Donald Trump a dezvăluit miercuri seara ce l-a supărat aşa de tare la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – a refuzat afacerea cu minerale rare, pentru care l-a trimis la Kiev pe secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.
Ca răspuns la avansurile Statelor Unite, care râvnesc la resursele ucrainene în timp ce adoptă o poziţie conciliantă faţă de Rusia, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „nu este de vânzare”.
Aşa se explică atacul fără precedent al lui Donald Trump.
- Trump, delir împotriva lui Zelenski: Îl numește dictator, dar și comediant cu succes modest
- Trump spune că s-ar putea întâlni cu Putin în această lună. Comentariu acid la adresa Ucrainei
- Trump, contrazis de republicani importanți, inclusiv fostul său vice: Drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului
Supărarea lui Trump e pe bani
Trump a declarat că va resuscita acordul sau lucrurile nu îl vor face pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „prea fericit”, solicitând din nou alegeri în Ucraina, care funcţionează sub legea marţială, scrie CNN.
„Scott Bessent s-a dus, de fapt, acolo şi a fost tratat destul de nepoliticos, pentru că, în esenţă, i-au spus nu şi Zelenski dormea şi nu era disponibil să-l întâlnească”, a declarat Trump, miercuri seară, în Air Force One.
„A călătorit multe ore cu trenul, care este o călătorie periculoasă, şi vorbim despre secretarul Trezoreriei. S-a dus acolo pentru a obţine semnarea unui document, iar când a ajuns acolo, s-a întors cu mâna goală. Ei nu au vrut să semneze documentul”.
Trump a subliniat că: „Pentru Europa, ei dau banii înapoi. Este un împrumut”.
Întrebat dacă ar putea resuscita acordul, Trump a replicat: „Da, cred că voi resuscita acea înţelegere, ştii, vom vedea ce se întâmplă, dar voi resuscita sau lucrurile nu-l vor face prea fericit. Şi, uite, este timpul pentru alegeri”.
Trump a sugerat din nou că ajutorul american pentru Ucraina nu este contabilizat: „Aş dori să aflu toţi banii pe care i-am trimis în Ucraina. Unde sunt aceştia?”.
Anterior, Trump a afirmat în mod fals că Zelenski „admite că jumătate din banii pe care i i-am trimis «LIPSESC»”. Zelenski nu a făcut o astfel de declaraţie. Mai degrabă, el a contestat afirmaţiile exagerate cu privire la sumele de bani primite de Ucraina din partea SUA.
Vorbind mai pozitiv despre discuţiile cu Rusia, Trump a spus: „Pot să vă spun că ne înţelegem foarte bine cu Rusia. Vom face cu Rusia ceva ce el nu a putut face. Am putea încheia o înţelegere cu Rusia pentru a opri uciderea a potenţial milioane de oameni în plus”.
Administraţia Trump ar fi prezentat Kievului o propunere de „afacere” care seamănă cu o „colonizare economică”, acoperind o serie de interese strategice fundamentale, cum ar fi porturile, infrastructura energetică şi resursele miniere.
Ca răspuns la avansurile Statelor Unite, care râvnesc la resursele ucrainene în timp ce adoptă o poziţie conciliantă faţă de Rusia, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „nu este de vânzare”, refuzând, sâmbătă, să semneze un acord propus de administraţia Trump privind resursele minerale ale ţării sale, după cum a dezvăluit publicaţia britanică The Telegraph.
Potrivit relatărilor din The Telegraph, confirmate şi de Le Monde, planul viza de fapt un acord mai amplu, care prevedea o compensaţie de 500 de miliarde de dolari pentru ajutorul de 175 de miliarde de dolari acordat de SUA începând din 2022, suma fiind valorificată prin drepturi exclusive „în perpetuitate” asupra unei serii de resurse şi infrastructuri.
„Eu apăr Ucraina, nu pot să vând ţara. Asta e tot”, a declarat preşedintele ucrainean, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri la Kiev.
Administraţia lui Donald Trump a indicat că se aşteaptă ca Kievul să îi ofere acces la 50% din mineralele strategice ale Ucrainei, ca o compensaţie pentru ajutorul militar şi economic american, fără să-şi asume în schimb un angajament clar de protecţie viitoare împotriva agresorului rus.
Potrivit The Telegraph, care a publicat termenii şi condiţiile acordului prezentat Kievului, proiectul de acord includea „valoarea economică asociată resurselor Ucrainei”, inclusiv „resurse minerale, hidrocarburi (petrol şi gaze), porturi şi alte infrastructuri”, în cadrul unui contract care ar fi fost încheiat sub auspiciile legislaţiei americane din statul New York, acolo unde Trump şi-a dezvoltat imperiul financiar.
Acest proiect ar fi impus Ucrainei să plătească o parte din PIB mai mare decât despăgubirile impuse Germaniei în temeiul Tratatului de la Versailles din 1919, semnat la sfârşitul Primului Război Mondial, se arată în document.
Preşedintele Zelenski a considerat că acordul propus în forma actuală nu-i „protejează” ţara, solicitând în special „garanţii de securitate” pentru Ucraina, pentru a preveni orice nouă invazie rusă, după un eventual acord care să pună capăt războiului.
„Repet, suntem pregătiţi pentru un document serios. Avem nevoie de garanţii de securitate”, a spus Zelenski, acuzând partea americană că nu se angajează într-o „negociere serioasă”.