Administrația Trump a făcut presiuni asupra autorităților române să ridice restricțiile de călătorie asupra influencerului Andrew Tate, un susținător al președintelui SUA, care se confruntă cu acuzații penale la București.
Cazul fraților Tates a fost discutat pentru prima dată de oficiali americani într-un apel telefonic cu guvernul român săptămâna trecută și apoi reluat de vechiul consiloier pentru politică externă al lui Trump, Richard Grenell, când acesta s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen, au spus trei surse familiarizate cu această chestiune pentru Financial Times.
O a patra sursă a spus că a fost făcută o cerere de restituire a pașapoartelor fraților Tate și de a le permite acestora să călătorească până la încheierea procedurilor judiciare.
Ministrul român de externe Emil Hurezeanu a refuzat să comenteze despre discuția sa cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a spus că Hurezeanu a inițiat întâlnirea și că ei "se cunosc de mult timp", întrucât amândoi au servit ca ambasadori la Berlin în timpul primei președinții a lui Trump.
Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuțiile lor specifice, precizând că "instanțele române sunt independente și funcționează în baza legii, aici există un proces corect", relatează FT.
Grenell, pe care Donald Trump l-a numit săptămâna trecută în funcția de director executiv interimar al Centrului John F Kennedy pentru Artele Spectacolului din Washington, a spus pentru ziarul citat că Hurezeanu l-a văzut pe hol la conferința de la Munchen și i-a cerut o întâlnire, dar nu au avut "nicio discuție substanțială".
"Îi sustin pe frații Tate, așa cum se vede prin tweet-urile mele disponibile public", a spus el.
Grenell, un susținător vocal al lui Trump, a scris luna aceasta pe X că România a fost "cel mai recent exemplu" a modului în care fondurile plătite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost "folosite ca arme împotriva oamenilor și politicienilor care nu erau woke". Administrația Trump a redus plățile USAID și a încercat să concedieze mulți dintre angajații săi.
Tristan Tate a făcut apel la susţinătorii săi să afle „dacă vreo finanţare USAID a mers în România pentru a finanţa anumite investigaţii ale bazei Lawfare (termen care se referă la utilizarea sistemelor şi instituţiilor juridice pentru a prejudicia sau delegitima un adversar sau pentru a descuraja o persoană să îşi folosească drepturile legale - n.r.)" - într-o referire aparentă la propriile cazuri ale lui şi ale fratelui său, arată ziarul.
Andrew şi fratele său Tristan Tate, care au dublă cetăţenie, americană şi britanică, au devenit un caz celebru în mediile sociale de dreapta după ce au fost arestaţi în România în 2022 şi acuzaţi de trafic de persoane, abuz sexual şi spălare de bani, precum şi de iniţierea unui grup infracţional organizat. Aceştia au negat comiterea de infracţiuni.
Fraţii Tate au milioane de adepţi online în "manosferă" - platforme online destinate bărbaţilor tineri care promovează superioritatea masculină şi resping feminismul - care a jucat un rol în realegerea lui Trump. Tucker Carlson, un aliat al lui Trump şi fost prezentator Fox, a realizat interviuri favorabile cu ambii fraţi, invitându-i pe telespectatori să "îşi facă propria părere" despre ei.
De altfel, Tristan Tate s-a lăudat pe X în noiembrie cu rolul fraţilor în alegerile din SUA, susţinând că "milioane de tineri din Europa şi SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii, pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor", notează FT.
Andrew Tate a obținut recent o victorie în justiție în România, după ce o curte de apel a trimis cazul înapoi la o instanță inferioară. El a scăpat de arestul la domiciliu în dosarul care vizează exploatarea sexuală a 34 de femei, fiind plasat sub control judiciar.