Negocieri pentru Ucraina Macron a vorbit cu Trump. Starmer vrea o „plasă de siguranță” din partea SUA. Negociatorii ruși au ajuns în Arabia Saudită (Video)

<span style="color:#990000;">Negocieri pentru Ucraina</span> Macron a vorbit cu Trump. Starmer vrea o „plasă de siguranță” din partea SUA. Negociatorii ruși au ajuns în Arabia Saudită (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toți ochii sunt ațintiți la începutul acestei săptămâni la negocierile care urmează să aibă loc, în Arabia Saudită, între SUA și Rusia, pentru încheierea războiului din Ucraina. Dar și asupra întâlnirii de urgență de la Paris, între lideri europeni și ai NATO.

Negocierile din Arabia Saudită: Oficiali de rang înalt ai administraţiei Trump se vor deplasa în Arabia Saudită pentru discuţiile de pace, care ar trebui să înceapă marți. Secretarul de stat american Marco Rubio a sosit deja, luni, la Riad.

Rusia va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și de consilierul pe probleme de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov. Ei au ajuns luni seara în Arabia Saudită.

Lavrov a declarat luni că Moscova nu va face compromisuri cu privire la teritoriile pe care le-a anexat în estul şi sudul Ucrainei. Prin excluderea oricărei posibilităţi de a face concesii teritoriale Ucrainei, Lavrov stabileşte o poziţie dură de deschidere în ajunul discuţiilor de marţi, notează Reuters.

O sursă guvernamentală a declarat pentru BBC că Ucraina nu a fost invitată la discuții, Iar Zelenski a confirmat. Dar el a precizat că nu va accepta rezultatul negocierilor dacă Ucraina nu va lua parte la ele.

Totuși, preşedintele ucrainean s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite duminică seară, iar miercuri va merge și în Arabia Saudită.

Reuniunea de la Paris: Președintele francez Emmanuel Macron a găzduit luni un summit important la Paris, dedicat situației din Ucraina și securității europene.

La reuniune au participat cancelarul german Olaf Scholz, premierii polonez, Donald Tusk, italian, Giorgia Meloni, spaniol, Pedro Sánchez, olandez, Dick Schoof, danez, Mette Frederiksen, precum și pe premierul britanic Keir Starmer. Participă de asemenea președintele Consiliului European, António Costa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Înainte de reuniune, Macron a vorbit la telefon cu președintele Donald Trump, dar nu au fost oferite detalii despre ce au discutat.

După reuniune, premierul britanic a spus că vrea o „plasă de siguranță” din partea SUA, cancelarul german a cerut Europei și SUA să lucreze împreună, iar șeful NATO a declarat că Europa este pregătită să preia inițiativa și să acorde garanții de securitate Ucrainei, dar și să investească mai mult în propria securitate. Opinie împărtășită de majoritatea participanților. De asemenea, premierul polonez a spus că a existat o confirmare foarte importantă, aceea că la nivelul UE, cheltuielile de apărare nu vor mai fi tratate ca cheltuieli excesive, astfel încât ţările UE nu vor mai fi expuse riscului procedurii de deficit excesiv din acest motiv.

spotmedia.ro vă prezintă cele mai importante informații atât de la reuniunea de la Paris, cât și de la discuțiile din Arabia Saudită.

