești ciudate, care apar în momente ca acestea. În ultimele zile ale ocupației Afganistanului, au apărut ocazional povești despre "vastele bogății minerale" care aveau să o transforme în curând într-o adevărată Arabia Saudită a secolului XXI. Ce a ieșit până la urmă? Mai nimic.
Și acesta este în mare parte cazul și în ce privește Ucraina. Din când în când, o descoperire de minerale poate schimba cu adevărat lumea - suficient pentru a declanșa războaie și pentru a face o națiune să o domine pe alta. Dar, de cele mai multe ori, când vine vorba de metale și minerale, poveștile inventate tind să le depășească numeric pe cele adevărate, conchide analiza menționată.
T.D.