  • Premierul Danemarcei: Europenii trebuie să accelereze - „Toţi europenii trebuie să accelereze atunci când vine vorba de Ucraina şi, în acelaşi timp, să majoreze cheltuielile de apărare acasă, deoarece Rusia ameninţă acum, din păcate, întreaga Europă. Nu cred că se vor opri în Ucraina şi, prin urmare, sunt foarte îngrijorată cu privire la realizarea unei încetări rapide a focului, deoarece i-ar putea oferi lui Putin şi Rusiei posibilitatea de a se întoarce şi de a se mobiliza din nou, de a ataca Ucraina sau o altă ţară din Europa”, a avertizat premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.
  • Președinta CE: Europa își asumă - „Astăzi, la Paris, am reafirmat că Ucraina merită pacea prin forţă. Pace care respectă independenţa, suveranitatea şi integritatea sa teritorială, cu garanţii de securitate solide. Europa îşi asumă integral partea sa din asistenţa militară acordată Ucrainei. În acelaşi timp, avem nevoie de o creştere a apărării în Europa”.
  • Tusk: O confirmare importantă - Premierul polonez Donald Tusk a spus că la reuniunea de la Paris a existat o confirmare foarte importantă, aceea că „cheltuielile de apărare nu vor mai fi tratate ca cheltuieli excesive. Astfel, ţările UE nu vor fi expuse riscului procedurii de deficit excesiv şi tuturor consecinţelor sale neplăcute”, dacă vor cheltui pentru apărare. El a mai declarat că „Relaţiile transatlantice şi prietenia noastră cu SUA se află într-o nouă etapă şi cu toţii vedem acest lucru. Probabil că nimeni nu ar trebui să fie surprins de faptul că această reuniune de astăzi a confirmat, de asemenea, că partenerii noştri europeni îşi dau seama că a venit timpul ca Europa să aibă o capacitate mult mai mare de a se apăra”.
  • Rutte: Europa, pregătită să preia inițiativa - „Europa este pregătită și are voința să se întărească, să preia inițiativa în a oferi garanții de securitate Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, subliniind că asta este ce „reține” din reuniunea de la Paris, relatează AFP. „Europa este pregătită să investească mult mai mult în securitatea noastră (...) angajamentul este clar”, „detaliile urmează să fie decise”, a mai spus Rutte.
  • Ucraina decide - Emisarul special al președintelui Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, a dat asigurări, luni, la Bruxelles, că Statele Unite nu vor impune un acord Kiev-ului pentru a pune capăt războiului, relatează AFP. Kellogg, aflat în vizită la sediul NATO din Bruxelles, este așteptat miercuri în Ucraina pentru o vizită de trei zile în cursul căreia urmează să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kellogg a spus că revine președintelui ucrainean să decidă dacă acceptă sau nu acordul care ar putea rezulta din aceste discuții ruso-americane: „Decizia ucrainenilor este o decizie ucraineană. Zelenski este liderul ales al unei națiuni suverane și aceste decizii sunt ale lui și nimeni nu le va impune unui lider ales al unei națiuni suverane”, a mai spus emisarul american.
  • Delegația rusă a sosit în Arabia Saudită - O delegație rusă, din care fac parte ministrul de Externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, a sosit luni în Arabia Saudită, unde urmează să se întâlnească cu înalți responsabili americani, a anunțat televiziunea de stat rusă, relatează AFP. Rossiya 24 a difuzat imagini cu responsabilii ruși coborând din avion la Riad. „Important este să începem o normalizare reală a relațiilor dintre noi și Washington”, a declarat presei Iuri Ușakov.
  • BBC: Europa rămâne divizată - Liderii europeni s-au reunit astăzi la Paris pentru a prezenta un front comun și pentru a demonstra atât Washingtonului, cât și Moscovei că merită un loc la masa negocierilor privind viitorul Ucrainei și al propriului lor continent. Nu știm ce s-a discutat în spatele ușilor închise, dar primele informații sugerează că Europa rămâne divizată în privința principalelor garanții de securitate pentru Ucraina – inclusiv asupra posibilității de a trimite forțe de menținere a păcii, în cazul în care se ajunge la un armistițiu, scrie BBC. Această lipsă de unitate nu face decât să întărească poziția Rusiei, care este hotărâtă să negocieze soarta Ucrainei fără implicarea capitalelor europene. Dacă liderii europeni vor să-l convingă pe Vladimir Putin că merită să fie participanți egali în discuțiile despre războiul din Ucraina, trebuie să demonstreze că nu vor abandona Kievul, indiferent de deciziile SUA, comentează publicația britanică.
  • Starmer vrea o „plasă de siguranță” din partea SUA - Premierul britanic Keir Starmer și-a reafirmat disponibilitatea de a lua în considerare trimiterea de trupe britanice în Ucraina, în cazul în care se ajunge la un acord de pace – dar a cerut ca SUA să ofere o „plasă de siguranță” pentru orice forță de menținere a păcii. „O garanție de securitate din partea SUA este singura modalitate eficientă de a descuraja Rusia să atace din nou Ucraina”, a declarat premierul britanic la Paris, după discuțiile de urgență cu liderii europeni, potrivit Sky News. Starmer va merge săptămâna viitoare la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump și a discuta „elementele-cheie ale unei păci durabile”, a adăugat el. În zilele următoare, va purta o conversație cu Volodimir Zelenski și speră să aibă noi discuții cu aliații europeni la întoarcerea din SUA.
  • Sholz, după reuniunea de la Paris - Cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni Europei și SUA să continue „să acționeze împreună” pentru securitatea continentului, în fața temerilor provocate de inițiativele președintelui american Donald Trump privind conflictul din Ucraina, relatează AFP și Reuters. „Nu trebuie să existe o împărțire a securității și responsabilității între Europa și Statele Unite”, a declarat Olaf Scholz, la finalul reuniunii de la Paris. „NATO se bazează pe faptul că acționăm mereu împreună și că împărțim riscurile (...) Acest lucru nu trebuie pus sub semnul întrebării”, a adăugat el. Scholz a considerat „foarte nepotrivit” să se dezbată acum trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, atât timp cât războiul devastează această țară invadată de Rusia.
  • Rusia nu face concesii teritoriale - Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat luni că Moscova nu va face compromisuri cu privire la teritoriile pe care le-a anexat în estul şi sudul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters. „Pentru ce? Pentru ca ruşii să poată fi distruşi aşa cum sunt distruşi în regiunea Kursk şi în alte regiuni ale Federaţiei Ruse?”, a declarat el într-o conferinţă de presă după discuţii cu ministrul sârb de externe. În ceea ce priveşte întâlnirea cu SUA în Arabia Saudită, Serghei Lavrov a spus că Moscova „îşi va asculta interlocutorii americani”, apoi „vom raporta apoi liderilor noştri, care vor decide ce măsuri să ia”. Prin excluderea oricărei posibilităţi de a face concesii teritoriale Ucrainei, Lavrov stabileşte o poziţie dură de deschidere în ajunul discuţiilor de marţi, notează Reuters.
  • Liderii au ajuns la Palatul Élysée - În jurul orei locale 4 pm, Macron a fost văzut întâmpinându-i pe premierul britanic Keir Starmer, secretarul general al NATO Mark Rutte, premierul spaniol Pedro Sanchez, cancelarul german Olaf Scholz, premierul danez Mette Frederiksen, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mai participă premierii polonez, Donald Tusk, italian, Giorgia Meloni, olandez, Dick Schoof și președintele Consiliului European, António Costa.
  • Macron a vorbit cu Trump - Președintele francez Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică de 20 de minute cu omologul său american Donald Trump, înainte de întânirea cu liderii europeni. Președinția franceză nu a dat detalii despre ce au vorbit cei doi. Europenii nu au fost invitați la discuțiile SUA-Rusia privind războiul din Ucraina, care vor începe marți în Arabia Saudită.
  • Ursula von der Leyen a ajuns la Paris - „Tocmai am ajuns la Paris la discuţii cruciale. Securitatea Europei se află la un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar ne priveşte şi pe noi. Avem nevoie de o mentalitate axată pe urgență. Trebuie să accelerăm eforturile de apărare. Și avem nevoie de ambele acum", a scris pe X preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, relatează AFP.
  • Hurezeanu: Polonia reprezintă și interesele noastre la Paris - Polonia este țara care reprezintă și interesele României la reuniunea de la Paris, spune ministrul de Externe, Emil Hurezeanu. „Nu este vorba de un summit, ci de un grup de lucru restrâns. E adevărat, la nivelul șefilor de stat. Hai să admitem că este vorba de un summit restrâns. E vorba de formatul Waimar+, care dincolo de triunghiul destul de vechi, Franța, Germania, Polonia, și-a adăugat și alte țări între timp. Acest grup, acest format, nu este la prima reuniune. Criteriile care au dus la această selecție, să zicem, sunt cele de operativitate și compatibilitate. Aceste țări nu vor discuta astăzi probleme legate de continuarea războiului în Ucraina, de felul în care se pune problema începerii procesului de pace”, a spus la Digi24 ministrul de Externe, Emil Hurezeanu. „La Paris, astăzi, nu sunt nici țările baltice, nici țările din sud-estul Europei, Bulgaria, Grecia, Croația, să zicem. Există un mandat tacit, încercat, însă verificat de reprezentare. Polonia este țara flancului estic, care, n-ar fi prima oară, reprezintă și interesele noastre, care suntem a doilea mare pilon după Polonia, și interesele țărilor baltice pe acest flanc estic de securitate europeană și atlantică”, a adăugat Hurezeanu.
  • Polonia nu va trimite militari în Ucraina - Polonia nu va trimite militari în Ucraina, dar va continua să-şi susţină vecinul împotriva Rusiei, a anunţat luni premierul polonez Donald Tusk înainte de a pleca la summit-ul de la Paris privind Ucraina şi securitatea Europei. „Polonia va susţine Ucraina aşa cum a făcut-o până în prezent: pe plan organizaţional, în funcţie de posibilităţile noastre financiare, umanitare şi militare”, a declarat presei Donald Tusk. „Noi nu luăm în calcul să trimitem soldaţi polonezi pe teritoriul Ucrainei”, a mai spus premierul polonez.
  • Avertismentul lui Zelenski - Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina nu a fost invitată să ia parte la discuțiile dintre SUA și Rusia privind încheierea războiului și a precizat că nu va accepta rezultatul discuțiilor dacă Ucraina nu va lua parte la ele. „Ucraina consideră că orice negocieri cu privire la Ucraina fără Ucraina nu au niciun rezultat și nu putem recunoaște niciun acord despre noi fără noi”, a spus Zelenski, aflat în Emiratele Arabe Unite.
  • Zelenski merge în Arabia Saudită - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Arabia Saudită miercuri, la doar o zi după ce vor începe acolo discuțiile pentru pace dintre SUA și Rusia. Este vorba despre „o vizită oficială prevăzută de mult timp”, a declarat Serghii Nîkiforov, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, fără să facă alte precizări.
  • Cine negociază din partea Rusiei - Kremlinul a anunțat luni că marți va avea loc o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Statelor Unite în capitala Arabiei Saudite, Riad, la care se va discuta despre restabilirea relațiilor bilaterale, pregătirile pentru un summit între președinții ambelor țări și viitoarele negocieri de pace cu Ucraina. Din ordinul președintelui rus Vladimir Putin, Rusia va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și de consilierul pe probleme de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Lavrov și Ușakov vor zbura spre Riad luni, a adăugat Peskov. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă Putin și omologul său american Donald Trump se vor întâlni față în față în Arabia Saudită mai târziu în această lună.
  • Ungaria salută discuțiile SUA - Rusia și critică liderii europeni ”frustrați” - Ministrul maghiar de Externe Péter Szijjártó a salutat reluarea discuțiilor la nivel înalt dintre Rusia și SUA, criticând liderii europeni „pro-război”, despre care el a spus că încearcă să împiedice un acord de pace pentru Ucraina. „Vedem că în Europa cei care nu vor pacea sunt în mișcare. Tabăra pro-război se organizează în Europa. Se vor întâlni astăzi la Paris. Cei care se întâlnesc la Paris sunt cei care au aruncat constant gaz pe foc. Țări pro-război care au urmat o strategie nechibzuită în ultimii trei ani, ale căror politici au adus pericolul escaladării. În plus, acele țări și-au făcut obiceiul să-l dojenească pe Donald Trump în ultimii ani… la Paris, prin urmare, se vor întâlni lideri europeni pro-război, anti-Trump, frustrați, care vor să împiedice încheierea unui acord de pace în Ucraina. Spre deosebire de acești lideri, susținem eforturile lui Donald Trump și sprijinim discuțiile americano-ruse și dorim ca în Ucraina să existe pace”, a declarat Szijjarto.
  • Marco Rubio a ajuns în Arabia Saudită - Secretarul de stat american Marco Rubio a sosit luni în Arabia Saudită, unde va lua parte la discuțiile cu Rusia, care urmează să înceapă marți. Lui i se vor alătura consilierul american pentru securitate națională Michael Waltz și reprezentantul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Marco Rubio continuă prima sa vizită în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului luna trecută. El a zburat la Riad din Israel, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul țării, Benjamin Netanyahu.
  • Și Suedia vrea să trimită trupe în Ucraina - Suedia nu exclude trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, a afirmat luni șefa diplomației suedeze. „Trebuie întâi să negociem menținerea unei păci juste și durabile care să respecte dreptul internațional (…). Când vom avea această pace instalată, ea va trebui menținută și pentru aceasta guvernul nostru nu exclude nimic”, a declarat Maria Malmer la postul public Sveriges Radio.
  • Trupe britanice în Ucraina - Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este gata să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărei forţe de menţinere a păcii după război, încercând să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să aibă un rol în discuţiile privind încheierea conflictului. Starmer a declarat că nu a luat uşor decizia de a lua în considerare trimiterea militarilor britanici „în calea pericolului”, dar asigurarea unei păci durabile în Ucraina este esenţială pentru a-l descuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin de la alte agresiuni. Detalii AICI.
  • Zelenski a plecat în Emiratele Arabe Unite - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite duminică seară. Zelenski a ajuns la Abu Dhabi după ce a participat la Conferinţa pentru securitate de la München. Imaginile difuzate de biroul său îl arată pe el şi pe soţia sa, Olena Zelenska, fiind întâmpinaţi de un oficial din Emiratele Arabe Unite şi de garda de onoare la aeroport, duminică seara târziu.
  • Întâlnire Trump - Putin - Președintele american Donald Trump a dat asigurări că întrevederea sa cu omologul rus Vladimir Putin ar putea avea loc „foarte curând” și că președintele rus vrea ca luptele să înceteze în Ucraina. Întrebat, duminică, de un jurnalist cu privire la calendarul unei întrevederi cu președintele rus, anunțată să aibă loc în Arabia Saudită, Trump a răspuns: „Nicio dată nu a fost fixată, însă aceasta ar putea avea loc foarte curând”. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